Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

ADANA BİR AN ÖNCE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ !!.

ADANA BİR AN ÖNCE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ !!.

ADANA BİR AN ÖNCE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ !!.

ADANA BIR AN ÖNCE AFET BÖLGESI ILAN EDILMELI
 
 

ADANA BIR AN ÖNCE AFET BÖLGESI ILAN EDILMELI !!.

 

IYI Parti Adana Milletvekili Ismail Koncuk, Türkiye’de narenciye üretiminin üçte birinden fazlasinin yapildigi Adana’da” üretici borçlu ve perisan durumdadir, ilk defa bu aylarda böylesine büyük bir afetle karsilasilan Adana’da meteorolojiden alinan tahminlere göre poyrazin 3 gün sürecegi yönündeydi fakat 10 gün sürdü. Dalinda çiçekten meyveye dönüsen nohut büyüklügündeki ürünlerin %95 i poyrazin etkisi ile dökülmüstür. Bu yil agaçlar meyvesiz kaldigi gibi Ihracati yapilarak ülkemize döviz kazandiran bir ürünün hava sartlarindan dolayi yok olmasi ve yurt disina narenciye ihracati olmayacagindan dolayi hem Adana ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine zarar verecektir dedi.

 

            Koncuk, Tarim Bakanligi olarak Adana’nin “afet bölgesi” ilan edilmesi yönünde bir çalismaniz var mi diye sorarken baska önemli bir konuya daha degindi; TARSIM uygulamalarinin yeniden düzenlenmesini ve su an zor durumda olan çiftçiye yönelik destek paketi açiklamayi düsünüyor musunuz?

 

2017 yilinda asiri sicak ve poyrazdan Adana’da karpuz, kavun, domates ve birçok ürün tarlada kalmisti. Adana’da ki Ziraat Odalari konu ile ilgili TARSIM’le görüsmeler yapmis, düzenlemeye gidilecegi yönündeki haberler ve basin açiklamalari kamuoyunda yer almisti. Bugüne kadar hiçbir degisiklik olmadigini görmekteyiz. Çiftçilerimiz Ziraat bankasindan kullandiklari sübvansiyonlu kredi tutarina TARSIM poliçesi yaptirma zorunlulugu bulunmaktadir. TARSIM “poyrazi” afet kapsamina almamaktadir. Geçmiste verilen ve tutulamayan sözler için bu günlerde zor durumda olan çiftçilerimize yardimci olmak adina bir düzenleme ile poyrazdan kaynakli yasanan sikintilarin afet kapsamina alinmasi yönünde bir çalisma muhakkak yapilmalidir.

 

IYI Parti Adana Milletvekili Koncuk son olarak firtinadan dolayi Adana’da bugday üretiminde dönüm basina % 20-30 oraninda kayip olustu. “Destekleme primi” bu duruma göre artirilacak mi? Tufanbeyli’de don olayi sebebiyle olusan “hasar tespit” edilmis midir? Don sebebiyle zarara ugrayan Tufanbeyli çiftçimize destek saglamayi düsünüyor musunuz? diyerek sözlerine son verdi.



  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli