Adana, UNESCO 2019 Yaratici Sehirler Agi Gastronomi Sehri basvurusunu gerçeklestirdi
Baskan Zeydan Karalar, “Adana’nin gastronomi konusunda olaganüstü zenginlikleri var.”
Baskan Zeydan Karalar, “Söz konusu Adana’ysa gerisi teferruattir.”
Vali Mahmut Demirtas, “Adana mutfagi, geleneksel Türk mutfaginin en güzel örneklerinden biridir.”
Adana, UNESCO’nun Gastronomi Sehirleri Listesi’ne girmek için ilk basvurusunu basariyla yapti. Sirada UNESCO’nun dis degerlendirmesi var.
Adana Büyüksehir Belediyesi ile Adana Valiligi’nin liderligi ve organizasyonunda, kentteki çok sayida kurum ve kurulusun katilimiyla, Adana; UNESCO 2019 Yaratici Sehirler Agi Gastronomi Sehri basvurusunu, 30 Haziran 2019 tarihinde basariyla gerçeklestirdi. Konuyla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi amaciyla Hilton Oteli’nde düzenlenen toplantida, basvurunun önemi, içerigi ve Adana’ya muhtemel getirileri açiklandi.
Adana Valisi Mahmut Demirtas, Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay, ÇUKTOB Baskani Tayyar Zaimoglu, sivil toplum kurulusu yöneticileri, bürokratlar, konuklar ve basin mensuplarinin katildigi toplantida söz alan Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, Adana’nin Allah vergisi güzelliklere sahip bir kent oldugunu söyledi.
ESSIZ GÜZELLIKLERE SAHIBIZ
Baskan Zeydan Karalar, “Essiz tarihimiz, dogamiz, dünyanin en verimli 3 ovasindan birinin merkezinde bulunmamiz, 50 kilometre mesafede denizi, lagünleri 50 kilometre mesafede yaylalari, mavi kelebegi, pelikani, dünyanin en sicak, gönlü güzel insanlari, hele hele de dünyanin en inanilmaz lezzetleri bulunan bir sehrimiz var” dedi.
ADANA LOBISI OLUSTURULMASI SART
Bu kadar güzellige sahip Adana’nin, her alanda daha üst noktalarda olmasi gerektigini ifade eden Baskan Zeydan Karalar, “Adana; onlarca medeniyete ev sahipligi yapmis, Hipokrat’in dünyadaki ilk hastaneyi kurdugu, ilk organ naklinin yapildigi yer, dünyadaki ilk baris antlasmasinin gerçeklestirildigi sehir. Son 5 yilda yapilan Lezzet Festivali, Uluslararasi Portakal Çiçegi Karnavali, Saglik Turizmi Festivali, Kebap ve Salgam Festivali gibi bir çok büyük etkinligimiz mevcut. Sayin Valimiz Adana için bir sanstir. Lezzet Festivali’ne ön ayak olarak, müthis bir ise imza atmistir. Lezzetin kentinde, bir lezzet festivalinin daha önce yapilmamis olmasi hepimiz için büyük kayiptir.
Simdi UNESCO 2019 Yaratici Sehirler Agi Gastronomi Sehri listesine girmek için basvurumuzu baslattik. UNESCO’nun gastronomi sehirleri listesinde 26 sehir var ve Türkiye’den Hatay ve Gaziantep listeye dahil. Adana’nin bu sehirlerin arasina girecegine inancimiz tam. Bunun ilk asamasi, Paris’e kabul edilmesiydi. Basvurunun sartlara uygun olmasi için, Sayin Valimizin ateslemesiyle çok çalistik ve basardik. Adana’ya sinif atlatacak bu proje için bundan sonra güçlü bir lobiye ihtiyaç var. Gastronomi konusunda Adana’nin diger illere göre olaganüstü zenginlikleri var. Bunlarin hepsini birlestirdik ve ilk onayi aldik. Adana Kebabi elbette essiz bir lezzet ama Adana mutfagi kebaptan ibaret degil. Onlarca baska lezzet var. Ilk etap basvurumuzun kabul edilmesinden ötürü çok mutluyum. Her konuda hak ettigimiz yere gelecegimizden eminim. Basvurumuzun nihayetinde basari kazanmasi için Adana lobisi olusturulmasi sart. Söz konusu Adana’ysa gerisi teferruattir” diye konustu.
GÜNÜMÜZDE YEREL KÜLTÜR ÇOK ÖNEMLI
Adana Valisi Mahmut Demirtas da, Adana’nin cografi, stratejik konumuyla, Anadolu’nun, dünyanin en eski yerlesim yerlerinden biri oldugunu söyleyerek, mevcut turizm potansiyelini hareket geçirmek için yogun çaba harcadiklarini belirtti. Vali Demirtas, Adana’da üretilen 30’u askin ürüne cografi isaret almak için çalisma yürüttüklerini açikladi.
Vali Demirtas, “Dünyada artik turizm yerel kültürün tanitilmasiyla alakalidir. Gastronomi turizmi bu nedenle önem tasimaktadir. Adana mutfagi, geleneksel Türk mutfaginin en güzel örneklerinden biridir. Kültür ve Inanç koridoru açisindan da Adana büyük önem tasimaktadir. UNESCO 2019 Yaratici Sehirler Agi-Gastronomi Sehri basvurumuz bu açidan çok önemli. Adana’yi gastronomi merkezi yapmaya kararliyiz. Bunun için birlikte çok çalisacagiz” diyerek, bu konuda is birliginin ve kurumlar arasi dayanismanin önemine degildi.
Çukurova Turistik Otelciler ve Isletmeciler Birligi (ÇUKTOB) Baskani Tayyar Zaimoglu, UNESCO Gastronomi Sehri Proje Danismani Ömer Faruk Çelebi ile Adana Büyüksehir Belediyesi Dis Iliskiler Sube Müdürü Çagri Ün’ün de birer sunum yaptigi toplantida, küresellesmede yerel güçlerin önemine deginildi ve Adana’nin büyük basarilara imza atacak potansiyeline vurgu yapildi