Adana Kebabı’na kadın eli değdi

Adana Kebabı’na kadın eli değdi

aşıtlarının aksine o, güzellik merkezi ya da kozmetik sektöründe değil, mangal başına geçerek kendi işinin patronu oldu.

Türkiye ve dünyada bir ilk yaşandı; 2004 yılında tescillenen; ‘Adana Kebabı’nda bir kadın işletmeci, tescil belgesi aldı. Yaşıtlarının aksine mangal başına geçip, kendi işinin patronu olan 28 yaşındaki Havva Gül Tunçsoy, ‘ilk tescilli kadın Adana Kebapçısı’ oldu.  

‘ADANA KEBABI’ TESCİLLENDİ

Adana Ticaret Odası (ATO), kentin damak tadı olan; ‘Adana Kebabı’nın koruma altına alınıp, gelecek kuşaklara doğru şekilde aktarılabilmesi amacıyla 2003 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne başvurdu. ‘Adana Kebabı’nın taklit edilerek yozlaşmasının önüne geçilebilmesi noktasında yapılan başvuru, 2004’de kabul edilerek ATO’ya tescil belgesi verilip, ‘Adana Kebabı’ da coğrafi işaret aldı. ‘Adana Kebabı’ satışı için de ‘coğrafi işaret’ şartı getirildi.

 Resim önizlemesi

HEMŞİRELİĞİ BIRAKTI KEBAPÇI OLDU

Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nden 2018 yılında mezun olan Havva Gül Tunçsoy ise, ‘koronavirüs salgını’ döneminde yaşadığı bir olay nedeniyle mesleğini bıraktı. Çocukluk yıllarında annesi Ayla Tunçsoy’un (52) yaptığı ‘Adana Kebabı’nın izinden giden Tunçsoy, Adana’da bir kebapçıda çalışıp, işi mutfağından öğrendi. 3 yıllık deneyim sonrası, kendi işinin patronu olmak için ilk adımını atan Tunçsoy, Türkiye’de bir ilke imza attı.

 

TÜRKİYE VE DÜNYADA BİR İLK

 

Tüm birikimini ortaya koyup risk alan Tunçsoy, kendi işletmesini açtı ve işyerine de annesinin adını verdi. Sektörün önde gelen ustalarını da işletmesinin bünyesine katan Tunçsoy, ATO’ya başvurup tescilli ‘Adana Kebabı’ için coğrafi işaret aldı. Böylece Tunçsoy, bu işareti alan Türkiye ve dünyadaki ilk ve tek kadın kebapçı oldu. Tunçsoy’a da belgesini, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram takdim etti.

 

BENİM İÇİN BİR GURUP VE ŞEREF

Yaşıtları güzellik merkezi ya da kozmetik sektörüne yatırım yapıp, bu alanda kendini geliştirirken, kendisi mangalın başına geçip, ‘Adana Kebabı’ yapan Havva Gül Tunçsoy, AŞAM’a konuştu. ‘Adana Kebabı’nı yapmayı da yemeyi de çok sevdiğini dile getiren Tunçsoy, “Türkiye ve dünyada coğrafi işaret alan ilk ve tek kadın olmak; bir Türk kadını olarak benim için bir gurur ve de şeref” dedi.

 

ÇOCUKLUK HAYALİM GERÇEK OLDU

Tunçsoy, “Çocukken hep kendi işimin patronu olmayı hayal ederdim. Annemin yaptığı Adana Kebabı da benim vazgeçilmezimdi. Risk alıp, sektöre ilk adımımı attım. Her sektörde olduğu gibi kebapçılık sektörü de erkek egemen olduğu bir alan. Her işin bir zorluğu var, ancak biz Türk kadınları, her zorluğun üstesinden gelecek gücü kendimizde görüyoruz. Bu alanda bir ilkim ama son olmayacağım. Yüzlerce kadının bu sektörde yer alacağına inanıyorum” dedi.