Adana'da Kamyonun Çarptığı Yaya Hayatını Kaybetti

Adana

Ayhan Barut, bahçelerde limonu yere döken ve ağaçları kesmek zorunda kalan narenciye üreticileri için çözüm istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Ziraat Mühendisi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova'da ürünü dalında kalan narenciye üreticilerinin ağaçlarını kesmek zorunda kaldığını belirterek, iktidarı çözüm üretmeye çağırdı. Tüketici narenciye ürününe ulaşamazken çiftçi emeğinin heba edildiğini ve ülke ekonomisinin büyük zarar gördüğünü vurgulayan Barut, "Acilen narenciye üreticisini destekleyin. İhracata giden narenciye ürünlerinde ton başına en az 3 bin lira destek verin. Limon ihracatı için başka pazarlar bulun! Ürünü dalında kalan, ağaçlarını kesen narenciye üreticilerin yaşadığı drama son verin, ocakları batıran bu yangını artık söndürün" dedi.

"ÜRÜN DALINDA KALIRKEN TÜKETİCİ DE ALAMIYOR"

Türkiye'de yılda yaklaşık 5.5-6 milyon ton turunçgil üretimi yapıldığını bildiren Ayhan Barut, "Ne yazık ki narenciye üreticileri tıpkı diğer çiftçilerimiz gibi çok kötü durumda, hatta perişan halde. Mazottan gübreye, elektrikten suya, zirai ilaçtan tohuma tüm tarımsal üretim girdileri fahiş oranda zamlanırken, üreticinin ürünü para etmiyor. İhracatta sorun var, üretim maliyetleri çok fazla arttı, narenciyede ürünler dalında kaldı. Çiftçinin emeği, milli servetimiz yerlere dökülüyor, ağaçlar kesiliyor. Bir narenciye bahçesinin kurulumu ve verime oturması yıllar alıyor. Üreticinin ürünü dalında kalıp çürümeye terk edilirken, ağaçlar kesilirken tüketici de marketlerde ve pazarlarda limon, mandalina, portakal alamıyor" diye konuştu.  

"TON BAŞINA 3 BİN LİRA VERİN"

Üreticileri korumanın ve tarımsal üretimi desteklemenin Anayasay sorumluluk olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili şunları kaydetti;
"Anayasamızın 45'inci maddesi, 'Devlet tarımsal üretimi planlar, çiftçinin girdilerini sağlar ve ürünü değerlendirir' diyor. İktidar ateş pahasına dönen girdileri temin etmediği gibi üreticinin ürünlerini de değerlendirmiyor. Maliyeti 5-6 lira olan limonu bahçede 50 kuruşa bile alan yok. Ürün dalında kaldı. Sadece limon değil, mandalina, greyfurt ve portakal da da aynı sorunlar var. Narenciye üreticisi artık ne yapsın, kahrından ağaçlarını kesmek zorunda kalıyor. Yılların emeği heba oluyor, ülke ekonomisi de çok büyük zarar görüyor. Acilen narenciye üreticisini destekleyin. İhracata giden narenciye ürünlerinde ton başına en az 3 bin lira destek verin. Vakit kaybetmeden bu desteği açıklayın. Narenciye ürünlerinin ihracatı için başka pazarlar bulun, yeni alanlar için girişimlerde bulunun. Narenciyede üreticilerin yaşadığı drama son verin, ocakları batıran bu yangını artık söndürün."