Adana'da yeraltı suyu tehlikesi: 'Korozyona uğrayan binalar depremle yıkılabilir'

Adana

Adana'da yeraltı su seviyesinin yükselmesi binaların temellerinde çürümeye neden oluyor. Bu durum olası bir depremde tehlike yaratıyor.

Adana'da içme suyu ihtiyacı 2003 yılına kadar kuyu sularıyla karşılandı. 2003 yılında Çatalan İçme Suyu Tesisi'nin açılmasıyla su kuyuları kapatıldı. Su kuyularının kullanılmaması ve Seyhan Nehri üzerinde regülatör köprüyle su tutulması ise Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde yeraltı suyu seviyesinin yükselmesine neden oldu. Yapılan ölçümlerde yeraltı su seviyesinin yükseldiği tespit edildi. Yeraltı suyunun yükselmesiyle binaların zemin katlarını su bastı. Binaların demirlerinin çürümesi de olası bir depremde yıkılma tehlikesini artırdı. 

BAKİ: NEHİR YATAĞININ DERİNLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Artı Gerçek’e konuşan Jeofizik Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi Melih Baki, Çatalan İçme Suyu Tesisi öncesi su kuyularından günde yaklaşık 3 milyon metreküp su çekildiğini hatırlattı. O zaman yaptıkları ölçümlerde yeraltı su seviyesinin 7 ila 11 metre derinlikte olduğunu belirten Baki "Seyhan Nehri'nde regülatör köprüde su tutulmasıyla yeraltı suyu seviyesinde 2.5- 3 metre yükselme olacağını belediyelere söyledik. Nehir yatağının derinleştirilmesi gerektiğini tekrar tekrar söyledik ama bunu yapmadılar. 2017 yılında yeraltı su seviyesinde yükselme 1.7-2.4 metreye ulaştı. En son sekiz ay önce yapılan ölçümlerde 2 ila 3 metreye kadar yükseldiğini gördük” dedi.

'BİNALARIN BODRUM KATLARINDA DEMİRLER ÇÜRÜDÜ'

Yeraltı su seviyesinin yükselmesiyle kendilerine başvuran 269 binada inceleme yaptığını belirten Baki, şu bilgileri paylaştı:

"Yeraltı su seviyesinin yükselmesiyle binaların bordum katlarından su çıkmaya başladı. 269 binada yaptığımız incelemelerde, bodrum katlarında sudan dolayı demirlerde çürüme olduğunu tespit ettik. Su nedeniyle binaların temelleri korozyona uğramıştı, demirler çürümüştü. İlgili belediyelere konuyu defalarca illettik. Bodrum katları olan binaların temellerinin çürüdüğünü anlattık. Öneriler sunduk. 6 Şubat depremi kentimize çok uzak mesafede yaşandı. 6 Şubat depremi Adana’da olsaydı Adana diye bir şey kalmazdı. Çünkü yeraltı su seviyesinin yükselmesiyle zeminde sıvılaşma oluyor. Haliyle depreme dayanıksız bir hale geliyor. Bir deprem olması durumunda sıvı zeminde hasar daha fazla olacaktır