Altın düşüyor

Altın düşüyor

Altın düşüyor


Geçen 14 Ekim'de 285,62 seviyesine kadar çikan ve bugün itibariyle 268,77 seviyesine gerileyen altin fiyatlari yatirimcilarini ve kuyum sektörünü olumsuz etkiledi. Adana Kuyumcular Odasi Baskani Oguz Basman, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, düzensiz seyir izleyen altin fiyatlarina ragmen dolarin istikrarini kaybetmedigini belirtti.

 Basman, Çin ve ABD'nin arasindaki ticari söylem düellosu sonucu altinin gerilim yasadigini ifade ederek, 'Söylemlerin üzerine ons bazinda altin bin 520 dolara kadar geldi ve fiyatlar 287 lira seviyesine indi. 300 seviyelerini beklememize maalesef neden oldu. Çin ve ABD arasindaki görüsmelerin olumlu olmasi ve yeniden adimlarin atilmis olmasi ile dünya genelinde ekonomilerin iyilesme sürecine girmesi ons bazinda fiyat kaybina yol açti. Suanda ons bin 450, bin 460 dolar seviyesinde. Buna bagli olarak da gramda fiyatlar 17 lira gerileme yapti. Su anda altin 270 lira seviyelerinde, çeyrek altin ise 440 liralarda' diye konustu.


Dolarin istikrarini korumasina da deginen Basman, altinin 260 lira seviyelerini görebilecegini belirterek, sunlari söyledi:


'Bunun gerekçesi Türk halki ve yatirimcilarin dolara prim vermesi. Halkin çok yogun bir sekilde mevduatini dolara çevirmesi dolarin yerini korumasina yol açmaktadir. Dolarla ilgili devletin bu alacagi tedbirler, yastik altindaki dövizin piyasa kaydirilmasi sonucu altinin 260 liralara kadar gelmesi bizler için sürpriz olmayacak beklentisi içerisindeyiz.'


'Zarar mi edecegiz bilemiyoruz'


Kuyumcularin fiyatlar nedeniyle tedirgin oldugunu aktaran Oguz Basman, 'Fiyatlari önceden kestiremiyoruz. Elimizdeki sermayenin arttigini veya düstügünü bir türlü tahmin edemiyoruz. Bununla ilgili de ister istemez sikinti yasiyoruz. Sattigimizi satiyoruz ama yerine koyabilecek miyiz. Fiyatlari düsecek aldigimiz maliyetin altina mi düsüp zarar mi edecegiz bilemiyoruz. Buna bagli olarak da halktaki satin almada 'Bekle ve gör' sürecine mi girecegine yönelik bir tedirginlik var. Neticede bizler de geçimimizi bu yoldan sagliyoruz' ifadelerini kullandi