Bugün, 21 Mayıs 2024 Salı

Ayçiçeği üreticisinin mağduriyeti giderilsin

Ayçiçeği üreticisinin mağduriyeti giderilsin

'YERLİ VE MİLLİYSENİZ GELİN DESTEK VERİN'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ayçiçegi hasadi sürerken tarimdaki ithalatçi politikalarin terk edilmesini istedi.
Geçen yil tonu 2 bin 900 liraya satilan ayçiçeginin Türkiye'de en erken hasadin yapildigi Çukurova'da bugün 2 bin 200 - 2 bin 300 liraya satildigina dikkat çeken Ayhan Barut, 'Dolar yükseliyor, maliyet artiyor ama ürün fiyatlari neden yerinde sayip geriliyor? 'Yerliyiz, milliyiz' diyenlere sesleniyorum. Hani yerliydiniz, milliydiniz? Eger milli ve yerliyseniz, yerli üretime ve üreticiye destek vermelisiniz' dedi.

 

AYÇIÇEGINE ITHALAT DARBESI

Adana'da hasadi süren ayçiçegi tarlasinda inceleme yapip açiklamalarda bulunan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Ayçiçegi hasadi sürüyor ama üreticiler hasat sevinci yasayamiyor. Çünkü geçtigimiz aylarda tohum adi altinda sifir gümrükle 100 bin ton ayçiçegi ton ayçiçegi ithal edilmisti. O gün, 'Hasat döneminde yapilacak bu ithalat, yerli üretime vurulan darbedir' demistik. Simdi hasat zamani üretici çok magdur ve perisan' diye konustu.

 

'YERLI VE MILLIYSENIZ GELIN DESTEK VERIN'

Tarimda ithalatçi politikalara tepki göstererek yerli üretim ve üreticiye destek verilmesini isteyen Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Hasat öncesinde yapilan 100 bin tonluk ayçiçegi ithalati nedeniyle geçen yil tonu 2 bin 900 liraya satilan ayçiçeginin, simdi en erken hasat yapilan Çukurova'da ton fiyati 2 bin 200, 2 bin 300 lira araligindadir. Dolar yükseliyor, maliyet artiyor ama ürün fiyatlari neden yerinde sayip geriliyor? 'Yerliyiz, milliyiz' diyenlere sesleniyorum. Hani yerliydiniz, milliydiniz? Eger milli ve yerliyseniz, yerli üretime ve üreticiye destek vermelisiniz. Hep birlikte yerli üretim ve üreticiye destek verecek tarimsal politikalar üzerinde uzlasalim ve üreticilerimizi destekleyelim. Biz her zaman elimizi tasin altina koymaya, üretimin artmasi ve üreticimizin kazanmasi için mücadele etmeye devam edecegiz.'



  • Salı 32.5 ° / 20.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 32.3 ° / 19.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.1 ° / 19.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı