Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis'te bitirilen tarimi ve perisan edilen çiftçinin halini gündeme getirip acil çözüm istedi. Çukobirlik basta olmak üzere kooperatiflere, ülke tarimina ve üreticilere destek talebini haykiran Barut, iktidari ve Tarim Bakanini elestirerek, 'Gelin yol yakinken bu yanlis uygulamalardan dönün. Zaten yapamiyorsunuz, istifa edin' dedi.
TARIM KOMISYONUNDA ELE ALINMAMASINI KINADI
Meclis'te Kooperatifler Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi görüsmelerinde CHP Grubu adina söz alarak kürsüye çikan Ayhan Barut, 'Söz konusu yasal düzenlemeyle getirilen hükümler, kooperatiflerin taleplerini karsilamaktan ve kooperatiflerle üst kuruluslarinin var olan ekonomik ve finansmana yönelik sorunlarinin çözümünden uzaktir. Üstelik teklifin önemli bir bölümünü olusturan düzenlemelerin esas komisyon olarak Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu'nda ele alinmamasini kabul etmiyor, bu tutumu kiniyoruz' diye konustu.
'SORUNUN KAYNAGI AKP POLITIKALARI'
Türkiye'de her alanda oldugu gibi ülke tariminda da çok ciddi sorunlarin bulunduguna dikkat çeken Ayhan Barut, konusmasina söyle devam etti:
'Ülke ekonomisi çökmüs, tarim bitirilmis ama is basindaki iktidar kilini bile kipirdatmiyor. Kilini kipirdatmadigi gibi bu yangini söndürmek için de hiçbir adim atmiyor. Nasil olsa beyzadelerin tuzu kuru. Olan ise gariban çiftçiye ve pahaliya tüketen vatandasa oluyor. Bu sorunlarin asil kaynagi ise 3 Kasim 2002’den bugüne ülkeyi yöneten AKP iktidarinin yanlis ve ithalata dayali tarim politikalaridir. Çiftçi adete kan aglamakta ve ülke ekonomisi uçurumdan yuvarlanmaktadir.'
ÇIFTÇILERIN DRAMINI ANLATTI
Adana'da borçlarini ödeyemedigi için icralik olan ve her seyine el konulan çiftçilerin yasadiklarini hatirlatan Ayhan Barut, sunlari söyledi:
'Adana'da Karaisali Ilçemizin Aktas köyünde çiftçilik yapan, üstelik AKP üyesi olan iki kardes Süleyman ve Niyazi Göden’in dramina taniklik ettik. 2020 yilinda Ziraat Bankasindan 700 bin liralik hayvancilik kredisi kullandilar, bu borç bugün itibariyle 2 milyonu asti ayrica Tarim Kredi Kooperatifinden aldiklari 50 bin liralik kredi ise 180 bin liraya firladi. Çiftçilerimiz borçlarini ödeyemedikleri için icra batagina saplandilar. Maliyet bu denli artmasa ve ürettiklerinden kazansalar borçlarini ödeyeceklerdi. Geçen yasama döneminde Meclis'e Ziraat Bankasi borç yapilandirilmasi ile ilgili kanun gelmisti orada da söylemistik, 'Bu yapilandirma faizin faizin faizini alan bir yapilandirmadir' diye. 'Çiftçi bunun altindan kalkamaz' demistik. Dedigimiz gibi de oldu. Tefeci faizi gibi uygulamalar nedeniyle bu çiftçilerimizin hayvanlarina, 300 dönüm tarlasina, traktörlerine, arabalarina ve çiftliklerine haciz geldi. Bir kismi satildi, bir kismi bugün yarin satilacak. Hatta diger tüm hayvan üreticilerinde oldugu gibi hamile hayvanlari kesime gönderiliyor. 'Bunun vebalini günahini kim verecek' diyor çiftçimiz.
'Biz bu hale düsmek için kredi kullanmadik. Bu krediyi üretmek, faydali isler yapmak için kullandik. Maalesef yüksek maliyetlerden dolayi bu duruma düstük. Dedelerimizden kalan topraklari devletin bankasi satiyor. Her seyimize el koydular' diye feryat ediyor. Simdi siz söyleyin çiftçilerimiz bu borçlari nasil ödeyecek?'
ÇUKOBIRLIK ÇAGRISI
Borçlari nedeniyle varliklari satisa çikarilan ve tasfiye edilen Çukobirlik için de iktidara çagri yapan Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Çukobirlik demek is demekti, as demekti, üretim demekti, refah demekti. Bir zamanlar Ortadogu ve balkanlarin en büyük entegre tesisiydi. Mersin-Mut’tan Hakkâri’ye kadar tesisleri vardi. Çiftçilere, sanayiye hizmet vermekteydi. Ülkemiz, tarimimiz ve ekonomimiz için hayati bir öneme sahipti. Ama ne hikmetse geçmis dönemlerde 4572 sayili Tarim Satis Kooperatifleri yasasi ile özerklestirildi. Hatta adeta özellestirildi. Bu yasa ile birlikte iktidariniz döneminde iyiden iyiye islevsiz hale getirildi. Çukobirlik hizla tasfiye ediliyor. Öyle ki atil duruma gelen Çukobirlik’in bina ve bos alanlari bir dönem film setlerine dönüstürüldü, depolari amaci disinda esnaf ve tüccarlara kiraya verildi. Çukobirlik adeta kendi kaderine terk edildi. Borç batagina saplanan Çukobirlik varliklarini satarak borcunu ödemeye çalisiyor. En son 6 Ekim'de 41 dönüm arazi üzerine kurulu Mihmandar Kooperatifi de satildi. Üstelik uzmanlarca hazirlanan rayiç bedeli 56 milyon 500 bin lira tespit edilmesine ragmen 35 milyon 500 bin liraya yok pahasina satildi. Diger varliklari da satilmaya devam ediyor. Bizler burada ülke tarimi ve çiftçiler için vazgeçilmez olan Çukobirlik’in bu çikmazdan kurtulmasini istiyoruz. Çukobirlik’in gayrimenkulleri satistan çikarilip tarima ve çiftçiye tekrar kazandirilsin. Iktidar yandas firmalara yaptiklarinin benzerini Çukobirlik’e de yapmali, 4572 Sayili yasanin degistirilip borçlarini silip destek vermelidir. Çukobirlik’i yasatalim, ülkemizi kalkindiralim. Gelin yol yakinken bu yanlis uygulamalardan dönün. Ya da yapamiyorsaniz zaten birakin. Istifa edin. Unutmayin, geliyor gelmekte olan! Gidiyor gitmekte olan!'