Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ayhan Barut, yağış mağduriyetini bir kez de Meclis'te anlattı

Ayhan Barut, yağış mağduriyetini bir kez de Meclis

'Tarım Bakanı Adana'ya gelsin, mağduriyeti gidersin'

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, asiri yagis nedeniyle ekili-dikili arazileri sulara gömülen üreticilerin taleplerini Meclis'te haykirdi



'Destekleme primleri erken ödensin'

'Üretici zararlari karsilansin, borçlari faizsiz ertelensin'


ADANA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana'da çok etkili olan saganak yagis nedeniyle ekili-dikili tarim arazileri sulara gömülen üreticilerin magduriyetini bir kez de Meclis'te anlatip çözüm istedi. Tarim ve Orman Bakani'ni yine Adana'ya çagirip çözüm üretmesini talep eden Ayhan Barut, destekleme primlerinin acilen ödenmesi gerektigini vurguladi.

MECLIS'TE KONUSTU

Adana'da 23 Aralik'tan itibaren çok etkili olan asiri yagmur nedeniyle ekili ve dikili tarim arazilerini su bastigini ancak hala üreticilere yardim elinin uzatilmadigini belirten Ayhan Barut, sorunu bu kez Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündeme tasidi. Meclis'te üretici magduriyetine dikkat çeken Barut, 'Aralik ayinin son haftasi Adana'da yasanan asiri yagislar nedeniyle 200 bin dekardan fazla tarim alani sular altinda kalmistir. Asiri yagislardan en fazla etkilenen Seyhan, Sariçam, Yumurtalik, Karatas ve Yüregir'de özellikle ekili ve dikili alanlarin tamami sular altinda kalmistir' dedi.

'BAKAN NIYE GELMIYOR?'

Özellikle Yüregir ve Karatas ilçelerinde zarar boyutunun çok daha yüksek olduguna vurgu yapan Ayhan Barut, '23 Aralik'tan bu yana ilimizde ve bölgemizde araliklarla çok siddetli yagislar devam etmistir. Uzmanlar metrekareye 350 kilogramin üzerinde yagis düstügünü ifade etmektedir. Bölgemiz henüz afet bölgesi ilan edilmemistir. Tarim Bakani Adana'ya gelmemistir. Gelmesi için daha ne olmasi gerekiyor?' diye konustu.

'DESTEKLEME PRIMLERI ÖDENSIN'

Üretim maliyetlerinin arttigini, ürünlerin para etmedigini ve üstüne yagislarin da üreticiyi ayrica magdur ettigini ifade eden Ayhan Barut, 'Bölge çiftçilerimiz Tarim Kredi Kooperatifine, Ziraat Bankasina olan borçlarinin faizsiz 2 yil süreyle ertelenmesini, önümüzdeki yila ekim ve dikim yapabilmesi için ayni ve nakdi, tohum, gübre, para ve kredi gibi yardimlarin yapilmasini beklemektedir. Her yil Temmuz ve Agustos aylarinda tarimsal ürünlere verilen destekleme primleri, afet ve yasanan magduriyet nedeniyle bu yil erken, hatta simdi ödenmelidir' seklinde konustu.



  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli