Tarih: 27.09.2021 20:20

Barut, 'Gübredeki yangını iktidar seyrediyor'

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarimsal üretimin olmazsa olmazi olan gübrede yasanan yangini iktidarin söndürmeyip sadece seyrettigini belirtti.

Son dönemde gübre fiyatlarindaki fahis artisin dövizdeki yükselisle birlikte üreticiler için çileye döndügünü ifade eden Barut, 'Geçen yilbasinda fiyati 1800 lira olan ÜRE gübresinin fiyati geçen haftaya kadar 4500 liraydi ama dövizdeki artisla birlikte simdi 5500 liraya yükseldi' dedi.

 

'ARTAN MALIYETLER MAGDUR EDIYOR'

Türkiye ekonomisinin içinde bulundugu duruma dikkat çeken Ayhan Barut, 'Ülke ekonomisi çökmüs, tarim bitirilmis ama is basindaki iktidar kilini kipirdatmiyor. Bu yangini söndürmek için hiç adim atmiyorlar. Bunlarin tuzu kuru, olan gariban çiftçiye, pahaliya tüketen yurttasa oluyor. Tarimsal üretimin su an en büyük sorunlarindan birisi fahis oranda artan maliyetler. Mazottan zirai ilaca, tohumdan gübreye kadar tüm maliyetlerde inanilmaz bir artis var. Bu durum çiftçiyi ve tüketiciyi çok magdur ediyor' diye konustu.

 

FAHIS ARTISI RAKAMLARLA AÇIKLADI

Tarimda verim ve kalite için gübre kullaniminin çok önemli oldugunu aktaran Barut, sorunlarin çözümü için iktidara çagri yaparak söyle konustu:

'Türkiye'de ortalama 5.5 milyon ton civarinda tarimsal gübre kullaniliyor. Neredeyse tamami ithal olan gübredeki fahis artis çiftçiyi üretimden uzaklastiriyor. Gübrede ithalata bagimliyiz maalesef. 2015-2021 yillari arasindaki dönemde gübre ve üretimine yönelik maddeler için yapilan ithalatin parasal karsiligi yaklasik 8 milyar dolar. Bu yilbasinda tonu 1600 lira olan 20-20 taban gübresinin fiyati daha geçen hafta 4100 liraydi. Dövizdeki artisla birlikte bugün 4250 lira oldu. Ayni dönemde tonu 2 bin lira olan DAP gübrenin geçen hafta 6650 liraya yükselen fiyati bugün 6850 lira oldu. Yine geçen sene 1800 lira olan ÜRE gübrenin fiyati daha geçen hafta 4500 liraydi, simdi 5500 lirayi geçti. Çiftçinin ocagina incir agaci dikildi. Tarimsal üretim ve çiftçi için yasamsal önemdeki gübredeki bu yangina çare bulun. Tarim Kredi Kooperatifleri araciligi ve alternatif yöntemler gelistirip gübredeki fahis fiyatlari önleyin.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —