Barut, 'İşçi de, çiftçi de mağdur'

Barut,

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Sulama Birlikleri'nde Kanun Hükmünde Kararname yayınlanmasına karşın kadro verilmeyip geçici olarak çalıştırılan taşeron işçil

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Sulama Birlikleri'nde Kanun Hükmünde Kararname yayinlanmasina karsin kadro verilmeyip geçici olarak çalistirilan taseron isçilerin sesine kulak verilmesini istedi.

Yilin 7 ayinda çalisip sonrasinda isten çikarilan taseron isçilerin magduriyetine çözüm bulunmasini isteyen Barut, 'Ekim ile Mart ayi arasinda çalisacak isçi olmadigi için çiftçilerin sorunlari da çözülmüyor' diye konustu.

'SULAMA BIRLIKLERINE MÜDAHALE'

Devlet Su Isleri'nin (DSI) Tarim ve Orman Bakanligi'na baglanmasindan sonra özerk yapisina darbe vurulan Sulama Birlikleri'nde ciddi degisimlerin yasandigi ve sorunlarin ortaya çiktigini aktaran CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 'Sulama Birliklerinin baskanlari seçimle degil atamayla göreve getirildi, ülke genelinde oldugu gibi yüzlerce birligin bulundugu Adana'da da Sulama Birligi sayisi 4'e düsürüldü' diye konustu.

'ISÇI DE ÇIFTÇI DE MAGDUR'

Sulama Birlikleri'ndeki yeni yönetimle birlikte taseron isçilerin yilin 3'üncü ayinda is basi yapip 10'uncu ayinda isten çikartildigini animsatan Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Önceki uygulamalarda taseron isçiler, yilin 10 ayi çalisip kalan bir ayi yillik izinli, bir ayi da yillik ücretsiz izinli olarak geçiriyordu. Sonrasinda yayinlanan 696 Sayili Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile DSI bünyesinde ve bagli kurumlarda çalisan taseron isçilere kadro verilecegi hükmü yer aldi ancak ne hikmetse Adana'da bu karara uyulmadi. Kadro sözü verilen, isi ve ekmeginin derdine düsen, geçim zorlugu yasayip hayata tutunmaya çalisan taseron isçilerimiz oldukça magdur. Bu emekçilerin sesinin duyulmasi, dertlerine derman bulunmasi gerekiyor. Öte yandan taseron isçilerimiz magdur oldugu gibi çiftçilerimiz de bu durumdan kaynakli magdur oluyor. Yilin Ekim ile Mart aylari arasinda kalan sürede sahada yasanan sorunlara müdahale edecek isçi olmadigi için problemler çözümsüz kaliyor. Sorunlarin çözümü için kullanilacak ekipman, araç, alet ve malzemeler olmasina ragmen bunlari kullanacak isçi olmadigi için çiftçinin yasadigi sorunlara çözüm üretilmiyor. Taseron isçilerin haksizca isten çikislari ve çiftçinin sorunlarina çözüm bulunmasi için Tarim ve Orman Bakanligi'ni göreve çagiriyoruz.'