Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye ile Katar arasinda imzalanan 'Su Yönetimi Alaninda Isbirligi Mutabakat Zapti'na sert tepki gösterdi. Yillik kisi basina düsen su miktarinin yaklasik 1519 metreküp oldugunu, su kitligi çeken ülkeler listesinde yer alan Türkiye'nin hizla su fakiri olma yolunda ilerledigini belirten Barut, 'Söz konusu anlasmanin ayrintilarinin kamuoyuna açiklanmasini istiyoruz. Ülkemizin su kaynaklari yönetimini tamamen Katar'a devrettigi ileri sürülen, ulusal egemenligimizi hiçe saydigi belirtilen bu anlasmanin iptalini talep ediyoruz' dedi.
'TÜRKIYE SU KITLIGI ÇEKEN ÜLKELER ARASINDA'
Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli tarafindan yanitlanmasi istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sunan Ayhan Barut, 'Yasamin vazgeçilmez kaynagi olan suyun önemi ortadadir. Bu nedenle ve ülkemizin de taraf oldugu uluslararasi sözlesmelerce, su ve su kaynaklarinin korunmasi, savunulmasi, dogru kullanilmasi, herkesçe erisilebilir bir hak olmasi için hepimize sorumluluklar düsüyor. Maalesef ülkemiz sanilanin aksine su zengini bir ülke degil ve su fakiri olma yolunda hizla ilerliyor. Devlet Su Isleri'nin resmi sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye'de yillik kisi basina düsen su miktari yaklasik 1519 metreküp. Bu miktar ile de Türkiye, su kitligi çeken ülkeler kategorisinde yer aliyor' dedi.
'SU YÖNETIMIMIZ TAMAMEN KATAR'A DEVREDILDI MI?'
Türkiye'de su ve su kaynaklarinin korunmasi, herkese yeterli su hakki için çalisma yapilmasi gerektigine dikkat çeken Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Ülkemizde su ve su kaynaklarinin korunmasi, yasanan sorunlarin çözümü için çalisma yapilmasini beklerken Türkiye ile Katar arasinda, 'Su Yönetimi Alaninda Isbirligi Mutabakat Zapti' imzalandigi kamuoyuna yansimistir. Söz konusu anlasmanin ülkemiz, su yönetimimiz ve su kaynaklarimiz açisindan hangi sonuçlari doguracagi bilinmemektedir. Bir çöl ülkesi olan Katar’in su ihtiyacini büyük ölçüde deniz suyunu aritarak karsilamaya çalistigi dile getirilirken, yapilan anlasmayla kimin suyundan söz edildigi, hangi suyun nasil yönetilecegine dair bilinmezlikler tedirginlik yaratiyor. Pandemi döneminde gida güvenligi ve egemenliginin daha da anlasildigi bir süreçte yapilan anlasmayla ilgili ulusal çikarlarimiz ve su varligimiz ile su kaynaklarimiz açisindan ortaya çikan bilinmezliklerin bitirilmesi gerekiyor. Gelecekte suyun öneminin daha da artacagi, su kitliklari nedeniyle petrolden çok daha kiymetli olacagi ortada olan suyun korunmasi noktasinda yapilan anlasmanin ayrintilarinin kamuoyuna açiklanmasini istiyoruz. Ülkemizin su kaynaklari yönetimini Katar'a devrettigi ileri sürülen, ulusal egemenligimizi hiçe saydigi belirtilen bu anlasmanin iptalini talep ediyoruz.'
'ANLASMANIN IÇERIGINI KAMUOYUNA AÇIKLAYACAK MISINIZ?'
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'nin yanitlamasi talebiyle Meclis'e verdigi önerge su sorulara yanit araniyor:
'1- Ülkemizde yillik kisi basina düsen su miktari ne kadardir? Bu miktarin, gelecek planlamasi yapilarak ne yönde ve ölçüde degisebilecegi öngörülmektedir?
2- Ülkemizin su kaynaklari mevcut durumda yeterli görülmekte midir?
3- Türkiye'de su kaynaklarinin tespiti ve durumu hakkinda bakanliginizca yapilan bir çalisma söz konusu mudur? Eger böyle bir çalisma var ise sonuçlariyla ilgili bilgi verebilir misiniz?
4- Türkiye'de su ve su kaynaklarimizin korunmasi, gelistirilmesi, herkese yeterli su hakki için spesifik olarak herhangi bir çalismaniz var midir?
5- Evsel, endüstriyel ve tarimsal atiklarla her geçen gün kirlendigi tespit edilen su kaynaklarimizin korunup gelistirilmesi amaciyla, Türkiye'de yillik yagis miktari, suyun buharlasma oranlari, barajlarin doluluk oranlari, tarimsal sulama, içme suyu ve sanayide kullanilan su miktarlarinin belirlenmesi için veri kaydi olusturuyor musunuz, eger varsa bilgileri paylasabilir misiniz?
6- Türkiye ile Katar arasinda imzalandigi duyurulan 'Su Yönetimi Alaninda Isbirligi Mutabakat Zapti'nin içeriginde neler vardir?
7- Söz konusu anlasma ile ne amaçlanmaktadir? Böyle bir anlasma gereksinimi nasil ve niçin ortaya çikmistir?
8- Su kaynaklari yönetiminin bu anlasmayla tamamen Katar'a devredildigi dogru mudur, eger dogruysa kamuoyunun beklentisi dogrultusunda söz konusu anlasmayi iptal edecek misiniz?'