Başka ülkelerde toprak kiralamayın, yerli çiftçimizi destekleyin!

Başka ülkelerde toprak kiralamayın, yerli çiftçimizi destekleyin!

Başka ülkelerde toprak kiralamayın, yerli çiftçimizi destekleyin!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, dis ülkelerde toprak kiraladiklarini açiklayan Cumhurbaskani Erdogan'a sert tepki gösterdi. Türkiye'de Cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez ekim alanlarinin 20 milyon hektarin altina geriledigini aktaran Barut, 'Baska ülkelerde tarim için toprak kiraladiklarini söyleyen Erdogan'a hatirlatiyoruz; Ülkemiz tarihinde ilk kez AKP iktidari döneminde ekim alanlari 20 milyon hektarin altina düstü. Icralik olan yerli çiftçimizi borç batagindan kurtarin, destek verin, topraklarimiz bos kalmasin, ranta kurban edilmesin' dedi.

CUMHURBASKANINDAN TOPRAK KIRALAMA AÇIKLAMASI

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, kabine toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada, 'Salgin döneminde üzerinde en çok konusulan hususlardan biri gida üretimi ve tedarikinin sürdürülebilir olmasiydi. Bugün 140 ülke baska yerlerde toprak kiralamak suretiyle kendini gelecege hazirlamanin gayreti içerisindedir. Bu konuda en cazip yer de bakir ve bereketli Afrika topraklaridir. Toprak kiralamada amaç bugünün ihtiyaçlarini karsilamak degil yarim asir, 1 asir sonrasinin taleplerine hazirlik yapmaktir. Türkiye olarak biz de çesitli yerlerde toprak kiralamaya basladik' diye konustu.

RAKAMLARLA GERÇEKLERE ISIK TUTTU

Cumhurbaskani Erdogan ile 'Bitkisel üretimde rekor kirdik' açiklamasi yapan Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'yi elestiren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyoni Üyesi Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Rekordan bahseden Tarim ve Orman Bakani, hububatta ton basina 230 lira fark ödemesi yapilacagi duyurulmasina ragmen yayinlanan destekleme tebligine göre ton basina 100 lira ödenmesiyle ilgili kamuoyuna izahta bulunsun. Baska ülkelerde toprak kiralamadan söz eden Cumhurbaskani AKP iktidara geldiginde çiftçi borcunun 2.5 milyardan 72 kat artarak nasil 180 milyarin üstüne çiktigini izah etsin. 2003 yilinda 2 milyon 800 bin olan çiftçi sayisinin 700 bin azalisla 2 milyon 100 bine niye düstügüne baksin. Tohumdan gübreye, ilaca, mazota AKP iktidari döneminde tüm girdilerde en az yüzde 800-900 civarinda artis var ama çiftçiye destek yok. Verimli tarim arazilerini yapilasmaya açanlar, çiftçimizi borç batagina sürükleyip icralik edenlere sesleniyoruz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez tarimsal ekim alanlari 20 milyon hektarin altina düstü. Neden, çünkü çiftçi ürettiginden kazanmiyor, çiftçimiz desteklenmiyor da ondan. Tarim Kanuna göre çiftçinin 211 milyar liralik alacagini ödemeyenler hikaye anlatmasin. Önce çiftçimizin alacagini ödeyin, tarima yeterli destegi verin, üreticimizin yaninda durun. Sonra nereden toprak kiralamak istiyorsaniz oradan kiralayin.'