Tarih: 01.05.2021 09:00
BAŞKAN NENNİOĞLU;1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜNÜ KUTLADI
Saglik Sen Adana Sube Baskani Bekir Nennioglu,1 Mayis Emek ve Dayanisma günü dolayisiyla bir mesaj yayinladi .
Baskan Nennioglu açiklamasinda
Alin terinin, emegin ve örgütlü mücadelenin sembolü 1 Mayis’i, geçen yil oldugu gibi bu sene de ne yazik ki pandeminin gölgesi altinda kutlayacagiz.
Öyle ki fedakar saglik çalisanlarinin insan üstü çabalarina ragmen toplumsal hayat virüs nedeniyle bir defa daha durma noktasina gelmis durumda.
Toplumun her kesimini olumsuz etkileyen bu tablonun ceremesini en çok çeken ise yine saglik çalisanlari.
Bir milyon yüz bin saglik çalisani, salginla korakor mücadele edip daha fazla can kurtarmak amaciyla gecelerini gündüzlerine katmayi sürdürüyorlar.
Basta can kayiplari olmak üzere bu süreçte elbette agir bedeller ödediler, ödemeye de devam ediyorlar. Bugüne degin hemsiresinden doktoruna, saglik teknisyeninden ambulans soförüne yüzlerce saglik çalisani hayatini kaybetti. Tamamini rahmetle aniyoruz.
Temennimiz bu olaganüstü sürecin bir an önce son bulmasidir. Sürecin sona ermesi, basta saglik emekçileri olmak üzere kuskusuz herkesi sevindirecek. Ancak saglik çalisanlarini memnun edecek bir diger husus da artik kronik hale gelen sorunlarinin çözümü, talep ve beklentilerinin karsilanmasi, zorluklarin son bulmasidir.
Bürokratindan bakanina herkesin bu tablonun farkinda olmasina ragmen alkisin ve takdirin ötesinde çözüme dönük her hangi bir adim atmamalari, saglik çalisanlarini derin hayal kirikliklarina ugratmaktadir.
Bugün saglik çalisanlari, agir is yükünden kaynakli tükenmislikle, sorunlarinin çözümüne dair bir isik görememelerinden kaynakli ümitsizlik arasina sikisip kalmis durumdalar.
Oysa bu yil “saglik çalisanlari yili” ilan edildi. Bu ilan, fedakarligin teslimi noktasinda elbette gurur duyulacak bir uygulama. Ancak bununla kalmamali, saglik çalisanlarinin tüm sorunlari bu yilin anlam ve önemi dikkate alinarak bir an önce çözülmeli.
Pandeminin bir yilini çoktan geride birakmamiza ve saglik çalisanlari yili ilan edilen 2021’in de ilk çeyregini geride birakmamiza ragmen sorunlarin çözümü hususunda henüz hiçbir adim atilmis degil.
Bunun böyle gitmesi özelde saglik çalisanlarini ilgilendirse de genelde saglik sistemini ilgilendirmektedir.
Çünkü bir sistemi ayakta tutan fedakar çalisanlari, emek verenleridir. Onlarin memnuniyeti, mali ve özlük haklarinin sorunsuz olmasi, moral ve motivasyonlarinin yüksek olmasi, sisteme arti deger katar. Aksi hallerde sistemi saglikli sürdürebilmek mümkün degildir.
Kaldi ki saglik gibi hayati bir alandan bahsediyoruz. Bu alanin ne kadar hayati oldugunu ve çalisanlarinin ne kadar önemli oldugunu pandemi süreciyle herkes bir defa daha görmüs ve anlamis bulunuyor.
Bu nedenle buradan bir defa daha çagrida bulunuyoruz; yol yakinken bir an önce adim atin. Adim atin ki saglik çalisanlari kronik sorunlarinin cenderesinden kurtulsunlar. Adim atin ki saglik çalisanlarinin yükleri hafiflesin. Adim atin ki saglik çalisanlarinin yüzü gülsün, kutsal mesleklerine dört elle sarilsinlar.
Saglik çalisanlarinin bir an önce çözüme kavusmasi gereken sorunlari ve karsilik bulmasi gereken hakli talepleri sunlardir;
Saglik çalisanlari, hakkaniyetsiz ve adaletsiz döner sermaye sisteminin sil bastan yeniden insa edilmesini istiyorlar. Bu sistem ayni tarihte ve ayni statüde ise baslayip ayni isi yapan saglik çalisanlarinin bazilarina 1 lira bazilarina 2000 lira veriyor. Saglik çalisanlari bu çarpik sistemin yerine, daha adil ve hakkaniyetli bir sistemin olusmasini istiyorlar. Miadini doldurmus ve sürekli sorun üreten bir sistemle nasil islerin iyiye gitmedigini görüyoruz.
Kamuda kesmekese neden olan ve çalisma barisini bozan sözlesmeli istihdama son verilip kadro güvencesine kavusmak istiyorlar. Çünkü ayni is yerinde ayni isi yapip da birbirlerinden çok farkli mali, özlük ve sosyal haklara sahip olmak kabul edilecek bir durum degildir.
Nöbet ücretlerinde yasadiklari sorunlarin çözüme kavusmasini istiyorlar. Bir saglik çalisani nöbete kaldiginda normal mesai ücretinden daha düsük ücret aliyor. Saglik hariç hiçbir kurumda böyle bir hakkaniyetsizlik yok.
Ayrica, icap nöbet ücretlerinin bagis degil, hak oldugunu tüm saglik çalisanlari çok iyi biliyor. Hem göreve çagirip hem de insanlara tuttuklari nöbetlerin ücretlerini vermiyorsunuz. Bu hangi vicdana sigar? Açilan sahsi davalarla icap nöbet ücretleri ödenmeye baslandi. Fakat bu sorunun giderilmesi için yetkililer neyi bekliyor, anlayabilmis degiliz.
Belki de en eski sorun agir is yükü. Yillardir saglik çalisanlari istihdam yetersizliginden dolayi is yükü altinda ezildiklerini dile getiriyor. Zaten AB ülkeleriyle kiyaslandiginda kisi basina düsen saglik çalisani orani her seyi gözler önüne seriyor. Agir is yükünü engellemek için tek yapilmasi gereken istihdam, istihdam, istihdam…
Hatali uygulamalar (Malpraktis) nedeniyle saglik çalisanlarinin ocagina resmen incir agaci dikiliyor.
Saglik, risk payi çok yüksek bir meslek oldugu için idare, hatali uygulamalar karsisinda sorumlulugu çalisana yükleyerek görevini yapmis olmaz. Idareye düsen, her türlü sorun karsisinda çalisanini magdur etmemek, sahip çikmaktir. Maasi belli olan bir saglik çalisanindan yüz binlerce lira tazminat istemek nasil bir vicdansizliktir.
Görevde Yükselme ve Unvan Degisikligi sinavlari düzenli ve belli araliklarla yapilmadigi için mali, özlük ve sosyal haklar noktasinda hak kayiplari yasaniyor. Yapilacak yönetmelik degisikligiyle bu sorunun önüne geçmek mümkündür.
Saglik çalisanlari tam kapanmayla birlikte daha da gün yüzüne çikan kres sorununa çözüm bekliyor. Her kisitlama dönemlerinde saglik çalisanlarinin akillarina biricik evlatlari geliyor. Saglik çalisanlarinin izinleri, emeklilik ve istifa islemlerine kisitlamalar getirilirken kres ve okul öncesi egitim kurumlarinin kapanmasiyla evlatlari ortada kaliyor. Yine ayni sorunla karsi karsiyayiz. Saglik çalisanlari kara kara çocuklarini nereye birakacaklarini düsünüyor. Her seferinde saglik çalisanlarini magdur eden uygulamalardan vazgeçilmeli. Hastanelerde 24 saat esasli kres ve bakimevi uygulamasinin getirilmesi zaruridir.
Ayrica saglik çalisanlari artik siddetle anilmak istemiyor. Siddete karsi toplumdan bir zihniyet degisimi bekliyorlar.
Sonuç olarak, basta Bakanlik olmak üzere herkesi bu sorunlarin çözümü için siyasi kararlilik ortaya koymaya davet ediyoruz.
Emek veren, alin teri döken ve bu ugurda mücadele eden herkesin 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü kutlu olsun. dedi(YAVUZ MEDYA)
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —