Tarih: 19.07.2020 13:21

Başkan Zeydan Karalar Altınını Yeraltı Şehri’ne indi

Facebook Twitter Linked-in

Baskan Zeydan Karalar Altinini Yeralti Sehri’ne indi

 

Unutulan tarihi zenginligin tescili, arastirilmasi ve turizme kazandirilmasi için dügmeye basildi

 

Zorlu yolculugun ardindan yeralti sehrine inen Baskan Zeydan Karalar,  tarihi bir zenginligin turizme kazandirilmasi için ne gerekiyorsa yapilacagini açikladi

 

Baskan Zeydan Karalar, “Devletimizle is birligi içinde tarihe isik tutup, bölgeyi turizme kazandiracagiz”

 

Adana’nin Imamoglu ilçesi Pekmezci mahallesinde tarihi yeralti sehrinin gün yüzüne çikarilip, turizme kazandirilmasi için girisimlere baslandi. Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, 1990 yilinda baslayan ve 1991’de sona eren kazilarin ardindan unutulmaya yüz tutan Imamoglu ilçesi Çörten-Pekmezci Mahallesi’ndeki Altinini Yeralti Sehri’nde incelemelerde bulundu.

 

Bölgeye Imamoglu Belediye Baskani Kasim Karaköse ve Adana Büyüksehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEP) yetkilileri ile giden Baskan Zeydan Karalar, çok önemli bir tarihi kalinti olma ihtimali yüksek noktada kazilarin yeniden baslamasi için Kültür Bakanligi ile is birligi yaptiklarini belirtti.

Imamoglu ilçesi  Çörten Köyü Pekmezci Mahallesi Altinini Yeralti Sehri’ne inerken cografyanin zorlu fiziki kosullariyla mücadele eden Zeydan Karalar, kimi zaman iple inis yapti, kimi zaman da daracik tünellerden geçti.

1991’DEN BU YANA UNUTULMUS

Incelemelerin tamamlanmasinin ardindan açiklama yapan Baskan Zeydan Karalar, “Turizm ve Kültür Eylem Plani yapmaya basladigimizda ITÜ’lü degerli bir hocamiz ile bizim ekibin çalismasi sirasinda, Imamoglu Belediye Baskanimiz böyle bir yerin varligini iletmis. O zaman bana bunu nakletmislerdi. Gelip bizzat görünce nasil bir tarihi doku oldugunu anladim. Adana Büyüksehir Belediyesi KUDEP’in arastirmalari neticesinde, bölgenin önemini daha iyi anlama firsatimiz oldu.

1990’den önce burada bir kazi denemesi yapilmis. Bu kazi denemesinin ardindan 1991’de tescil edilmis ve korumaya alinmis burasi. Kaziyi yapan ekip de buranin ciddi bir tarihi doku oldugunu kabul ederek isleme almis. Fakat ne acidir ki 1991’den bu yana öylece kalmis. Gelen olmamis dokunan olmamis” dedi.

ORTAK PROTOKOL ÇAGRISI

Adana Büyüksehir Belediyesi olarak, Kazim Karaköse’nin belediye baskani oldugu Imamoglu’na yol, su ve farkli hizmetleri yogun olarak götürdüklerini kaydeden Baskan Zeydan Karalar, “Imamoglu daha fazlasini hak ediyor. Burada ciddi bir tarihi doku var. Ucu bucagi olmayan magaralar var. Yürüdük bakmak için ama sonu gelmiyor. Odaciklar mevcut. Dösemisler, resmen oda yapmislar. Bir yerlesim alani olabilir burasi. Magaranin ucu nereye dayanacak onu bilmiyoruz. Turizm eylem planimizda bunu ciddi bir biçimde isleyecegiz. Çagrimiz sudur ki; Kültür Bakanligi, Imamoglu belediyesi ve Adana Büyüksehir Belediyesi ortak protokol yapip, kaziya baslasin. Kazi sonucunda tarihinin nerelere dayandigi ve büyüklügü ortaya çiksin.  Adana’miz çok sansli bir sehir. Bütün Türkiye’de oldugu gibi, neresini kazarsaniz ciddi bir tarih fiskiriyor. Çok eski kültür ve medeniyetlerin topraklari buralar. Milattan Önce 3, 4, 5 bin yilina kadar dayaniyor. Burasinin ne denli eskiye dayandigi da kazidan sonra anlasilir. Adana’nin hangi ilçesine bakarsaniz ciddi zenginlik var. Biz Imamoglu’nda bu denli tarihi kalintilarin oldugunu bilmiyorduk ama tarihin ta kendisinin burada oldugunu gördük. Biz de ortaya çikaracagiz. Ortaya çikmasiyla hem Imamoglu, hem de Adana turizmine kazandirilmasi noktasinda üzerimize düseni fazlasiyla yapacagiz. Turizm Bakanligimiza, müze müdürlügüne buradan çagrimi yineliyorum. Zaten bizim arkadaslarimiz Kültür Müdürlügü’ne iletti ve Kültür Müdürlügü geldi, burayi inceledi. Onlar da ciddi çalisma yapiyorlar. Tüm bu çalismalari toparlayip iyi bir ürün ortaya çikaracagiz” diye konustu.

 

Imamoglu Belediye Baskani Kasim Karaköse de, bölgenin tarihi açidan önemine deginerek, Baskan Zeydan Karalar’in destegiyle tarihi dokunun gün yüzüne çikarilacagina ve tanitilacagina inandigini belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —