Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Başkanlık sistemi memurların güvencelerine de göz dikti

Başkanlık sistemi memurların güvencelerine de göz dikti

Birleşik Kamu İş Konfederasyonuna bağlı Tüm Yerel Sen Adana Şube Başkanı Seniha Soylugan ,Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, tarafından 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Memurların İş Güvencesine Göz Dikti' başlığıyla yayımladı

Baskanlik sistemi memurlarin güvencelerine de göz dikti

Birlesik Kamu Is Konfederasyonuna bagli Tüm Yerel Sen Adana Sube Baskani Seniha Soylugan ,Birlesik Kamu-Is Konfederasyonu, tarafindan 'Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi Memurlarin Is Güvencesine Göz Dikti' basligiyla yayimladigi bildiriyi Kamuoyu ile paylasti.

Tüm Yerel Sen Adana Sube Baskani Seniha Soylugan,23 Haziran Istanbul seçimlerinin ardindan baskanlik sistemine tepkiler yükselmeye devam ettigini belirterek,Birlesik Kamu Is Konfederasyonu 'Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi Memurlarin Is Güvencesine Göz Dikti' basligiyla yaptigi açiklamada, AKP'nin memurlara haklarini vermedigini dile getirdi.

Baskan Soylugan, yaptigi açiklamada 24 Haziran seçimlerinin üzerinden bir yil geçmek üzere. Türkiye Cumhuriyetinin 95 yillik hukuk ve sosyal devlet ilkesi asindirilirken yerine tek bir kisinin sözünün geçtigi saltanat günlerine has yeni bir rejim egemen oldu.Geçtigimiz bu bir yillik süre içeresinde ise Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ekonomik krizini yasarken, tek adam rejimi ülkemizde bu bir yillik süre zarfi içerisinde ekonomik krizin bedelini ülkenin çalisanlarina ödetmeye devam etti.Bu bir yillik süre de; Memurlarin is güvencesine göz dikildi.   

 Memurlar ek vergiler altinda ezilmeye devam etti.Kamu personeli rejiminde kapsamli degisiklikler gündeme getirildi. Zorunlu BES uygulamasi kalici hal getirildi.

  3600 Ek gösterge bekleyenler ve EYT’liler bir kez daha magdur edildi.   Memurlar yoksulluk sinirinin altinda geçim mücadelesi verdi    Bu dönemde Memurlara grevli toplu is sözlesmesi hakki taninmadi.

ZORUNLU BIREYSEL EMEKLILIK SISTEMI UYGULAMASI

Yeni Ekonomik Program kapsami çerçevesinde Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 3 yil boyunca zorunlu olarak uygulanmasi hayata geçirildi. Bu sürenin arttirilmasi ile ilgili inisiyatifi Damat Berat Albayrak’a birakildi.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 3 yil boyunca çikis yasagi getirilerek bu zorunlu hale getirilmesi ile Yeni Rejim;

Bireysel Emeklilik Sistemi ile sosyal güvenligi tamamen kaldirmayi,Kamudaki mevcut emeklilik sisteminin ortadan kaldirilmasini,Sözde tasarruf sistemi adi altinda toplanacak olan geliri iç borçlari ve olasi gelisecek olan finans krizini önlemek adina farkli alanlara kaynak olarak aktarmayi amaç edindi.

KAMUDA ESNEK ÇALISMA

Yeni rejim ile Kamu Personel Rejimine yönelik kapsamli degisiklikler ilk kez yüksek sesle dile getirildi. Yeni Ekonomi Programi’yla birlikte kamu personel rejiminde önemli degisikliklerin yapilmasi planlanmaktadir.Yeni Ekonomik Programa göre;Kamu kurumlarinin esnek çalisma ile is tatmini ve verimi yüksek isgücüne sahip olmalari saglanacaktir. Yani kamu da çalisan memurlarin is güvencesi elinden alinacak, kamu emekçilerinin çalisma sistemi bastan asagi degistirilerek esnek ve kuralsiz bir hale getirilecektir.Esnek çalisma ile bir sonra ki asama olan kamu performans sistemi hayata geçirilecek, kamu personellerinin tüm haklari elinden alinacaktir.

Yeni programda haftalik çalisma süresi olan 40 saat doldurulmasi sartina vurgu yapilirken, bu çalisma saatinin belirli araliklarini evden çalisarak da tamamlanabilecegi belirtilmektedir. Bu sekilde haftalik 40 saat üstü çalismalarda kazanilan fazla mesai ve izin gibi haklar ortadan kaldirilacaktir.Esnek çalisma sisteminin kalici hale getirilmesi bundan sonra ki dönem de kamu da mevcut çalisma sistemi haline getirilecektir.

657 Sayili Devlet Memurlari Kanunu ileri ki dönemlerde tamamen degistirilerek, güvencesiz bir yapiya kavusturulacak ve kamu alaninin topyekün tasfiye süreci baslayacaktir.

Ayrica  uzunca bir süredir isverenlerin ve büyük patron örgütlerinin israrli tavsiyesine ragmen isçi temsilcilerinin tepkisi ile geri çekilen Kidem Tazminatinin Fona devredilmesi süreci de bu süreçte hizlandirilacaktir. Yani emekçilerin elinde kalan son kale de bu sekilde iktidar tarafindan ele geçirilmis olacaktir.

Memurlara açlik ve yoksulluk dayatildi.

Ekonomik krize bagli olarak artan yüksek enflasyon oranlari ve hayat pahaliligi Kamu çalisanlarini etkilemeye devam etti. Cumhurbaskanligi hükümet sisteminin hayata geçtigi 24 Hazirandan bugüne kamu çalisanlarinin alim gücü neredeyse yari yariya azaldi.

yil Haziran ayinda ortalama 6000 TL olan yoksulluk siniri 24 Hazirandan bugüne 9000 TL’ye yükseldi.

2019 Temmuz kamu çalisanlarinin en düsük maasi 3500 TL olurken kamu çalisanlari her geçen gün daha fazla yoksullasti.

Artan ekonomik kriz kosullarinin bedeli bir ülkenin çalisanlarina ve emeklilerine ödetilmesi süreci “Yeni Ekonomik Program” ile hayata geçirildi.Yeni Ekonomi Programi'na göre 2019'daki 60 milyar TL'lik kemer sikma kalemlerinin 10,1 milyar TL'si sosyal güvenlik alaninda yapilmasi ön görüldü.Çalisanlara ek vergiler getirildi emekçilere zorunlu kemer sikma politikalari dayatildi.Ek gösterge sözü bekleyen kamu çalisanlari ve EYT’liler yeni hükümet sisteminde yine unutuldu.Sözlesmeli memurluk uygulamasi artarak devam ederken is yerlerinde performans sistemi adi altinda baskilar devam etti.Kamu alanina Cumhurbaskanligi tarafindan kritik atamalarinin önü sonuna kadar açildi. Açiklamasinda bulundu.



  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.4 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu