Bugün, 19 Mayıs 2025 Pazartesi

Besicilik can çekişiyor!

Besicilik can çekişiyor!

Besicilik can çekişiyor!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, yüksek maliyetler altinda ezilen, güçlükle ürettigi sütü ve eti para etmeyen besicilerin feryadini Meclis'te gündeme getirip acil çözüm bulunmasini istedi.

'ÜRETIM VE ÜRETEN DESTEKLENMELI'

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu kez besicilerin sorunlara çözüm bulunmasi için duyarlilik çagrisi yapti ve adim atilmasini istedi. TBMM'de konusarak Türkiye'nin ancak her alanda üretimle ve üretenin desteklenmesiyle kalkinacagini vurgulayan Barut, 'Üretmeden kazanamayacagimiz bir gerçektir. Bu nedenle üretmek için de üretene destek vermemiz sarttir. Herkesi sorumluluk duygusuyla besicilerin sesini duymaya çagiriyoruz' dedi.

'ET FIYATLARI YEM MALIYETINI KARSILAMIYOR'

Iktidarin kabul etmedigi ancak herkesin canini yakan ekonomik ve siyasi krizin, her alanda oldugu gibi besicileri de perisan ettigini vurgulayan Ayhan Barut, 'Yasanan kriz ortamindan dolayi artan maliyetler tarimda oldugu gibi hayvancilikta da büyük sorun yaratiyor. Besicilerin en büyük girdileri arasinda yer alan yem fiyatlarindaki fahis artis, besiciligi bitirme noktasina getirmis durumda. Asagi yukari 2016 yilinda bir kilogram karkas etle bir torba yem alan üreticiler, bu sene 3 kilogram karkas etle bir torba yem alabildiklerini, ahirda besledikleri 4 hayvandan 2'sinin sadece yem maliyetlerini karsilayabildigini, üstelik diger maliyetleri hesaba bile katamadiklarini söylüyor' diye konustu.

'BESICILERIN SESINI ARTIK DUYUN'

Ulusal kalkinma, halkin huzuru ve refahi için üretenin ve üretimin desteklenmesini isteyen Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Açikça görüldügü üzere et ve süt para etmezken, besicilige gereken destek verilmezken, artan maliyetler herkesi canindan bezdirmisken, ithalata dayali sistem sürerken yetistiricilerimiz ne yapsin? Maalesef yanlis politikalar sonucu besicilik Türkiye'de can çekisir hale geldi. Acilen besicilerin feryadina çözüm bulunmali, artan maliyetler karsisinda yetistiricilerimize çare üretilmeli, ithalata dayali tarim politikalari terk edilmelidir. Üretmeden kazanamayacagimiz bir gerçektir. Bu nedenle üretmek için de üretene destek vermemiz sarttir. Herkesi sorumluluk duygusuyla besicilerin sesini duymaya çagiriyoruz.'

 

'PRIM DESTEGI, GEÇEN YILIN FIYATLARIYLA AYNI KALDI'

Ayhan Barut ayrica açiklanan tarimsal destekleme kararlarinin üreticiye vurulan bir darbe oldugunu söyledi. Üretim maliyetleri 2 kat artarken ve ürünler para etmezken geçen yilla ayni olarak açiklanan prim fiyatlarinin kabul edilemez oldugunu belirten Barut, bu karari kabul etmeyeceklerini, degistirilmesi için mücadele edeceklerini vurguladi.

 

Yilin bitmesine çok az bir süre kala nihayet 2019 yilinda yapilacak tarimsal desteklemeleri belli oldu. Desteklemelere iliskin karar Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan imzasiyla Resmi Gazete'de yayimlandi. Kütlü pamuga kilogram basina 80 kurus, yaglik ayçiçegine 40 kurus, soyaya 60 kurus ve kanolaya 50 kurus olarak açiklanan prim desteginin geçen yilki fiyatlarin aynisi olarak belirlenmesi büyük tepkiye yol açti. Karara çok sert tepki gösteren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 'Herkese var. Yandaslara var. Kendi maaslarina fahis zamlar var. Üretene yok, esnafa yok, isçiye yok, memura yok, emekliye yok. Cennet ülkemizi üreten ve çalisanlar için cehenneme çevirdiler. Halkin ahini alanlarin beli dogrulmaz' diye konustu.

'DERHAL BU YANLISTAN DÖNÜN'

Tarimsal destekleme kararinin 2019 yilinin bitmesine çok az bir süre kala açiklandigini, bunun da üreticinin derdine derman olmadigini vurgulayan Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Gübreden mazota, zirai ilaçtan tohuma tüm üretim girdileri en az 2 kat artti. Buna ragmen ürün fiyatlari geçen yilin bile altinda. Üretici magdur oldu, binbir emekle yetistirdigi ürünü para etmeyip tarlada ve bahçede kaldi. Bu gerçekleri bile bile açiklanan tarimsal destek kararlari üreticiye vurulan çok büyük bir darbedir. Üretim maliyetleri 2 kat artarken, ürünler geçen yilki fiyatlarin çok altinda satilirken açiklanan prim destekleri, 'Üretmeyin, kazanmayin, tarimi terk edin' demektir. Kütlü pamuga en az 1.5 lira prim isterken, bunun da pesin ödenmesini talep ederken, destek olarak geçen yilki 80 kurusu vermek, ne zaman ödenecegini de belirtmemek rezalettir. Kendi maaslarina fahis zam yapip yandaslarini ihya edenler üreticiyi yok etmeye çalisiyor. Utanin! Aklimizla alay etmeyi, üreticiyle dalga geçmeyi birakin. Bu karari kabul etmiyoruz. Amaciniz nedir? Üretimi bitirip bugüne dek yaptiginiz gibi ülkeyi ithalat cennetine mi çevirmek istiyorsunuz? Çiftçiyi aglatip ahini alanlarin yüzü asla gülmez. Aklinizi basiniza alin, derhal bu yanlistan dönün.'



Anahtar Kelimeler: Besicilik can çekişiyor
  • Pazartesi 29.1 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Salı 29.5 ° / 17.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 32.9 ° / 16.9 ° Güneşli