Tarih: 12.09.2019 15:04

BEYAZ ALTIN ÜRETİCİSİ ACİLEN DESTEKLENMELİ !!

Facebook Twitter Linked-in

BEYAZ ALTIN ÜRETICISI ACILEN DESTEKLENMELI !!

 Iyi Parti Adana Milletvekili Ismail KONCUK, “Beyaz altin diyari olarak bilinen Adana’mizda pamuk ekim alanlari daraliyor. Girdi maliyetlerinin yükselmesi karsisinda, çiftçilerin zarara ugramamasi ve üretimin devamliligi için çiftçiler yeterince desteklenmiyor.” dedi.

 

KONCUK, her yil Ulusal Pamuk Konseyi koordinasyonunda yapilmakta olan cari pamuk üretim maliyetleri tespit çalismasinda 2018 yili ortalama maliyetleri için birim alan (dekar) basina 1.620 lira oldugu belirtilmistir. Adana’da 2019 yili ortalama maliyetleri için birim alan (dekar) basina 2.000 TL’dir.1 dekar pamugun ortalama verimi 500 kg’dir. 1 kg pamukta kilo basina 3 TL’dir. Üreticinin dekar basina zararinin 500 TL oldugunu belirtti.

 

Iyi Parti Adana Milletvekili Ismail KONCUK, Tarim ve Orman Bakani Sayin Bekir PAKDEMIRLI tarafindan yazili olarak cevaplandirilmasini istedigi soru önergesinde, dekar basina 500 TL zarar eden, kilogram fiyati geçen yilin dahi altinda olan pamuk için, çiftçiye gelecek yillarda üretim yapmasini saglayacak nasil bir destek vermeyi düsünüyorsunuz? Bakanlik olarak üretim girdilerini azaltmak için ne gibi destekleme çalismaniz olacaktir? diyen KONCUK; basta Adana, Çukurova Bölgesi olmak üzere bir destek olmamasi, ciddi tedbirler alinmamasi halinde önümüzdeki yillarda pamuk üretiminde büyük düsüs olacagi açiktir. Bu durum, suan tedbir alinmasi, destekleme oraninin arttirilmasi, ödemelerin bir bütün olarak yapilmasi vb. önlemlerin zaman geçirilmeden alinmasina baglidir. Pamuk üretimi ile ilgili acil eylem planiniz var midir? seklinde sorularini yöneltti.

 KONCUK, çiftçinin üretim girdilerini azaltmak ve nasil bir destekleme yapilacagina dair arastirma yapmak üzere 1 Ekim 2019 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi açilinca Meclis Arastirmasi verecegini söyledi.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —