Bugün, 26 Haziran 2024 Çarşamba

Buğday alım fiyatı 15 lira olsun' teklifini reddetiler

Buğday alım fiyatı 15 lira olsun

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis kürsüsüne kepek çıkartıp buğdaydan üretilen kepeğin buğdaydan pahalı olmasına tepki gösterdi

'

 . CHP Grup Önerisi olarak 'Buğday alım fiyatı 15 lira olsun' teklifinde bulunan Barut'un önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. 
"GEÇMİŞİ MUMLA ARAR OLDUK"
'Buğday üreticilerinin sorunları ve talepleri, Toprak Mahsulleri Ofisi ve iktidardan beklentileri, tarımın ve çiftçimizin sorunlarına çözüm bulunması' konulu Meclis Araştırma Önergesi hazırlayan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un teklifi CHP Grubu önerisi olarak TBMM Genel Kurulu'nda ele alındı. Önergesinin ayrıntılarını paylaşmak üzere kürsüye çıkan Ayhan Barut, "Ülkemiz bir zamanlar buğdayın gen merkezi ve güzel Anadolu'muz da tahıl ambarı olarak bilinirdi. Tarımda dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken bugün geçmişimizi mumla arar olduk. Bu durum, ne acıdır ki, buğday üretiminde de yine aynen devam ediyor" dedi. 
"BUĞDAYDA 25 MİLYON DEKOR ALAN KAYBEDİLDİ"
Türkiye buğday üretiminin yıllara göre değişmekle birlikte 20 milyon ton civarında olduğunu ifade eden Ayhan Barut, konuşmasına şöyle devam etti:
"2002 yılında AKP işbaşına geldiğinde ülkemizde 93 milyon dekar alanda buğday ekimi yapılırdı, bugün gelinen noktada buğday ekim alanı 68.5 milyon dekara kadar gerilemiş, yani yaklaşık 25 milyon dekar alan buğday ekim alanı kaybetmişiz. Döneminizde 2 Trakya büyüklüğündeki bir alan yani 35 milyon dekar civarındaki bir alan tarım dışına çıkarılmış. Buğdayda kaybettiğimiz 25 milyon dekar alanda, toplam tarım dışına çıkan bu alanın neredeyse üçte ikisi kadar alanda buğday ekimi yapılmıyor. Üretici peki neden buğdaydan uzaklaştı? Üretici yeterince desteklenmiyor, sattığı üründen kazanmıyor, maliyetin altında satıyor çünkü ürün girdileri pahalı. Geçtiğimiz yıldan bu yıla kadar her girdide ilacından tohumuna, gübresinden mazotuna kadar yüzde 100'ün üzerinde bir girdiyle karşılaşılmıştır."
İTHALAT GERÇEKLERİNİ ANLATTI
Konuşmasında Türkiye'nin buğday ithalatıyla ilgili acı gerçekleri dile getiren Ayhan Barut, sözlerini şöyle sürdürdü:
"AKP 2002 yılında işbaşına geldiğinde yaklaşık 1 milyon ton civarında buğday ithalatı vardı ve bunun karşılığında da 150 milyon dolar civarında bir para ödeniyordu. Bugün gelinen noktada, 2023 yılında tüm zamanların rekoru kırılarak 11,7 milyon ton buğday ithalatı yapılmış, yaklaşık 3,3 milyar dolar da ödeme yapılmış. AKP göreve geldiğinde 2 milyon ton olan buğday ithalatı 11,7 milyon tona kadar çıktı. Yani 22 yıllık AKP iktidarı döneminde 90 milyon ton buğday ithalatı yapılmış, belki de bu 2024 yılında 100 milyon tonu geçecek, 25 milyar dolar para da bizim çiftçilerimize değil, yurtdışındaki üreticilere aktarılmış. Bunu böyle söyleyince AKP iktidarının mensupları, milletvekilleri, bakanı çıkıyor, 'Biz bu ihracatı mamuller için alıyoruz, ihraç ediyoruz, un yapıyoruz makarna yapıyoruz' diyorlar. Rakamlar gerçekleri gösterir. Son beş yılda yaklaşık 40 milyon tona yakın buğday ithalatı gerçekleşmiş, bunun da 27-28 milyon tonu işlenmiş, dışarıya ihraç edilmiş; kalan 12 milyon ton nerede? Burada, iç piyasada tüketilmek için kullanıldı. Kaldı ki, neden ithalat yapıyoruz? İthalat edecek bir hiçbir durumumuz yok; suyumuz var, toprağımız var, bilim var, çiftçimiz var, bilgi var, o zaman niye kendi alanlarımızda üretmiyoruz? Buğday üretiminden çiftçi uzaklaşmış, o kadar alan boşa kalınca kendi çiftçimize de destek olmadığımız için şu anda üretemez duruma gelmişiz, aradaki farkı da ithalatla karşılıyoruz."
KEPEK KÜRSÜDE
Buğdaydaki acı gerçeklerin tarıma ve üreticiye destek verilmesinin zorunluluğunu gösterdiğini aktaran Ayhan Barut, elinde kepekle çıktığı Meclis kürsüsünde şöyle konuştu:
"Bilinmelidir ki AKP iktidarı, Tarım Bakanlığı ve bir zamanlar çiftçinin kara gün dostu olan Toprak Mahsulleri Ofisi şu ana kadar buğday fiyatını henüz açıklamadığı gibi bu, ortadaki sorunların tek sorumlusudur. Güney illerinde hasat bitti, Güneydoğu'da da başladı, devam ediyor. Bir zamanlar bir Tarım Bakanı vardı tarımdan anlamayan ama kendini tarım üstadı olarak addeden. Bir vatandaş yanına gelip, 'Sayın Bakanım, kepek bulamıyoruz, kepek çok pahalı ve bulunmuyor' dediğinde ona 'Öyleyse kepek ekin' diyen Tarım Bakanının bahsettiği kepeği buraya getirdim. Bu kepek, buğdayın kabuğundan elde ediliyor. Anadolu'nun birçok yerinde 'kapçık' olarak da biliniyor. Bu kepeğin en ucuzu 10 lira, kademeli olarak 35 liraya kadar fiyatı var. Buğdaydan elde edilen kepek, buğdaydan pahalı. Buğday şu anda tüccarda 9 lira, buğdayın çiftçiye maliyeti 10 lira 80 kuruş, açıklanması gereken fiyat 15 lira ama açıklandı mı? Hayır. Ofis kara gün dostu mu? Hayır, çiftçinin iyi gün dostu. Şu ana kadar ofisin herhangi bir açıklaması yok. Geçen yıl 13 milyon ton ürün aldık diye övündüler, şu anda ofisin depolarının yüzde 60'ı dolu. Randevu denilen rezalet bir sistem var. Buğday üreticileri şu an perişan. Acil 15 lira olarak açıklanmalı ve üreticilerin elindeki buğday alınmalıdır."
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un CHP Grup Önerisi olarak sunduğu önerge,AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.



  • Çarşamba 37.2 ° / 23.9 ° Güneşli
  • Perşembe 38.1 ° / 23.6 ° Güneşli
  • Cuma 38.5 ° / 23.6 ° Güneşli