Türkiye'nin önemli hububat merkezlerinden Adana'da bugday hasadi basliyor. Üreticiler fiyatin en az 2 lira 20 kurus olmasini, devletten de 30-40 kurus destek verilmesini bekliyor.
Adana'da üreticiler Ramazan Bayrami'nin ardindan hasada baslamaya hazirlanirken bugday ekim alani geçen seneye göre yüzde 10 azalirken, dönümde 600 kilogram rekolte bekleniyor.
Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, bugday üretimi yapilan illerde kuraklik yasandigini belirterek, 'Türkiye'de 22 ilde kuraklik oldugundan dolayi o illerde bugday yok denecek kadar az. Geçen yil Türkiye'de 20 milyon 500 bin ton bugday üretimi gerçeklestirildi. Bugdayda bu sene yüzde 10 azalma olacak' diye konustu.
'FIYATLAR 2 LIRA 20 KURUS OLMALI'
Bugday ve misirin su anda fiyatlarinin ayni gittigini belirten Dogan, bu seneki bugday fiyatinin 2 lira 20 kurus olmasi gerektigini söyledi. Dogan, 'Mevcutta bulunan bugdayin fiyati 2 lira 05 kurus ile 2 lira 10 kurus arasinda. Misir fiyati da su anda 2 lira 10 kurus. Bugday ve misir ayni fiyatta. Aslinda her yil bugdayin fiyati misirdan yüksek olurdu. Nedense bu yil bugday fiyatlari yükselmesin diye önüne geçildi. Bugday zaruri bir ihtiyaçtir, fiyati tabi ki yükselmesin ama biz devletimizden bugdaya ayçiçeginde oldugu gibi 40 kurusluk destek bekliyoruz. 10 kurusluk destek çiftçiyi memnun etmiyor. Girdi fiyatlari artti. Bugdayin fiyatinin 2 lira 20 kurus ile 2 lira 30 kurus arasinda olmasini bekliyoruz' ifadelerini kullandi.
'30-40 KURUS DESTEK VERILMELI'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'dan bugday için 30-40 kurus destek beklediklerini kaydeden Mehmet Akin Dogan, 'Adana'da genellikle bugday tarlada desen degistirmek için ekilir. Bugdaydan bu sene iyi verim bekliyoruz ama aslinda bugday çiftçiye para kazandiran bir ürün degil. Cumhurbaskanimiz tarafindan çiftçiye verilen 10 kurus destek yeterli degil. Bu sene girdi fiyatlari artti ve 30-40 kurus destek verilirse bugday ekimleri artacaktir. Bugday bir zaruri ihtiyaçtir ve bütün ülkeler pandemide bugdayi stok yapti. Bugday, para kazandirmasa da olmazsa olmaz bir üründür' seklinde konustu.
Üreticilere hasat sirasinda dikkat edilmesi gerekenler hakkinda da bilgi veren Baskan Dogan, 'Çiftçilerimiz bu yil bugdayini hasat ettiklerinde rutubet 14'ün üzerinde biçmesinler. Lisansli depolar bu yil yine bugdayi alacak. Lisansli depolara çiftçilerimiz ürününü götürdügünde bunun yüzde 75'ine 9 ay sifir faizle kredi kullanmakta. 750 lira nakliye destegi almakta ve analiz ücreti ödememekte. Çiftçimiz bugün ürünü döktügünde parasini yarin Ziraat Bankasi'ndan alabiliyor' dedi.