Tarih: 21.07.2020 18:54

Bunlar çocukların midesinden çıktı

Facebook Twitter Linked-in

Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme bölümüne son iki yilda, 6 ay ile 18 yas arasindaki çok sayida çocuk, yabanci cisim yutmasi sikayetleri ile basvurdu. Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Yasar Dogan, müdahale ederek cisimleri nefes ve yemek borusu ile mideden gerçeklestirdigi operasyonlarla çikardi. Haftada 3 ile 5 arasinda vakaya müdahale ettiklerini belirten Prof. Dr. Dogan, yabanci cisim yutmasi sikayeti ile kendilerine gelen çocuklarda basta madeni para olmak üzere pil, misket, toplu ve çengelli igne, vida, saat pili, dügme, tel toka, gazoz kapaklari, küçük oyuncaklar ve çok sayida küçük metal çikarttiklarini söyledi.

Çocuklarin agizlarina götürdükleri cisimleri yutma tehlikesi bulundugu için ailelerin dikkatli olmasi gerektigini vurgulayan Dogan, böyle durumlarda en kisa sürede hastaneye basvurulmasi gerektigini ifade etti.

“Hemen hemen her türlü paralar çocuklar tarafindan yutuluyor”

Her türlü yabanci cisim yutmasi sikayeti ile karsilastiklarini belirten FÜ Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Yasar Dogan, “Özellikle son dönemlerde madeni paralarin kullanima girmesiyle birlikte madeni para basta olmak üzere çocukluk döneminde özellikle ilk 6 ay ve 18 yas arasindaki hemen hemen her yas döneminde çok fazla sayida aylik olarak bize yabanci cisim yutulmasi söz konusu. Bu yabanci cisim örneklerde de görüldügü gibi çogunlukla madeni para olmak üzere toplu igne veya günlük hayatta kullanilabilecegimiz madeni esyalar, gazoz kapaklari veya çakmak basliklari, çengelli igneler olmak üzere hemen hemen her türlü paralar çocuklar tarafindan yutulmaktadir” dedi.

“Bunlarin kat kat fazlasi da envanterimizde bulunuyor'

Erken dönemde risk faktörlerin olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Dogan, “Bunlar bazen yemek borusuna kaçmakta bazen de nefes borusuna kaçmaktadirlar. Tabi bunun ayrimini dikkatli bir sekilde yapmak lazim. Özellikle nefes borusuna kaçanlar çok ciddi hayati risk teskil etmektedirler. Özellikle yemek borusuna kaçanlarin da çocuklarda çok ciddi yutma problemleri, salya akmasi, ciddi bogaz agrisi ve yutma güçlügü olusturdugundan dolayi erken dönemde bize getirilmesi, gerekli olan endoskopik islemleri ile basarili bir sekilde çikarilmaktadir. Burada görüldügü gibi çok sayida yabanci cisimlerin son bir buçuk ile iki yil arasinda çikarildigini görmekteyiz. Bunlarin kat kat fazlasi da envanterimizde bulunmakta” seklinde konustu.

“Haftada 3 ile 5 arasinda yabanci cisim yutma yakinmasi ile gelen çocuklar oluyor”

Ailelerin bu tür durumlarda çok dikkatli olmasi gerektigine dikkat çeken Dogan, “Çocuklarin etrafinda yutabilecekleri hemen hemen hiçbir madeni esya bulundurmamalari önem arz etmektedir. Erken dönemde aile farkina varirsa mümkün oldugu kadar zaman kaybetmeden bize getirmeleri hayati önem arz etmektedir. Özellikle bu yabanci cisimleri yutan çocuklarin aileleri tarafindan mümkün oldugu kadar eger agiz içerisinde görülebilecek bir noktadaysa çikarmaya çalisabilirler fakat görülemeyecek bir noktadaysa mümkün oldugu müddetçe herhangi bir girisimde bulunmadan veya müdahale etmeden hizli bir sekilde soluk borularini veya agizlarini açik birakacak sekilde bize getirmeleri gerekmektedir. Bu yabanci cisimlerin içerisinde maddi degeri çok yüksek olan yabanci cisimler de bulunmaktadir. Onlari da çikardigimiz zaman genellikle ailelere iade etmekteyiz. Burada bulunanlar genellikle maddi degeri olmayan esyalar. Haftada genellikle bize 3 ile 5 arasinda yabanci cisim yutma yakinmasi ile gelen çocuklar olmaktadir. Gerekli olan islemleri çok hizli bir sekilde yaptiktan sonra saglikli bir sekilde evlerine gönderiyoruz” diye konustu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —