Büyüksehir personeli çevre ve atik konularinda bilgilendirildi
Adana Büyüksehir Belediyesi’nde Sifir Atik Farkindalik Egitimi ve Bilinçlendirme Toplantisi yapildi
Adana Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma Ve Kontrol Daire Baskanligi, 2017 yilinda Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan hayata geçirilen Sifir Atik Projesi kapsaminda personele yönelik Sifir Atik Farkindalik Egitimi ve Bilinçlendirme Toplantisi düzenledi.
Adana Büyüksehir Belediyesi Meclis Toplanti Salonu’nda gerçeklesen Sifir Atik Farkindalik Egitimi ve Bilinçlendirme Toplantisi’nda atik olusumunun sebeplerinin incelenmesi, atik olusumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, ortaya çikan atigin ayri toplanmasi ve geri dönüsüme kazanilmasi gibi konularda personel bilgilendirildi.
EVLER ATIK ÇÖPLÜGÜNE DÖNDÜ
Sanayi Devrimi ile birlikte makinelesme ve kitlesel üretime geçis ile birlikte atik miktarinin arttigini dile getiren Çevre Mühendisi Ayse Serpil Haydaroglu, ‘’ Bugün evlerimizde birden fazla telefon bulunmakta. Evlerimiz neredeyse atik çöplügüne dönmüs durumda. Dünya üzerindeki reklam algisinin olasi sonucu olan tüketici tutkulari sebebi ile ürünlerin kullanim ve fayda ömrü bitmeden atik haline gelmekte. Bakanligimizin 2017 yilinda temelini attigi Sifir Atik Projesi’nin Türkiye genelinde uygulamaya geçmesi ve 2023 yilina kadar bitirilmesi gerekiyor. Sifir Atik Projesi’nde gelecek nesillere temiz ve yasanabilir bir dünya birakmak en büyük hedefimiz. Büyüksehir Belediyemizin de 1 Haziran 2020 tarihine kadar Sifir Atik Projesi’ne entegre olmasi gerekiyor.
ISRAF ETME GELECEGE SAHIP ÇIK
Eskiden köylerde çöpe daha az atik atildigini ve bir çok ürünün tekrar tekrar kullanildiginin altini çizen Çevre Yüksek Mühendisi Recep Kaan Sinan, ‘’Günümüzde dünya literatürüne bakildiginda her birey günlük ortalama 1 kilo 100 gram çöp çikarmakta. Adana gerçegine bakildiginda ise günlük ortalama 1900 ile 2000 ton arasi Adana’da çöp olusmakta. Bu çöpler sokak toplayicilari ve ayristirilmasi ile bir miktar azalip 1800 ton civarina inmekte. Sifir Atik Projesi ile asil yapmamiz gereken bu kisi basi düsen ortalama 1 kilogramlik çöp miktarini nasil azaltiriz? Nasil degerlendiririz ve dünyayi daha yasanabilir hale nasil geri getirebiliriz? Benim sloganim ‘israf etme gelecege sahip çik’ çünkü hammaddeler ve dogal kaynaklarimiz tükendiginde bizden sonraki nesillere yasanabilir bir çevre kalmayacak. Çevreyi korumak için yapmamiz gereken aslinda 3 sey var. Birincisi azaltmak, yani bilinçli tüketim ve tasarruf etmek. Ikicisi yeniden kullanmak ve son olarak da kaynaginda ayristirmak. Yemek artiklarimizi dogru sekilde degerlendirirsek bize yakit, elektrik, bitkisel hammadde, hayvanlarin besin kaynagi ve isi olarak da organik maddelerimizi kullanabiliriz’’ dedi.
Adana Büyüksehir Belediyesi Meclis Toplanti Salonu’nda gerçeklestirilen egitim etkinligine, Adana Büyüksehir Belediyesi bürokratlari ile Adana Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü Çevre Denetim ve Yönetim Sube Müdürü Alp Yüksek, Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisligi Bölüm Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Çagatayhan Bekir Ersü, Çevre Mühendisleri Odasi Adana Sube Baskani Kenan Dogan da katildi.