2025 yılında geçerli olacak asgari ücret zam oranı geçen günlerde açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin yüzde 30 artışla 22 bin 104 TL’ye yükseltildiğini duyurdu. Yaklaşık 8 milyon asgari ücretliyi doğrudan, ülke nüfusunun yarısından fazlasını ise dolaylı olarak ilgilendiren bu karar işçiler tarafından yeterli bulunmadı. DİSK Genel İş Adana 2 Nolu Şube Başkanı Serdar Çapar, açıklanan asgari ücret zammının emekçileri tatmin etmediğini vurgulayarak, asgari ücretlinin ve emeklinin durumu göz ardı edildiğini belirtti.
“Vergide adalet ve insanca yaşanacak bir ücret istiyoruz”
DİSK Genel İş Adana 2 Nolu Şube Başkanı Serdar Çapar, “Geçen haftalarda asgari ücret açıklandı. Açıklanan rakam cidden çok komik. Emekçilerin durumu düşünülmüyor. Bu duruma karşı emekçinin, emeklinin yanında ve alanlarda olacağız. Vergide adalet ve insanca yaşanacak bir ücret istiyoruz. İsçi, emekli ve emekli olarak enflasyon karşısında her gün daha fazla yoksullaşıyoruz” dedi.
.Başkan Çapar,gelir ve vergideki adaletsizliğe dikkat çekerek işçilerin insanca yaşanacak ücret taleplerinin yanı sıra vergide adalet için mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı.
“Gelir ve Vergide Adaletsizlik Devam Ediyor”
Çapar, Türkiye’nin dünyanın en adaletsiz vergi düzenlerinden birine sahip olduğunu belirterek ., dolaylı vergilerin ağırlıklı olduğu bu sistemde işçilerin de patronların da aynı oranda vergi ödediğini ifade ederek şunları söyledi:
“Biz işçiler ücretlerimizi almadan peşin peşin gelir vergisi ödüyoruz. Ancak patronlar için sürekli vergi afları çıkarılıyor, vergileri sıfırlanıyor. Vergi dilimleri ise bilerek düşük belirleniyor, bu da işçilerin yükünü artırıyor. 2024 gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 110.000 TL olarak uygulanıyor. Ancak bu rakam yeniden değerleme oranına göre 158.000 TL’ye, hatta Cumhurbaşkanı’nın yetkisini kullanması durumunda 237.000 TL’ye çıkarılabilir.”
Vergide Adalet İçin Talepler
DİSK, adaletsiz vergi düzenine karşı somut taleplerini sıraladı:
Gelir vergisi ilk dilim oranının ücretliler için %10’a düşürülmesi,
Vergi dilimlerinin yeniden değerleme oranına göre artırılması,
Asgari ücret vergi istisnasının yeniden düzenlenmesi,
İşçilere de 5 puan SGK prim desteği sağlanması,
Çağ dışı damga vergisinin kaldırılması.
“Vergide Adalet Olmadan Gelirde Adalet Olmaz”
Çapar , açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan ve ranttan daha fazla vergi alınmalıdır. Gelirde, vergide ve ülkede adalet için kol kola, omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz!”
DİSK’in adalet mücadelesi, hem işyerlerinde hem meydanlarda kararlılıkla sürdürülmeye devam edecek.şeklinde konuştu