Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

CEYHAN’DA FIRINCILAR BİR KEZ DAHA BAŞKAN BÜNÜL DEDİ

CEYHAN’DA FIRINCILAR BİR KEZ DAHA BAŞKAN BÜNÜL DEDİ

Ceyhan Fırıncılar ve Unlu Maddeler Odası yoğun katılımıyla Esnaf Kefalet Koop Konferans Salonunda Genel kurulunu gerçekleştirdi.

CEYHAN’DA FIRINCILAR BIR KEZ DAHA BASKAN BÜNÜL DEDI

 Ceyhan Firincilar ve Unlu Maddeler Odasi yogun katilimiyla  Esnaf Kefalet Koop Konferans Salonunda Genel kurulunu gerçeklestirdi.

Tek liste halinde gidilen Genel  Kurulda Mevcut Baskan Muhammed Islam Bünül, Tekrardan baskanliga seçildi.

 Baskan Bünül yaptigi konusmada 2018 yilinda yapilan Genel Kurul neticesinde Kiymetli Baskanimiz Sn. Hakan Kosmaz’dan görevi devraldiklarini kaydederek . ‘’Elimizden geldigi, gücümüz nispetince 4 yillik görev süresi boyunca esnaflarimizin yaninda olmaya çalistik. Onlarin hakkini, hukukunu koruma adina elimizden gelen gayreti ortaya koymaya çalistik. Görev süremiz boyunca bizden kaynakli eksiklikler olmus olabilir fakat, yeni süreçte insallah o eksikliklerden ders çikararak daha sistemli ve gayretli bir çalisma ortaya koyacagiz. Tabi bu çalismayi yaparken esnaflarimiza da önemli görevler düsüyor. Her seyden önce odamiz tarafindan alinan kararlara mümkün oldugunca riayet etmemiz lazim, birlikte karar alip birlikte hareket etmemiz lazim aksi takdirde kamuoyunda yanlis anlasilmalara ve elestirilere maruz kaliyoruz. Geçtigimiz görev süresi boyunca gerek basin yayin kuruluslarinin gerekse vatandaslarimizin yersiz ve mesnetsiz elestirisine gerçek verilerle cevap vermek istiyorum.

FIRINCI ESNAFIMIZ HAKSIZ YERE HEDEF ALINIYOR

Her seyden önce bilinmelidir ki Firinci olan Esnaflarimiz ciddi bir gayret ve emek harciyarak ekmegi vatandasimiza ulastirmaktadir. Her seyden önemlisi sik sik ekmek fiyatlari artislarinda haksiz bir sekilde esnafimiz hedef aliniyor. Yilin belirli zamanlarinda Esnaflarimizla yaptigimiz toplantilarda girdi maliyetleri göz önünde bulundurularak ekmek maliyeti odamiz tarafindan çikarilip, dar gelirli vatandaslarimizinda ekonomik durumu göz önünde bulundurularak makul ölçüde fiyat artisina geçiyoruz. Geçmiste de bu sekildeydi fakat sadece fazla zamaninizi almamak için sizlere ekmek zammi ile ilgili görev süremiz boyunca yapilan zam uygulamalarini ve asgari ücret artisini sunmak istiyorum.

 

2018 yilinda görevi devraldigimizda 200 gr olan ekmek 1,25 TL’ydi. Asgari ücret 1603 TL’ydi ve 1280 Ekmek alinabiliyordu.

2019 yilinda 200 gr ekmege %20 zam uygulayarak ekmegin fiyatini 1,50 TL yaptik. Asgari ücrete yapilan %21’lik zam ile asgari ücret 2020 TL oldu ve 1350 ekmek alinabiliyordu.

2020 yilinda %17 zam uygulayarak ekmek fiyatini 1,75 TL yaptik. Asgari Ücret ise %15 zam gördü ve Asgari ücret 2323 TL oldu ve 1330 ekmek alinabiliyordu.

2021 yilinda ise yil basinda almamiz gereken zammi pandemi nedeni ile bulundugumuz zorlu sürecide vatandasimiza yansitmama adina 6 ayerteledik. Ancak esnafimiz basta Un fiyatlarindaki ve girdilerindeki zamlar nedeni ile isin içinden çikmaz hale geldi. 2021 Temmuz ayinin basinda ekmege %17 zam uygulayarak 1,75 TL yaptik. Ülke genelindeki ekonomik nedenlerden dolayi 1,75 TL olan Ekmek fiyatini Kasim ayinda firinci esnafimizin da bir nefes almasi mantigiyla, tüketici hakki da göz önünde bulundurularak %28’lik bir artisla 200 gr ekmegi 2,25 TL yaptik. Asgari ücret ise 2021 yili basinda %22 artarak 2825 TL olmustu. 1255 ekmek alinabiliyordu.

 

2022 yilina geldik. Yeni yilin ülkemize milletimize esnaflarimiza ve Ceyhanli hemserilerimize hayir ve bereket getirmesini diliyoruz. 2022 yili Asgari Ücretine yapilan %50 oranindaki zam ile Asgari Ücret 2825 TL iken 4253 TL oldu. Simdi hepimiz akli basinda olan insanlariz. 2018 yilindan günümüze kadar yapilan asgari ücrete yapilan zam oranlarini topladigimizda 2019 %21, 2020 %15, 2021 %22, 2022 %50 artti. Toplamda 4 yilda asgari ücrete %98  zam uygulandi. Ekmege ise 2019’da %20, 2020 %17, 2021 %28 zam uygulanarak 4 yilda toplam %65 zam uygulandi. Simdi son dönemlerdeki artislarda göz önünde bulunduruldugunda ekmek fiyati da göz önünde bulunduruldugunda Firinci meslektaslarimiz, vatandaslarimiz için her zaman oldugu gibi önemli bir fedakarlik ortaya koymustur. Esnafimiz hiçbir zaman firsatçilik yapmamistir. Esnafimiz hiçbir yerde stokçuluk yapmamistir. Bundan dolayi önümüzdeki süreçte en geç Ramazan ayindan önce ekmege makul ölçüde fiyat artisi uygulamak kaçinilmaz olmustur. Bu zam uygulandiginda esnafimizda , vatandasimizda memnun kalacaktir. Ayrica sunu da belirtmeliyim ki 2023 yilinin sonuna kadar uygulamak sureti ile olagan üstü bir durum olmaz ise Federasyonumuzun da son olarak belirttigi sekilde Ekmegin Kilogrami 14-15 TL’yi geçmeyecek sekilde düzenleme yapacagiz.

Esnaflarimizin sorunlarini yakindan takip ediyoruz ve ayni sorunlari bizlerde isletmemizde yasiyoruz. Hijyen konusunda bizim gösterdigimiz özeni, perakende satis yapan isletmeler de göstermek zorunda. Köse baslarinda açikta ekmek satislari yapiliyor. Unlu mamüller adi altinda açilan isletmelerde ekmek üretimi yapiliyor. Bununla ilgili yeni süreçte gerekli yasal süreci hizli bir sekilde baslatacagiz. Biz bu hassasiyetle çalismalarimizi yürütürken Denetleme yapan kurumlar da bu hassasiyeti göstermek zorundadir. Yüzeysel olarak denetleyip, sözlü olarak uyarmakla neticeye gitmemiz mümkün degildir. Bunun için gerekli islemlerin yapilmasini ilgili kurumlardan rica ediyoruz. Devletimiz güçlü, esnafimiz da güçlü. Bu nedenlevatandasimizin ekmek konusunda hiçbir sikinti yasamayacagini taahhüt ediyoruz. Vatandaslarimizi da esnaflarimizi da bir konu hakkinda özellikle uyarmak istiyorum. Lütfen,emegimizi, ekmegimizi israf etmeyelim. Üretirken de tüketirken de ihtiyacimiz kadar olani tüketelim.

Bu duygu ve düsünce ile genel kurulumuz esnafimiz, hemserilerimiz ve yeni yönetimimiz için hayirlara vesile olsun. Hayirli ve Bereketli bir dönem olmasini temenni ediyor, hepinizi saygi, sevgi ve muhabbetle selamliyorum.seklinde açiklama yapti

 



  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı