Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

CHP'li Sümer; 'Adana için özel önlem alnsın'

CHP

CHP'li Sümer; 'Adana için özel önlem alnsın'

Koronavirüs salgini kapsaminda alinacak ekonomik önlemlerin yetersizligi tartisilirken CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, yillardir ihmal edilen ve issizlik rekoru kiran Adana’ya yönelik özel önlem alinmasini istedi.
Sümer, yaptigi yazili açiklamada Türkiye’nin salgina karsi hazirlikli oldugu ve her türlü önlemin alindigi söyleminin giderek etkisini yitirdigini ve gerçeklerle karsi karsiya kaldigimizi belirtti.

HANI FAIZSIZ OLACAKTI?

Açiklanan önlemlerin sikintilari hafifletmekten çok uzak olduguna dikkat çeken Sümer, “Kamu bankalari basta olmak üzere birçok banka kredileri faizsiz olarak belli süre erteleyeceklerini açiklamislardi. Ancak bu ertelemenin tüketici ve konut gibi bireysel kredileri kapsamadigi ortaya çikti. Bankalara kosan binlerce vatandasin karsisina yüksek faiz oranlari çikarildi. Hani ertelemeler faizsiz olacakti? Iflas noktasina gelen esnafin yeni kredi almasinda da hiçbir kolaylastirici düzenleme yok” dedi.
Sümer, böylesine bir dönemde bile vatandasi rahatlatacak önlemler almaktan imtina eden bankalarin Ocak ayinda bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 147,2 oraninda bir artisla 7,9 milyar TL kar elde ettigini de açiklamasinda hatirlatti.

ADANA KRIZI YAKINDAN HISSEDIYOR

Krizin üstünkörü önlemlerle geçistirilemeyecegini vurgulayan Sümer, “Virüsün ekonomik etkilerini seçim bölgem olan Adana’da da yakindan hissediyoruz. Yillardir ihmal edilen, issizlik rekorlari kiran, fabrikalari kapanan Adana’da durum hiç de iç açici degil. Adana’ya yönelik özel önlem almak zorunlu hale geldi” dedi.

Sümer açiklamasina söyle devam etti:
“Lokantalarda, kafelerde, kahvehanelerde, yevmiyeli islerde çalisan on binlerce ne yapacaklarini kara kara düsünüyor.
Özel okullarda, özel kurslarda ve halk egitim merkezlerinde verdikleri ders basina ücret alan ögretmenler, ögreticiler tamamen kaderlerine terk edildi.
Taksi ve sehirlerarasi otobüs soförleri çoktan kontak kapatti. Sehir içi toplu tasima yapan soför esnafi ise benzin parasi bile kazanamiyor.
Sigortasiz, güvencesiz çalisan yüzbinlerce kisi zaten yetersiz olan önlemlerin disinda kaldi.
Tarima vuracagi büyük darbe ise hasat mevsiminde ortaya çikacak. Çiftçi büyük bir endise içinde.

FIRSATÇILIK

Halkin gündemi buyken iktidar Kanal Istanbul ihalesi yapiyor, Ceyhan Belediye Baskanimizi hukuki olmayan gerekçelerle görevden aliyor.
Iktidarin bu firsatçiligina ragmen bu krizi asacagiz. Dayanismayla, ortak akilla, bilimle ve sagduyuyla bugünleri de geride birakacagiz. Genel Baskanimiz Sayin Kemal Kiliçdaroglu’nun açikladigi 13 maddelik krizden çikis reçetesi tüm partiler tarafindan dikkate alinmali ve vakit kaybetmeden uygulanmalidir.”



  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.4 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu