Çiftçiler Günü’nde üreticiye 600 bin çilek fidesi dağıtıldı

Çiftçiler Günü’nde üreticiye 600 bin çilek fidesi dağıtıldı

Çiftçiler Günü’nde üreticiye 600 bin çilek fidesi dağıtıldı

Adana Büyüksehir Belediyesi Pozanti’da üreticiyi desteklemeye devam ediyor. 2019 yilinda 1 milyon adet çilek fidesi dagitan Adana Büyüksehir Belediyesi, üreticiye 600 bin çilek fidesi daha ulastirdi. 2020 yili içinde dagitilan çilek fidesi sayisinin 1 milyonu asmasi hedefleniyor. Pozanti’nin 12 köyünde tarim yapan 90 üreticiye çilek fidesi destegi verildi. Üreticiye ayrica organik gübre destegi de saglaniyor.

 

Asçibekirli köyünde düzenlenen çilek dagitim etkinligi Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, Pozanti Belediye Baskani Mustafa Çay, CHP Pozanti Ilçe Baskani Senol Eroglu, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, bürokratlar, üreticiler ve Pozantililar katildi.

 

ÖNCE INSAN SAGLIGI VE CANI

Konusmasina, törene katilanlarin sosyal mesafe kurallarina riayet etmesi konusunda uyariyla baslayan Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, “Sizin sagliginizdan daha önemli hiç bir sey yok. Biz Belediye Baskanlari sizin ekonomik geleceginizi biraz daha iyilestirmek için çaba gösteriyoruz ama sagliginizi koruyamazsaniz bunun bir anlami olmaz. Dolayisiyla kendimize ve ailemize hastaligin bulasmamasi için elimizden gelen çabayi gösterecegiz. Cumhurbaskanindan Bakanlara, Valilerden Belediye Baskanlarina kadar, herkes bu hastalikla mücadelede büyük çaba gösterdi ve gösteriyor. Adana’da zaten çok iyi bir mücadele verdik ve en az vaka görülen illerimiz arasinda yer aldik. En az ölüm yasanan illerden biridir Adana. Sayin Valimizin koordinatörlügünde, bütün belediyelerin çabasi ile gerçeklestirdik bunu. Adana Büyüksehir Belediyesi olarak da, hastaligin dünyada ortaya çikmasinin ardindan önemli isler yaptik ve mücadeleye devam ediyoruz” dedi.

 

KORONAVIRÜS GÜNLERINDE HER KESIME DESTEK

Geçen hafta olaganüstü toplanan Adana Büyüksehir Belediye Meclisi’nde, her kesime dokunacak ciddi kararlar alindigindan söz eden Baskan Zeydan Karalar, “Koronavirüsten dolayi hijyen önemli oldugu için su kullanimi artmisti ve biz de meclisi nisanda toplamamiz halinde üç ay yüzde 30’ar, daha sonra toplarsak 2 ay yüzde 50’ser su indirimi yapacagimiza dair söz vermistik. Elbette bunun için meclisimizin karari gerekiyordu. Meclisimizde vatandasimizin en çok su kullandigi aylar olan mayis, haziran ve temmuz için yüzde 35’er olmak olmak üzere su fiyatinda indirim yaptik. Suya daha önce yaptigimiz indirimin üzerine eklenen bir indirim oldu bu.

 

30 bin metrekarenin altinda ekim yapan çiftçimize de dönüm basina destek karari çikti meclisten. 12 bin 700 çiftçimiz bu destekten yararlanacak. Belediyemizden yaklasik 250 bin gida kolisi talebi oldu. Bunun yaklasik 100 binini su ana kadar dagittik. Kayseri sinirindaki köyümüzden, Ulukisla yakinindaki köye kadar koli destegi ulastirdik. Ve simdi ay sonuna dogru ihtiyaç sahiplerine, geliri olmayan kardeslerimize, kisi basi 400 lira olmak üzere nakdi yardim yapacagiz. Koronavirüsle mücadele döneminde sorun yasayan toplu tasima esnafina mazot destegi sagliyoruz. Meclis karari aldik bu konuda” diye konustu.

 

KÖYLÜ MILLETIN EFENDISIDIR-ÇIFTÇILER GÜNÜ KUTLU OLSUN

Belediyenin ekonomik durumu iyi olmamasina ragmen, çilek üretiminin bölge halki için önemine binaen, çilek üreticisine destegi sürdürme karari aldiklarini açiklayan Baskan Zeydan Karalar, söyle devam etti:  “Geçen yil çilek üretimi iyi sonuç verdi. Çilegin kilosu 6-7 liraya satildi. Ben herkesten daha çok mutlu oldum. Özellikle kadinlarimizin ekmesi, üretmesi, hasat almasi ve para kazanmasi, emin olun beni herkesten çok mutlu ediyor. Bu kardesiniz Adana halkinin mutlulugu için canini da feda etmeye hazirdir.  Simdi Alpu, Asçibekirli, Dagdibi, Findikli, Gökbez, Hamidiye, Kamisli, Karakislakçi, Ömerli, Yaglitas, Yenikonacik ve Yukaribelemedik  köylerinde 600 bin fide dagitacagiz. Eylül ayinda, toplam 1 milyonu geçecek sekilde yeniden çilek fidesi dagitacagiz. Tüm bunlari emin olun çok zor sartlar altinda planlayip hayata geçiriyoruz. Çiftçinin elinden tutmamiz gerekiyor, köylünün elinden tutmamiz gerekiyor. Çünkü bunlar üretmezse biz bir sey yiyemeyiz. Hayatimizi idame ettirmemiz için köylüye bizim destek olmamiz lazim. Mustafa Kemal Atatürk, ‘Köylü Milletin Efendisidir’ demisti ya! Bizlerin yeniden köylüyü milletin efendisi yapmamiz gerek. Bu konuda çabalarimiz desteklerimiz çalismalarimiz devam edecek. Bu günler de geçecek insallah. Bugün Çiftçiler Günü. Çiftçilerimizin gününü kutluyorum.”

 

BIZ YOKLUGU PASLASAN, ZOR GÜNLERI DAYANISMA ILE ASAN BIR MILLETIZ

Baskan Zeydan Karalar, konusmasini söyle sürdürdü: “Koronavirüs dünyayi ve Türkiye ekonomisini çok ciddi anlamda etkiledi. Bakin Pozanti Belediye Baskani Mustafa Çay da burada. Bu ay isçisinin parasini ödeyip ödeyemeyecegini kara kara düsünüyor. Adana Büyüksehir Belediyesi’nde ASKI dahil bu ay isçiye ödenecek para 46-47 milyon lira. Oysa bu ay devletten bize gelen para ASKI ve Büyüksehir olmak üzere toplam 21 milyon lira. Biz bu sartlara ragmen çiftçimize, toplu tasima esnafimiza, ihtiyaci olan vatandasimiza; fide, gida kolisi, nakdi yardim, mazot destegi vererek bu zor günleri atlatmalarina yardimci olmaya çalisiyoruz. Yoklugu paylasiyoruz aslinda. Ama biz böyle bir milletiz. Bizim tarihimiz bu. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurdugu Türkiye Cumhuriyeti ancak böyle bir dayanisma ve birliktelikle güçlenerek gelecege uzanir.”

 

19 MAYIS VE RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMASI

Konusmasinda vatandaslarin 19 Mayis Gençlik ve Spor Bayrami ile Ramazan Bayramlarini da kutlayan Baskan Zeydan Karalar, Adana’nin düsman isgalinden kurtulmasinda Pozanti halkinin üstlendigi önemli rolden bahsetti.

Pozanti Belediye Baskani Mustafa Çay, çilek fidesi dagitiminda emegi geçen herkese tesekkür etti. Askibekirli Köyü Muhtari Bünyamin Ortaköylü ve Karakislakçi Köyü Muhtari Harun Yetkin de, üreticiye verdigi destekten dolayi Baskan Zeydan Karalar’a tesekkür etti.