Adana’da kıraç arazilerde buğday hasadı başladı. Kurak geçen kış ve yaşanan don olaylarının etkisi henüz tam olarak ölçülemese de, rekoltenin düşeceği şimdiden hissediliyor. Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Adana’da çiftçiler, hasatla birlikte hem umut taşıyor hem de endişe yaşıyor.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, yaptığı açıklamada, bu yıl yaklaşık 7.3 milyon hektarda ekili buğdaydan, iyimser tahminlere göre 18 milyon tonun biraz üzerinde rekolte beklendiğini belirtti. Ancak artan üretim maliyetleri ve kuraklık gibi doğal riskler çiftçiyi düşündürüyor.
Doğru, "İthal buğdayın Türkiye’ye maliyeti 335 dolar yani yaklaşık 12.90 TL’yi buluyor. Oysa şu an piyasada erken biçilen buğday 13 TL/Kg’dan alıcı buluyor. Biçim hızlandıkça ve rekolte beklentilerin altında kalırsa bu fiyatın artması kaçınılmaz olabilir" diyerek çiftçinin beklentisini dile getirdi.
Mutlu Doğru, üreticilerle yapılan görüşmeler ışığında hazırlanan buğday maliyeti ve beklenti tablosuna dikkat çekerek, dört önemli talebi sıraladı:
"Buğday sadece bir ürün değil, bu toprakların alın teri, umudu ve geleceğidir" diyen Doğru, çiftçiye verilen desteğin artırılmasının sadece üreticiyi değil, tüm Türkiye’yi güçlendireceğini belirtti. “Piyasaların izlenerek, gerektiğinde müdahale alım fiyatının açıklanması büyük önem taşıyor” diyen Doğru, hem üreticilere hem un sanayicilerine “bereketli ve kazançlı bir hasat sezonu” diledi.