Tarih: 21.09.2024 15:56

Çukobirlik açıkladı,çiftçiden tepki var

Facebook Twitter Linked-in

Çukobirlik'in açıkladığı kütlü pamuk alım fiyatı üreticilerin tepkisine yol açtı. Pamuk üreticileri artan maliyetlere dikkat çekerek çiftçinin zarar edeceğini savundu.

 Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarımsal Satış Kooperatifleri Birliği , 40 randıman kütlü pamuk alım fiyatını 24 TL/kg olarak belirledi. Pamuk üreticileri ve ziraat oda başkanları artan maliyetler karşısında fiyatın beklentilerin çok altında kaldığını ve çiftçinin zarar edeceği bir fiyat olduğunu savundu. Üreticiler, Çukobirlik’in açıkladığı 24 TL’lik fiyatın maliyetlerini karşılamadığını belirterek, fiyatların bir an önce revize edilmesini talep etti.

ÜRETİCİLER FİYATLARDAN MEMNUN DEĞİL

Çukobirlik’in açıkladığı 24 TL’lik pamuk fiyatı çiftçileri memnun etmedi. Pamuk üreticileri ve sektör temsilcileri, Çukobirlik’in açıkladığı pamuk taban fiyatına tepki gösterdi. Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da görüştüğümüz pamuk üreticileri, gelirlerinin maliyetlerini karşılamadığını belirterek çiftçiliği bırakma noktasına geldiklerini ifade ediyor. Ziraat odaları ise fiyatların iki yıl öncesine göre değişmediğini ve Çukobirlik ile görüşülerek fiyatların dengelenmesi gerektiğini vurguluyor

ÇUKOBİRLİK’İN BELİRLEDİĞİ FİYAT ÇOK DÜŞÜK

Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan, Çukobirlik tarafından açıklanan fiyatların yeterli olmadığını belirterek, "Yüzde 40 randıman pamuk fiyatı kilo başına 24 TL, benekli sınıf pamuk ise 23 TL’den satın alınacak. Ancak bu fiyatlar yeterli değil. Maliyetler çok yüksek. Şu an beyaz pamuk kilosu en az 28-30 TL arasında olmalı. Benekli pamuk için ise 26-28 TL civarında bir fiyat bekliyorduk. Ancak belirlenen fiyatlar çok düşük. Devletin bir an önce müdahale etmesi ve fiyatların dengelenmesi gerekiyor," dedi.

BİZ PAMUĞU İKİ YIL ÖNCE DE AYNI FİYATA SATMIŞTIK'

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ise Çukobirlik’in açıkladığı 2024 pamuk fiyatlarını eleştirerek, "Çukobirlik, 43 randıman kütlü pamuk için 24 TL fiyat açıkladı, ancak bu fiyat çiftçiyi tatmin etmiyor. Biz pamuğu iki yıl önce de aynı fiyata satmıştık. Bu durumda çiftçi nasıl ayakta kalacak?" diyerek tepki gösterdi. Ayrıca, Çukobirlik’in piyasayı dengelemek amacıyla müdahale alımı yapması gerektiğini belirtti.

'BU SENE DE ZARAR EDERSEM ASLA EKMEĞECEĞİM'

Kepirci Mahalle Muhtarı ve çiftçi Abdulhakim Elçi, "600 dönüm pamuk ekmiş durumdayım. Eğer pamuk 25 TL’ye giderse, dönüm başına 500 kilo gelirse çiftçi olarak sıfıra sıfır elde kalıyoruz. Geçen yıl 3 milyon zarar ettim ve bu yıl da zarar edersem çiftçiliği bırakacağım" dedi. Elçi, maliyetlerin artmasına rağmen pamuk fiyatlarının yeterince artmaması nedeniyle çiftçiliğin sürdürülebilir olmaktan çıktığını belirtti.

Bozan Fırat isimli bir diğer çiftçi ise fiyatların 30 TL’nin altında kalması durumunda çiftçilerin zarar edeceğini ifade etti. Fırat, "Devletimizin bu konuya müdahale etmesi gerekiyor. Eğer 30 TL’nin altında fiyat verilirse, hiçbir çiftçi kar elde edemez. Biz masraflarımızı karşılayabilmek için en az 30 TL fiyat verilmesini bekliyoruz" dedi.

Açıklanan fiyatlar avans fiyatı olarak nitelenirken, piyasa şartlarına göre artış olabileceği belirtiliyor. Geçen yıl, Çukobirlik son fiyatı 21 TL olarak güncellemişti.

Urfa, pamuk üretimiyle Türkiye’de ilk sırada yer almakta ve Türkiye pamuk üretiminin yüzde 42'sini gerçekleştirmektedir. 2023 yılında 200 bin hektar alandan 880 bin ton pamuk rekoltesi elde edilmiş olup, 2024 yılında 190 bin hektar alandan 900 bin ton rekolte beklenmektedir.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —