Çukurova Belediyesi kreslerinde hizmete soktugu Robotik Kodlama egitimleriyle Türkiye’deki az sayidaki örnek belediyelerden biri olmayi basardi.
Bu egitimle çocuklar hem egleniyor, hem de gelecekteki hayatlarina simdiden yön veriyor. Bilimi ve sanati kesfetmeye kres çaglarindan baslayan minikler, robotik kodlama egitimiyle zihinsel olarak gelismeleri, ileriki yillar için farkli bir ufuk çizmeleri saglaniyor.
Her firsatta gelecegimizin büyükleri, bugünün çocuklari için yatirim yapmakta geri durmayan Çukurova Belediyesi Baskani Soner Çetin, Türkiye’de az sayida merkezde egitimi verilen Robotik Kodlama egitimlerini, Çukurova’daki kreslerinde hizmete açti. Çocuk ve gençlere yaptiklari yatirimlarla onlara farkli bir ufuk çizmeyi, basarili bir gelecek kurmak adina alt yapi hazirlamalarina, bunu eyleme geçirirken de teknolojinin sundugu yeniliklerden de her defasinda yararlanmaya çalisan Çukurova Belediyesi, bilimin ve sanatin yaratici, üretici, öz güven veren çagdas düsünce yetenegini minik bedenlere asilamaya devam ediyor. Kreslerde egitim alan çocuklar hem modern çagin teknolojik devrimlerine yakindan tanik oluyor, hem de geleneksel Türk sanatinin önemli hünerlerinden olan meslekler tanisma ve yaraticiliklarini kesfetme sansi yakaliyor.
Pandemi kurallari gözetilerek gerçeklestirilen kurslarda çocuklar hem egleniyor, eglenirken de günlük yasantilarinin bir parçasi haline gelen yazilim biliminin temelini ögreniyor. Sanat etkinliklerinin de yapildigi kreste çocuklarin özgüven ve yaraticilik kabiliyetleri de ortaya çikariliyor. Bir yandan robotik kodlama egitimine katilan minikler, bir yandan da yüzyillik el sanatlariyla tanisip hem el becerilerini gelistiriyor hem de hayallerini resmetme, yaratici düsüncelerini sergileme firsati yakaliyor. Belediye bünyesinde faaliyet gösteren kreslerde, okul öncesi egitime uygun olarak hizmet vererek burada çocuklar hem ögreniyor hem de güzel zaman geçiriyor.
Çukurova Belediyesi’nin faaliyet gösteren 8 Kresinde bugünlerde çok eglenceli ve yaratici bir egitim veriliyor. Robot Tiny, küçük bedenlerin kodlamasiyla günlük islerini yapmaya, alisverise gidiyor, dogum günü etkinligine katiliyor. Çukurova Belediyesi Tesisler Müdürlügüne Bagli Kreslerde ki Robotik Kodlama çalismalariyla ilgili olarak bilgi veren, egitmen Seyma Kutluca, el ve kol becerileri gelisen ve 5 yasina degmis olan kres çocuklarinin büyük ilgisi ve merakiyla egitimlere basladiklarini anlatti. Robotik Kodlamanin önce bir oyun gibi çocuklara sevdirildigini, sonra da robot Tiny’e talimatlar ve planlamalar yükleyerek çocuklarin düsünme ve analitik zekalarinin gelistirmeye çalistiklarini hedeflediklerini söyledi. Türkiye’de çok az kurumda bu yeni çagin egitim modelinin uygulandigini söyleyen Robotik Kodlama egitmeni Kutluca, Belediye Baskani Soner Çetin’in talimatiyla hizli bir sekilde bu egitimlere basladiklarini, baskan Çetin’in kreslere ve burada ki çocuklarin egitimine çok önem verdigini, gelecegimiz olan çocuklara baskanin talimatiyla en son teknolojik becerilerin ve düsüncelerin kazandirmaya çalistiklarini belirtti.
ROBOTIK KODLAMA NEDIR VE NEDEN BU KADAR ÖNEMLI?
Tiny adi verilen minik bir robota kodlamalarla ne yapacagi programlaniyor. Bunu önce hayal eden minikler sonra kodlarla robota ne yapmasi gerektigini yüklüyor. Çukurova Belediyesi’nin çocuklara verdigi ve günümüzün en çagdas egitimi ve ögrenme modeli olarak gösterilen “Robotik Kodlama” derslerinde algoritma ve analitik düsünce gelisimi amaçlaniyor. Algoritma, bir problemin tespitinden çözümüne kadar yapilmasi gerekenleri adim adim tanimlamaktir. Yani algoritma aslinda plan yapmaktir. Çikabilecek sorunlari öngörmek, bu durumlara göre alternatif durumlar olusturmak algoritmanin islevleri arasinda yer almaktadir. Hazirlanan algoritmayi bilgisayarin anlayacagi sekle sokmak ise kodlamadir. Kodlama aslinda hayattan türetilmistir ve insana farkli durumlar karsisinda nasil düsünecegini ögretmede de yardimci olmaktadir… Erken yasta robotik kodlama ve teknikleriyle tanismak çocugun öncelikle çaga ayak uydurmasina yardimci olmasi ve kendisini gelistirmesi için ilk adimlari olarak açiklaniyor. Yakin gelecekte su anda var olmayan birçok yeni meslek ortaya çikacak ve mevcut birçok meslek grubuna ihtiyaç kalmayacak. Bu sebeple çocuklarimizin 21. Yüzyil becerileri ile donatilmasi oldukça önemli. Kodlama ve Robotik Egitimi ile çocuklarimiz, çevresindeki problemleri tespit ederek kendi çözümlerini üretebilen, algoritma ve kodlama bilen, hayal ettigi ürünlerini ortaya çikarabilen dolayisiyla teknoloji üreten bireyler olarak yetismesi saglaniyor. Tablet ve telefon bagimliligi ailelerin problemleri arasinda üst siralarda yer aliyor. Bu dezavantajli görünen durumu kodlama ve robotik egitimleri ile bir avantaja çevrilebiliyor bu sayede. Erken yasta kodlama egitimi almaya baslayan çocuklar; zihinsel gelisim, problem çözme becerisi, islerin planlanmasi, durumlar arasi iliski kurma ve yeni fikirler üretme konusunda daha çok gelisim göstermektedirler. Ayrica robotik kodlama ile de tanisan çocuklarin makinalarin nasil isledigi konusunda da temelleri olusmaktadir. Bu sebeple zihinsel olarak bu yönde gelismeleri, onlarin kodlama konusunda ileri yaslarda daha basarili olmalarini saglamaktadir.
BASKAN SONER ÇETIN: ÇOCUKLARIMIZI GELECEGE HAZIRLIYORUZ
Çukurova Belediyesi Baskani Soner Çetin, Tesisler Müdürlügü’ne bagli semt kreslerinde çagdas ve yaratici egitimlere yer vermeyi sürdürüyor. Teknolojinin ve sanatin birlestirici, yaratici, üretken ve farkli bakis açilarini çocuklara sevdirilmesi için kreslerin ilk adim okullari oldugunu söyleyen baskan Çetin, gelecegimiz bu yuvalarda filizleniyor dedi. Teknoloji hizla gelisiyor, yeni meslekler farkli fikirler yasama geçiyor, bu hiza yetismek için belediyelere de büyük görevler düstügünü anlatan baskan Soner Çetin, çocuk ve gençlere yaptiklari yatirimlarla onlara farkli bir ufuk çizmeyi hedeflediklerini, Çocuklarimizin gelecege daha iyi hazirlanmasi ve hazirlanirken de teknolojinin sundugu yeniliklerden de yararlanmasini istiyoruz dedi. Kreslerde verilen robotik kodlama egitimiyle gelisen teknolojinin hizina çocuklarimizi yetistirebilmek amacinda olduklarini söyleyen Baskan Çetin, yenilikleri Çukurova’ya kazandirmaya devam edeceklerinin altini çizdi.
EBRU SANATIYLA YETENEKLERINI KESFEDIYORLAR
Çukurova Belediyesi’nin kreslerinde ayrica sanatin en güzel örnekleriyle çocuklar tanisma firsati buluyor. Çocuklar geleneksel el sanatlarimizdan olan ‘Ebru’ya oldukça yakindan ilgi gösteriyor. Hayal güçlerini ve el becerilerini birlestirmeyi ögrenen minikler, bu kreslerde oldukça verimli zamanlar geçirme firsati sunuluyor. Ebru sanati Osmanlidan günümüze kadar gelen, su ve boya kullanilarak yapilan bir kâgit sanati olma özelligi nedeniyle çocuklarin hayal gücünü resmetme firsati yakaliyor. Ebru kitre ile yogun hale getirilen suyun üzerine çesitli boyalar kullanarak resim yapan çocuklar, bu desenleri özel bir kagida aktararak sanatin eglenceli ve yaratici yanindan faydalaniyor.