Çukurova Belediyesi’nden öğrencilere psikoterapi hizmeti

Çukurova Belediyesi’nden öğrencilere psikoterapi hizmeti

Çukurova Belediyesi’nden hafta sonu üniversite sınavına girecek olan öğrencilere, sınava motive olmaları ve stres kaygı durumlarını aşabilmeleri için psikoterapi brifingi düzenlendi.

Çukurova Belediyesi’nden hafta sonu üniversite sinavina girecek olan ögrencilere, sinava motive olmalari ve stres kaygi durumlarini asabilmeleri için psikoterapi brifingi düzenlendi.

Hayatlarinin en önemli sinavlarindan birisini verecek olan gençlerin, endise ve kaygilarina ortak olan Çukurova Belediyesi, Atatürk Kadin Yasam Köyü’nde bulunan Gençlik Merkezi’nde, psikoterapist Egemen Hanimoglu ile üniversite adaylarini bulusturdu. Sinav öncesi ve sinav aninda ne yapmalari gerektigi, imtihan günü kaygilarini nasil üstesinden gelecekleri konusunda ögrencilere bilgiler aktarilirken, endise ve kaygilarini nasil kontrol altina alip basarili bir sinav günü yasayabileceklerinin formülleri anlatildi.

Sinavlara hazirlik adaylar için zorlu bir süreç. Sinav tarihleri yaklastikça bazi adaylarda sinav kaygisi artarken, yüksek kaygi fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Hafta sonu gerçeklesecek olan Üniversite sinavlari öncesi, gençlerin yaninda olmak isteyen Çukurova Belediyesi, adaylarin en iyi sekilde bir sinav günü yasamalari için çalismalarini sürdürüyor.


Çukurova Üniversitesi ile Çukurova Belediyesi arasinda imzalanan is birligi protokolü çerçevesinde, Atatürk Kadin Yasam Köyü’nde bulunan Kütüphane ve Gençlik Merkezi’nde, üniversite adaylari için “Sinav öncesinde ne yapilmali, nelere dikkat edilmeli ve sinav kaygisi” konulu söylesi düzenlendi. Tesisler Müdürlügü tarafindan organize edilen etkinlige konusmasi olarak katilan, Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi Psikoterapist Doktor Egemen Hanimoglu, ögrencilerle keyifli ve egitici bir söylesi gerçeklestirdi.
Gençlik Merkezi’ni dolduran çok sayidaki adaylarin sorulariyla terleyen, endise ve kaygilari dagitmak için formüller veren ögretim üyesi Doktor Hanimoglu, Çukurova Belediyesi’nin ögrenciler için böyle faydali bir söylesi gerçeklestirmesinden duydugu memnuniyeti dile getirerek sözlerine basladi. Sinav Kaygisinin tanimini açiklayan Egemen Hanimoglu, “Öncesinde ögrenilen bilginin sinav sirasinda etkili bir biçimde kullanilmasina engel olan ve basarinin düsmesine yol açan yogun kaygi olarak tanimlanir. Bildiginiz halde sorulari anlamiyorsaniz, sorulari yapamiyorsaniz, eliniz ayaginiz titriyorsa, agziniz kuruyorsaniz, basaramayacaginizi saniyor dünyanin sonunun geldigini düsünüyorsaniz biz buna kaygi diyoruz” açiklamasini yaparak kayginin aslinda iyi bir refleks oldugunu, insani harekete geçirecek bir davranis oldugunu söyledi.
Kaygiyi ders çalisan, yil boyunca emek veren insanlarin yasadigina dikkat çeken Dr. Egemen Hanimoglu, “Orta düzeydeki kaygi normal bir seydir. Asiri kaygidan dolayi okudugunuzu anlayamaz, kalem oynatamayacak durumda olamayabiliriz. Peki yüksek düzeyde ki kaygi için ne yapmamiz gerekli, Kaygiyla bas etmenin en iyi yolu onu bastirmaya çalismak yerine, varligini kabul edip anlamaya çalismaktir. Çünkü “kaygilanmamaliyim” dediginizde daha çok kaygilanma olasiliginiz yüksektir. Bunun yerine “Evet kaygilaniyorum. Bunun için ne yapabilirim?” diyebilirsiniz diyerek adaylara ne yapmalari gerektigini anlatti.
Ögrencilerin dikkatle dinledigi kaygi konulu dikkat edilmesi gereken konularin altinin çizen Hanimoglu, “Birinci olarak sinavdan önce, sinava iyi hazirlanmis olarak girilmeli, uykusuz ve aç olunmamali, sinav yerine zamanindan biraz önce gidilmeli, acele edilmemeli, sinavdan önce gevsemeye çalisilmalidir. Ikincisi sinav sirasinda; kendi kendinize basaramayacagim, sorular zor olacak, bilmedigim konular çikacak gibi iç konusmalari asla yapmayin. Bu var olan kayginizi panige dönüstürecektir. Eger asiri bir kaygiya kapilmissaniz bir iki dakika sinavi birakip yapacaginiz nefes egzersizi ile rahatlamaya çalisin. Sinav basladigi an sorulari dikkatlice okuyun, zamaninizi dogru ayarlayin. Rahatlamak için arada bir oturma pozisyonunuzu degistirin, heyecanlanip soruyu çözemediginiz an sorunun yanina isaret koyarak o soruyu geçin. Sinavdan sizden önce çikanlari gördügünüzde endiselenmeyin son dakikaya kadar zamaninizi kullanin” diyerek uyarilarda bulundu.
Söylesinin ikinci bölümü soru cevap seklinde gerçeklesirken, endise anlariyla ilgili olarak sorulan sik soruya, nefes alma egzersizlerinin taktiklerini anlatarak cevap veren Egemen Hanimoglu, “Gevseme egzersizleri, Kaygiyi bastirmaya degil, onu kabul etmeye ve tanimaya çalismak, Düsünceleri durdurma teknigi, Dikkatini baska noktalara odaklama teknigi kullanilabilecek basa çikma yollaridir” açiklamasiyla, çok sayida ki benzer soruya yanit vermeye çalisti. Gelecek yasamlari için ter döken, hayatlarina yön verecek sinavlara hazirlanan Çukurovali ögrenciler, her firsatta yanlarinda olan ve belediyenin tüm imkanlarini, kütüphane, gençlik merkezi gibi alanlari kendilerine açan Baskan Soner Çetin’e tesekkür ederek, simdide üniversiteyle is birligi içinde sinav öncesi faydali bir söylesi imkâni olusturdugu için memnuniyetlerini dile getirdiler.