Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Çukurova'da aşure kardeşlik için kaynadı...

Çukurova

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Adana Şubesince düzenlenen etkinlikte aşure kazanları barış, dostluk ve kardeşlik için kaynadı.

Haci Bektas Veli Anadolu Kültür Vakfi Adana Subesince düzenlenen etkinlikte asure kazanlari baris, dostluk ve kardeslik için kaynadi.

Yüzüncüyil Cemevi’nde düzenlenen asure etkinligi deyislerin söylenmesi semah gösterisi ile basladi. Binlerce yurttasin katildigi etkinlikte konusan Çukurova Belediye Baskani Soner Çetin, “Kerbela; yüzlerce yildir dinmeyen acinin adidir, Kerbela; Hak ile batilin mücadelesinin sembolü olmus, 1341 yildir sevgi ile zulmün, iyilik ve kötülügün karsi karsiya geldigi gün olarak akillarda, yüreklerde yer etmistir” dedi.

 

ALEVILER MAZLUMUN YANINDA YER ALIRLAR

Kerbela’yi Islam tarihinin en aci olayi olarak niteleyen Baskan Soner Çetin, “Kerbela’da Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’in torunu, Sah-i Merdan Imam Ali’nin oglu Imam Hüseyin ve yoldaslarinin sehit edilmesi ile Emeviler tarafindan peygamberin soyunun yok edilmesi amaçlanmistir. Bu olayin yildönümünde yüzyillardir Ehli Beyt dostlari Muharrem ayinda 12 gün matem orucu tutmakta, Imam Hüseyin’in kosullar ne olursa olsun Hakk’in yaninda olmayi ve zulme baskaldirmayi ögütleyen mücadelesini yad etmektedirler. Ne mutlu ki o canlara her zaman Hakk’tan hakikatten yana olurlar, zulmün karsisinda dururlar, mazlumun yaninda yer alirlar” seklinde konustu.

 

Baskan Soner Çetin, Alevilerin bunca acilar yasamasina karsin Anadolu’ya sevgi ve hosgörü tohumlari ektigini, Haci Bektas Veli, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal ve erenlerin Anadolu’da en yüce degerleri insanliga armagan ettigini vurguladi. Baskan Soner Çetin söyle devam etti:

ERENLER ANADOLU’YU AYDINLATTI

“Haci Bektas Veli’nin “Incinsen de incitme” anlayisi iki kelime ile ne güzel anlatmistir, insan sevgisini ve sinirsiz Alevi hosgörüsünü… Bu hosgörü yüzyillardir Anadolu’yu aydinlatmaktadir. Insanligimizi zenginlestiren bu anlayis Çorum’da, Maras’ta katledilmeye, Sivas’ta yakilarak yok edilmeye çalisilsa da Hz. Muhammed’in Ehli Beytinden kalan miras ve Hünkar Haci Bektas’tan gelen manevi zenginlik ile kalplere sevgi naksetmeyi sürdürmüstür. Muharrem ayi denilince ilk akla gelen mazlum ile zalimin mücadelesidir. Zalim Yezid’e biat etmeyerek bile bile sehadete yürüyen Hz. Hüseyin’in bu direnisi zalime karsi durusun simgesi olmustur. Bu nedenle matem orucu tutulur. Hakk ibadetlerinizi kabul etsin.” Baskan Soner Çetin konusmasini “Nerede bir Yezid varsa ona karsi koyacak bir Hüseyin mutlaka vardir” ifadeleriyle tamamladi.

 

ESIT YURTTASLIK ISTIYORUZ

Haci Bektas Veli Anadolu Kültür Vakfi Genel Baskani Ercan Geçmez de 12 Eylül darbesine vurgu yaparak, “Bugün Türkiye’de ne kadar gerici uygulama varsa onlarin temeli 12 eylül de atildi” dedi. Bugün Islam dünyasinin aci çektigini belirten Ercan Geçmez, “Birlikte yasamayi ögrenmeliyiz. Biz her seyden önce esit yurttaslik istiyoruz. Zorunlu din dersleri zulmünün kalkmasini istiyoruz. Inancimizi biliyor, cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini istiyoruz. Kimse bizi Sünni kardeslerimizle karsi karsiya getirmeye çalismasin. Her inanç bizim inancimiz gibi saygiyi hak ediyor” diye konustu.

ASURE TÜM INSANLIK IÇIN KAYNADI

Haci Bektas Veli Anadolu Kültür Vakfi Adana Sube Baskani Saim Yilmaz ise konusmasina “Pandemi süreci var, asinizi yaptirin ki kimse üzülmesin” diyerek basladi. Saim Yilmaz sunlari söyledi: “Biz asuremizi baris sevgi dostluk kardeslik askina adina kaynattik.Asuremizi dünyada açliklar son bulsun diye kaynattik. Asuremizi tüm insanligin bir arada olmasi için kaynattik. Asuremizi komsumuz açken sen tok yatma diye kaynattik. Asuremizi Bedir’de, Kerbela’da,Maras’ta, Çorum’da, Sivas’ta, Gazi’de yitirdigimizanilari önünde saygiyla egildigimiz sehitlerimiz adina kaynattik. Asuremizi zalimin zulmü önünde egilmeyen Hüseyin için kaynattik. Asuremizi Pir Hünkar Haci Bektas Veli için kaynattik. Asuremizi haktan emekten dayanismadan özgürlükten baristan yana insanlarin askina kaynattik.”

Konusmalarin ardindan Saim Yilmaz, Baskan Soner Çetin’e kendilerine verdigi destekten dolayi tesekkür etti ve çiçek taktim etti. Ardindan Halk Müzigi Sanatçisi Güler Duman konser verdi.

 



  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.4 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 25.4 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı