Tarih: 14.02.2022 18:59

Çukurova'da işaret dili kursuyla engeller kalkıyor!

Facebook Twitter Linked-in

Çukurova Belediyesi engelleri kaldirmayi sürdürüyor. Her insanin bir gün engelli olabilecegini hatirlatan ve bu konu üzerinde her zaman genis projeleriyle gündeme gelen Çukurova Belediyesi Baskani Soner Çetin, yine örnek bir sosyal projeye imza atti.
Isitme engellilerin yasamini kolaylastirmak ve sosyal yasamda destek olabilmek amaciyla, vatandaslara yönelik isaret dili kursu baslatti. Bu kurslar sayesinde isitme engelliler, gündelik hayatin içerinde yasadiklari sorunlari ifade edebilecek yeni yüzler bulurken, bu kurslari basariyla bitiren vatandaslar ise dilerse ek gelir de elde edebilecek.

Engelleri kaldirmak için fiziki ve sosyal çalismalar yürüten Çukurova Belediyesi, yine fark yaratan bir sosyal hizmete ev sahipligi yapti. Engelli vatandaslarin hayatini kolaylastirmak, daha saglikli iletisim kurmak ve farkindalik olusturmak amaciyla, Çukurova Belediyesi’nin Güzelyali Toplum Merkezinde Isaret Dili Kursu açildi.

Çukurova Belediyesi Tesisler Müdürlügü’ne bagli 13 merkezde, 62 bransta meslek egitimleri vererek, binlerce vatandasa yetenekler ve is imkanlari olusturmayi sürdürüyor. Isitme engelli bireylerin toplumla zaman zaman yasadigi iletisim sorunlarina çözüm olmak, vatandaslarin isitme engellilerle rahatça diyalog kurabilmelerini saglamak amaciyla hizmet veren ücretsiz Isaret Dili Kursu, büyük ilgi görüyor. Isaret dilini bilen vatandaslarin sayisini attirmak amaciyla açilan, Türk Isaret Dili’nin yayginlastirilmasi da hedeflenen kurslarda, isaret dilinin genel özellikleri, isaret ve beden dili iliskisi, iletisim ve günlük konusma dili, hazirlikli ve hazirliksiz konusma, isaret diliyle çevirmenlik konularinda egitim veriliyor.

ISARET DILI KURSUNA BÜYÜK ILGI

 

Bu kurslar sayesinde, vatandaslarla isitme engelliler arasinda köprü kurulmasi hedeflenirken, isaret dili ile beden dili arasindaki uyumu, cümle kurarken Isaret Dili’nin temel kurallarini ögrenmeleri ve günlük hayatta isaret dili ile iletisim kurmak isteyen engelli bireylerle rahatça bu amaçlarinin gerçeklestirilmesi hedefleniyor. Bu sayede engellilerin hayati kolaylastirilirken, isaret dilini ileri seviyede ögrenip, tercümanlik belgesi alan vatandaslar ise kazançli çikiyor.

Bir aylik egitim sürecinde kursiyerlere 120 saatlik dersler veriliyor. Eger devam etmek isteyen kursiyerler olursa, ikinci asama olan 200 saatlik bir egitim programi daha uygulaniyor. Bu egitimden sonra kursiyerler MEB Onayli tercümanlik belgesi alabiliyor. Bu sayede adliyede, belediyelerde, hastanelerde tercümanlik yapabiliyorlar. Eglenceli kurslarda, isaret diliyle sarkilar da söyleniyor, siirler de okunuyor. Kurslara katilan ögrencilerden bazilari, ögrendikleri isaret dilini hem is alanlarinda kullanarak tercümanlik yapabilmek, kendilerine yeni is alanlari olusturabilmek için geldiklerini, kimisi de çevrelerinde gördükleri, yasadiklari bu engelli vatandaslara dertlerini anlatabilmeleri için faydali olabilmek adina kurslara katilmaya karar verdiklerini söyledi.

BASKAN ÇETIN; VATANDASLAR ISITME ENGELLILERI DAHA IYI ANLAYACAK

Fark yaratan isaret dili kursuyla ilgili görüslerini belirten Çukurova Belediyesi Baskani Soner Çetin, “Sosyal yasamda isitme engelli vatandaslarimizla daha fazla iletisim kurmak, onlarin dertlerine tercümanlik edebilecek gönüllü vatandaslarimizi bu kurslarla yetistirmek çok önemli. Ayrica bu kurslari basariyla tamamlayan kursiyerlerimiz kazançli da çikacak. Onlara tercümanlik yaparak, aile bütçelerine katki vermelerini sagliyoruz. “ dedi. Herkesin bir gün engelli birey olabileceginin unutulmamasi gerektigini söyleyen Çetin, bu kurslarin toplumun tüm kesimleri için faydali olacagina inandigini söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —