Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

Çukurova değerine sahip çıkıyor

Çukurova değerine sahip çıkıyor

Çukurova Belediyesi Çukurova Kent Konseyi ile birlikte, 3300 yıl önce yaşamış Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın adını yaşatmaya devam ediyor. Daha önce Puduhepa Sokağı açan Çukurova Belediyesi şimdi de park ve heykel açılışı yaptı.

Çukurova degerine sahip çikiyor

Çukurova Belediyesi Çukurova Kent Konseyi ile birlikte, 3300 yil önce yasamis Hitit Kraliçesi Puduhepa’nin adini yasatmaya devam ediyor. Daha önce Puduhepa Sokagi açan Çukurova Belediyesi simdi de park ve heykel açilisi yapti.

Çukurova Belediyesi tarafindan yaptirilan Puduhepa heykeli ayni adi tasiyan parkin içerisinde açildi. 3300 yil önce Çukurova’da yasayan Hitit Kraliçesinin adi önce yine Çukurova Belediyesi tarafindan açilan sokakta simdi de parkta yasatiliyor.

Çukurova Kent Konseyi Baskani Aysel Ates, parkin açilisi için yapilan törende yaptigi konusmada dünyada savaslarin devam ettigini ve kadina gerekli degerin gösterilmedigini belirterek, Hitit Kraliçesi Puduhepa’nin 3300 yil öncesinden kadinin siyasi temsilinin simgesi oldugunu belirtti. Çukurova olarak bu tarihsel sahsiyete sahip çikilmasi gerektigini söyleyen Aysel Ates, Puduhepa’nin adini tüm dünyaya tanitmak istediklerini bildirdi.

Üç yil önce Çukurova Kent Konseyi Kadin Meclisi tarafindan Huzurevleri Mahallesinde Puduhepa Sokagi açilisi yapildigini hatirlatan Aysel Ates, simdi de park ve anit açilisi yapilarak hedefledikleri tanitima yönelik önemli bir adim atildigini belirtti. Aysel Ates, “Bölgemizin bu degerini tanitma çalismalarimizda bizleri bu yolda destekleyen degerli Belediye Baskanimiz Soner Çetin’e, Kültür Müdürümüz Tolga Solmaz’a, öneriyi kabul eden meclis üyelerimize, burada Puduhepa’ya sahip çikan arastiran hocalarimiza ve emegi geçen herkese tesekkür ederiz” dedi.

Törende Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Baskani Doç. Dr. Serdar Girginer, Kizzuvatnali Kraliçe Puduhepa konusu bir söylesi gerçeklestirdi.

PUDUDEPA KIMDIR?

Puduhepa M.Ö. 13. YY’da simdiki Çukurova bölgesinde dogmus ve yasamis Hitit Imparatorlugunun bir kraliçesidir.

Hitit kraliçeleri arasinda en bilinen ve taninanidir.

Dünya tarihinde bilinen ilk yazili baris antlasmasi olan Kades Baris Antlasmasi (M.Ö. 1281 / 1275) Puduhepa'nin kendi sahsi mührü esi lll. Hattussili ve Misir Krali ll. Ramses'in mühürleri ile imzalanmistir.

Puduhepa, gerçeklestirdigi çogu devlet islerini kraldan bagimsiz olarak yapmistir. O dönemin neredeyse hiçbir kadininda bulunmayan yeteneklere sahip olan bu kraliçe, dul ve çocuklu kadinlari korumus, kölelere azat edilme firsati vermis, öksüzlerle ilgilenmistir. Puduhepa ayni zamanda, mahkemelerde hakim olarak adalet dagitmasiyla, sifaci yönü ve devletler arasi yazismalariyla özellikle devletin dis siyasetinde önemli bir rol almistir. Yazdigi mektuplar ile ülkeler arasi iliskileri kuvvetlendirmistir



  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli