Çukurova Uluslararası Havalimanı (COV) hizmete girdi ancak ulaşım ana planındaki veriler sahadaki gerçekle örtüşmedi. Proje aşamasında yolcu yükünün %30-40'ının Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Hattı ile taşınacağı öngörülmüştü. Ancak tren hattının yapımı (özellikle havalimanı bağlantı etabı) tamamlanamayınca, tüm yolcu ve personel trafiği otoyola yöneldi.
Bu durum, havalimanının otoyol bağlantı noktasında (Kargılı/Çiçekli mevkii) ciddi bir şişe ağzı (bottleneck) sorunu yarattı.
Ulaşım uzmanlarına göre yaşanan krizin teknik sebebi "Kavşak Hizmet Düzeyi"nin (Level of Service) düşmesi:
Kavşak Kapasitesi: Otoyoldan havalimanına ayrılan yonca kavşak ve gişeler, sadece karayolu yolcusuna (tahmini %60) göre dizayn edildi.
Yük Kayması: Trenin devreye girememesiyle, binlerce yolcu, onları karşılamaya gelenler, havalimanı personeli ve lojistik araçları aynı anda bu kavşağa yüklendi.
Kuyruk Analizi: Özellikle uçakların yoğun olduğu pik saatlerde, gişe girişlerinde oluşan kuyruk otoyolun emniyet şeridine kadar taşıyor. Bu durum, 120 km/s hızla akan otoyol trafiği için de büyük bir kaza riski (zincirleme çarpışma) oluşturuyor.
Otoyola alternatif olması beklenen D-400 (E-5) bağlantısı ise, bölgedeki ağır sanayi ve kamyon trafiği nedeniyle "hızlı ulaşım" için bir seçenek olmaktan çıktı. Yolcular, kamyonların arasında sıkışmamak için mecburen otoyolu tercih ediyor, bu da paralı yoldaki yığılmayı artırıyor.
Sürücüler, sorunun "yolun uzunluğu" değil, "akıcılığı" olduğunu vurguluyor:
"Otoyoldan çıkış verildikten sonra terminale kadar olan bağlantı yolunda trafik kilitleniyor. Gişeler yavaş çalışıyor, yol tek şeride düşüyor. Uçağın kalkmasına 1 saat var, biz terminali karşıdan görüyoruz ama araç kuyruğundan içeri giremiyoruz. Tren bitmeden bu havalimanını açarken, karayolu girişini neden genişletmediler?"
Hızlı Tren hattı tamamlanana kadar (ki en az 1-2 yıl öngörülüyor), mevcut otoyol çıkış kavşağının "Şerit Artırımı" ile revize edilmesi ve gişe sayısının artırılması teknik bir zorunluluk olarak görünüyor. Aksi takdirde, "Bölgesel Havalimanı" projesi, ulaşım zorluğu nedeniyle Adanalılar için cazibesini yitirebilir.
