Tarih: 27.09.2024 12:46

Dikkat çeken uyarı!

Facebook Twitter Linked-in

ALZHEİMER HASTALIĞI ÖZELLİKLE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE HIZLA ARTIYOR

Dünya Alzheimer hastalığı farkındalığı günü nedeniyle açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şube Başkanı Prof.Dr.Ahmet Evlice Alzheimer hastalığının özellikle gelişmekte olan ülkelerde hızla arttığını ve bu ülkelerde yeterli alt yapının olmadığını söyledi.

Her sene Eylül ayında tüm dünyada Alzheimer hastalığı farkındalığı ile ilgili etkinlikler yapılıyor. bu kapsamda Yüreğir belediyesinde Alzheimer hastalığı ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şube Başkanı Prof.Dr.Ahmet Evlice Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şube Başkanı Prof.Dr.Ahmet Evlice, Alzheimer hastalığının özellikle gelişmekte olan ülkelerde hızla arttığını ve bu ülkelerde yeterli alt yapının olmadığını söyledi. Evlice, Yapılan çalışmalarda hastalığı durduracak bazı gelişmelerin olduğunu ancak halen çalışma aşamasında olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Evlice Gelecek dönemde olacak olası gelişmeleri şöyle özetledi. “Şimdiye kadar beyin omurilik sıvısında bakılan bazı proteinler Alzheimer tanısı için kullanılmakta iken son dönemde artık kan tahlili ile Alzheimer tanısı koyulabilmekte. Kan tahliliyle Alzheimer teşhisi, kandaki belirli proteinlerin ölçülmesiyle yapılır. Alzheimer hastalığını tespit etmede %90’a varan doğruluk oranları vardır. Ancak halen rutin pratikte kullanılabilir durumda değil. Türkiye’de bu testlerin klinik pratikte rutin olarak kullanılması için halen zamana ihtiyaç var” 

Evlice ayrıca Kan tahliliyle Alzheimer testi uygulanabilir hale geldiğinde, özellikle Alzheimer riski yüksek olan bireyler için düzenli aralıklarla yapılmasının önerildiğini (65 yaş üstü, ailesinde Alzheimer hastalığı öyküsü ve unutkanlığı olanlar). İleriki yıllarda bu testlerin yaygın kullanımı ile Alzheimer hastalığı tanısının çok erken dönemde koyulabilecek ve kanda saptanan Alzheimer ilişkili proteinlerin temizlenmesinın mümkün olabileceğine vurgu yaparak, Bunun da hastalığın ilerlemesini yavaşlatacağını Ancak özellikle Alzheimer tedavisi için zamana ihtiyacın olduğunu ifade etti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —