Hekim ve saglik çalisanlarinin haklarinin geriledigini, angarya ve is yükünün de artmaya devam ettigini söyleyen Adana Tabip Odasi Baskani Uzm. Dr. Selahattin Mentes, “Taleplerimiz yerine getirilinceye kadar eylemlerimiz sürecektir. Güvenli ve saglikli çalisma alanlari, hastaya bakabilecegimiz yeterli zaman ve maaslarin iyilestirilmesini istiyoruz.” dedi.
HEKIMLER HER YÖNÜYLE FEDAKÂRCA ÇALISMISTIR
Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Balcali Hastanesi Poliklinikler önünde bir araya gelen hekim ve saglik çalisanlari taleplerinin yerine getirilmesi için basin açiklamasi yapti.
Katilimcilar ve Adana Tabip Odasi Yönetim Kurulu adina açiklamayi okuyan Baskan Uzm. Dr. Selahattin Mentes, “Bugün baslattigimiz eylemlilik sürecinin ikincisi için burada toplanmis bulunmaktayiz. Taleplerimiz yerine getirilene kadar bu süreç devam edecektir. Ülkemiz ve dünya pandemi belasiyla ugrasmaya devam ediyor. Yaklasik iki yildir tüm hekim ve saglik çalisanlari canini disine takarak özveri ile bu hastaliga karsi mücadele ettik, ediyoruz. Son yillarda hekimlerin ve saglik çalisanlarinin haklari tarihinde görülmemis sekilde gerilemeye, angaryalar ve is yükü de bir o kadar artmaya devam ediyor. Her geçen yil giderek artan oranda geriletilip erozyona ugratilmis ekonomik ve özlük haklarimizdaki kayiplar, saglik emekçilerinin omuzlarina yüklenen COVID-19 pandemisi ile mücadele sürecinde de devam etmistir. Hekimler her yönüyle bu süreçte fedakârca çalismis; etik ilkelerden yana hekimlik degerleri ile toplum sagligi için insanüstü gayret göstermislerdir. Toplumda en fazla hastalanan ve hayatini kaybeden meslek grubu saglik çalisanlari olmustur. Tüm bu süreçte maalesef 191’i hekim olmak üzere 478 saglik çalisani hayatini kaybetmistir. Önlerinde saygiyla egiliyoruz.”
ÜNIVERSITE HASTANELERI BORÇ BATAGI IÇERISINDE
“Sorunlarimiz yalnizca çalisma saatleri, çalisma alanlari, ödemeler ile sinirli kalmamaktadir. Meslegimiz, güvencesizligin en yaygin oldugu is kollarindan biri haline getirilmistir. Bu degisim baskinin, mobbingin, ayrimciligin, esitsizligin ve kayirmaciligin alabildigine yaygin hale gelmesine neden olmustur. Üniversite Hastanelerimizin içine düsürüldügü borç batagi; bilim üretmek yerine hocalarimiza getirilen hasta bakarak performans yapma baskisi ise tek basina ayrica sorun olmaya devam etmektedir. Tip fakültelerinin artan sayisi ve ögrenci fazlaligi, egitimimizin geldigi nokta bizleri rahatsiz etmenin ötesine geçmistir. Hekimler gelinen noktada muayene sirasinda hemsire veya saglik personeli olmadan muayene yapmaya zorlanmis. Muayene süreleri ise 5 dakikaya düsürülmüstür. Bu 5 dakikada hastanin tüm anemnezini almamizi ve taniyi koyarak tedavisini düzenlememiz istenmektedir.”
YASANABILIR TEMEL ÖDEME ISTIYORUZ
“Saglik Bakanligi verilerine göre 2020 yilinin ilk 6 ayinda 2 bin 412 doktor istifa etmis, 522 doktor ise özel hastanelere geçis yapmistir. Bizlere gelen bilgilere göre ise 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa ettigidir. Yurtdisinda çalismak için yilda 900’lere varan hekim bu ülkeyi terk etmektedir. Hekimler artik bu ülkede hekimlik yapmak yerine yurtdisinda göçmen doktor olmayi tercih etmektedir. Tip fakültesi ögrencileri TUS sinavina girmek yerine artik Almanca kurslarina gitmektedir. Ülkemizde hekim ve saglikçi maaslari gün geçtikçe erimeye devam ediyor ve bizler çoktandir artik maaslarimizla geçinemez duruma geldik. Bizler geçinemedigimizi söylemekten utaniyoruz. Bizi bu duruma düsürenler bu durumdan utanmamaktadir.” diyerek taleplerini söyle siraladi; “Emeklilige de yansiyacak yasanabilir temel ödeme istiyoruz”, “Hekimlere 7200 ek gösterge istiyoruz”, “Her yila 120 gün yipranma payi istiyoruz”, “Covid-19 meslek hastaligi yasasi istiyoruz”, “Hastaya yeterince zaman ayiracagimiz süre istiyoruz. 5 dakika muayene yetmez”, “Güvenli, saglikli çalisma alanlari istiyoruz”, “Etkin ve uygulanabilir saglikta siddet yasasi istiyoruz”.