Geçmis yillarda Devleti zarara ugratarak yolsuzluk yaptiklari iddia edilen Müdürlerin hala görevde kalmalari son derece düsündürücü olurken 4 yildir Adana Ak Parti Milletvekilligi yapan DSI’den sorumlu Abdullah Dogru’nun bu kisileri niçin ne amaçla korudugu merak edilirken akla gelen sorulardan birisi acaba Adana’yi gözden çikaran Cumhur ittifakinin vekili olan Abdullah Dogru’unda nemalandigi söylentileri Kurumda fisildanirken, 4 Yil boyunca Adana’nin faydasina olan hiçbir projeyi gündeme getirmeyen sadece Anakarayi su yolu yapan sayin Milletvekili Abdullah Dogru’nun amaci merak ediliyor.
DSI BÖLGE MÜDÜRÜ BUNLARI BILIYOR MU?
Yaklasik 2 yil önce DSI 6. Bölge Müdürlügü'nde talan ve yolsuzluk yapilarak devletin zarara ugratildigi iddiasini gündeme getirmistik. Hala bu Müdürlerin degismemesi son derece düsündürücü olurken sadece Gelen Bölge Müdürlerini görevden almak sorunu çözmüyor. Ihalelerde imzasi olan Müdürlerin özellikle Makine Ikmal ve Donatim Sube Müdürü Padisah Süleyman Akgül’ ve vezirinin görevden alinmasi gerekiyor.
BÖLMÜSLER PARÇALAMISLAR ANCAK HALA GÖREVDELER ?
Geçtigimiz yil Sözcü ve Yeniçag gazetesinin haberine göre Sayistay, Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü'nün 2019 yili hesaplarini inceledi. Yapilan incelemenin ardindan, DSI bürokratlarinin ihale yapmaktan kaçinmak için yasa disi yola basvurup isleri küçük parçalara ayirdiklarini ve ihalesiz olarak firmalara is verdiklerini tespit etti
Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü'nün, büyük ihaleler yapmak yerine böl, parçala yöntemiyle yasa disi yollarla isleri küçük parçalara ayirdiktan sonra, ihalesiz bir sekilde firmalara is verdikleri ortaya çikti.
KÜÇÜK TUTARLARA BÖLÜNDÜ
Sayistay raporuna göre, DSI bürokratlari, yasa geregi Kamu Ihale Kanunu'na (KIK) tabi olarak ihale düzenleyip firmalari yaristirarak verecekleri insaat isleriyle mal ve hizmet alimi gibi isleri küçük tutarlara bölüp KIK disina çikarip ihalesiz olarak firmalara vermisler.
KIK'e göre, büyüksehirlerde 90 bin liranin, küçük sehirlerde 30 bin liranin altindaki isler ihale düzenlenmeden dogrudan temin yöntemiyle firmalara verilebiliyor. DSI bürokratlarinin da bu tutarlarin çok daha üzerindeki isleri yaklasik 90'ar bin liralik tutarlara bölüp adeta firmalara dagittiklari ortaya çikti,
22-D MADDESI IHLAL EDILDI
Sayistay raporunda, “Konusu Ayni Olan Bazi Mal ve Hizmet Alimlari ile Yapim Islerinin Kamu Ihale Kanunu'nun 22-d Maddesinden Faydalanmak Amaciyla Parçalara Bölünmesi” basligiyla yer aldi. Raporda, “Ancak DSI'de bazi mal ve hizmet alimlari ile proje yapimi islerinin 22-d maddesinden faydalanmak amaciyla parçalara bölündügü tespit edilmistir” denildi.
MEVZUATA AYKIRI BÖLÜNMÜS
Raporda yapilan tespitlerde ayrica, “Kamu idareleri saydamligi, rekabeti, esit muameleyi, güvenirligi, gizliligi, kamuoyu denetimini, ihtiyaçlarin uygun sartlarla ve zamaninda karsilanmasini ve kaynaklarin verimli kullanilmasini saglamakla sorumludurlar. 6'nci Bölge Müdürlügü (Adana) tarafindan, ayni il dahilinde ve ayni subenin sorumluluk sahasinda bulunmasi ve konularinin da ayni olmasi nedeniyle birlikte ihale edilmesi mümkün olan ancak ayni tarihte ve farkli firmalardan temin edilen 3 adet tarim arazilerini sulama projesi yapim isinin, KIK'in 22-d maddesi kapsaminda karsilamak amaciyla parçalara bölünmesi mevzuata aykirilik teskil etmektedir.” Denildi
MEVZUATA AYKIRI BÖLÜNMÜS
Raporda yapilan tespitlerde ayrica, “Kamu idareleri saydamligi, rekabeti, esit muameleyi, güvenirligi, gizliligi, kamuoyu denetimini, ihtiyaçlarin uygun sartlarla ve zamaninda karsilanmasini ve kaynaklarin verimli kullanilmasini saglamakla sorumludurlar. 6'nci Bölge Müdürlügü (Adana) tarafindan, ayni il dahilinde ve ayni subenin sorumluluk sahasinda bulunmasi ve konularinin da ayni olmasi nedeniyle birlikte ihale edilmesi mümkün olan ancak ayni tarihte ve farkli firmalardan temin edilen 3 adet tarim arazilerini sulama projesi yapim isinin, KIK'in 22-d maddesi kapsaminda karsilamak amaciyla parçalara bölünmesi mevzuata aykirilik teskil etmektedir.” denildi
KAMUYU ZARARA UGRATICI ISLER TESPIT EDILDI
Sayistay'in hazirladigi 2019 yili raporunda Devlet Su Isleri'nin (DSI) ile ilgili çok sayida kamuyu zarara ugratici is ve islem tespiti yapildi. DSI'nin kendi elemanlari ve ekipmanlariyla yapacagi isleri bile disariya ihale ettikleri ifade edildi.
DEVLETE GEREKSIZ MASRAF ÇIKARILMIS
Ayrica raporda, DSI'nin yaptigi islemlerde ortaya çikan hafriyat ve benzeri malzemelerin önceden belirlenen yerlere dökülmedigi, bunun yerine kamulastirma yapilarak baska yerlere depolandigina dikkat çekilerek, bu nedenle devlete gereksiz yere kamulastirma masrafi çikarildigi gibi tespitlere de yer verildi.