DÜNYA ASI HAFTASI
- SANKO ÜNIVERSITESI SAGLIK BILIMLERI FAKÜLTESI ÖGR. GÖR. DR. BAS:
- “ASILAR, ENFEKSIYON HASTALIKLARINA KARSI GELISTIRILMIS EN ETKILI KORUNMA YÖNTEMDIR”
SANKO Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü Halk Sagligi Hemsireligi Ana Bilim Dali’ndan Ögr. Gör. Dr. Emine Bas, asilarin enfeksiyon hastaliklarina karsi gelistirilmis en etkili korunma yöntemi oldugunu söyledi.
Her yil Nisan Ayinin son haftasinda kutlanan Dünya Asi Haftasi nedeniyle bir açiklama yapan Ögr. Gör. Dr. Bas, “Bu haftada her yastan insani hastaliklara karsi korumak için asi kullanimini tesvik etmek amaçlanmaktadir” dedi.
Asilarin, bagisiklik sistemini uyararak hastaliklara karsi korunma saglayan ölü ya da zayiflatilmis mikroorganizma (bakteri veya virüs) veya bazi toksoidler içeren biyolojik ürünler oldugunu kaydeden Ögr. Gör. Dr. Bas, “Asilar, öldürülmüs veya zayiflatilmis mikroorganizma içeren ürünler oldugu için hastaliga neden olmazlar. Asilarin enfeksiyon hastaliklarina karsi gelistirilmis en etkili korunma yöntemi oldugu bilim dünyasinda kabul edilen bir gerçektir” ifadelerini kullandi.
Dünya Saglik Örgütü’ne göre asilamanin en basarili ve uygun maliyetli halk sagligi müdahalelerinden biri olduguna ve her yil tahmini 4-5 milyon ölümü engelledigine vurgu yapan Ögr. Gör. Dr. Bas, asilamanin yararlarina yönelik su bilgileri verdi:
“Asilama yoluyla bagisiklik kazanmis bireylerden olusan toplumlar, hastaliklarin yayilmasina karsi direnç gösterirler. Bu sayede henüz asilanmamis veya asilanmaya engel olusturan hastaligi olan bireylerde o bulasici hastaliga karsi korunmus olurlar. Bir toplumun bagisiklanmasiyla, hastaliga duyarli bireylerin sayisi azalir ve enfeksiyonunun yayilmasi durur.
Asilama ülkelerin üretkenligini ve dayanikliligini artirir, ayni zamanda ülkeleri hastalik salginlarinin ezici ekonomik etkilerinden de korur. COVID-19 salgininda gördügümüz gibi hastalik salginlari yikici ve maliyetlidir.
Asilama bulasici hastalik salginlarinin önlenmesi ve kontrol edilmesi için de kritik öneme sahiptir. Insanlik tarihinde büyük salginlara neden olan pek çok hastalik günümüzde asilama sayesinde artik görülmemektedir.”
ÜLKEMIZDE ASILAMA
Ülkemizde ilk yogun asilama programinin 1981 yilinda Saglik Bakanligi tarafindan baslatilan ‘Genisletilmis Bagisiklama Programi’ oldugunu animsatan Ögr. Gör. Dr. Bas, bu programa yönelik su bilgileri paylasti:
“Bu program kapsaminda günümüzde ulusal çocukluk dönemi asilama takvimine göre 13 hastaliga karsi asi uygulanmaktadir. Bu hastaliklar; kizamik, kizamikçik, suçiçegi, çocuk felci, Hepatit A, Hepatit B, difteri, bogmaca, tetanos, tüberküloz, kabakulak, heamophilus influenza tip b ve S. Pnömonia’ya bagli hastaliklardir. Ülkemizdeki tüm çocuklarin bu hastaliklara karsi ücretsiz olarak asilanmasi hedeflenmektedir.
Rotavirüs, Human Papilloma Virüs (HPV) ve Konjuge Meningokok Asilari ise ulusal asi takvimimizde olmayip, ebeveynler tarafindan ücretle temin edilip uygulanabilen asilardir. Çocuklarin asilanmasi ebeveynlerin bir sorumlulugu, çocuklarin ise en temel hakkidir. Çocuklarinizin asilarini ertelemeyin. Unutmayin asilar hayat kurtarir.”