Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Eczacıların işsizlik korkusu...

Eczacıların işsizlik korkusu...

Eczacıların işsizlik korkusu...

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, eczaci issizligini Meclis gündemine tasidi.


Saglik Bakani Fahrettin Koca’nin yanitlamasi istemiyle TBMM Baskanligina yazili soru önergesi veren Bulut, her dört gençten birinin issiz oldugu ülkemizde, üniversite mezunu issiz sayisinin 2019'da 1 milyon 34 bine yükseldigini kaydetti.

PLANSIZ AÇILAN FAKÜLTELER ISSIZLIGI TETIKLEDI

Ekonomik krizin yani sira devlet, vakif fark etmeksizin plansizca açilan üniversitelerin, ihtiyaç olmadigi halde artirilan kontenjanlarin issizligi tetikledigini belirten Bulut, “Genç issizlikten nasibini her genç gibi eczacilik fakültesi mezunlari da almaktadir. 2001 yilinda 8 olan eczacilik fakültesi sayisi, 2019 yilinda 50’ye yükselmistir.  Ögretim elemani eksik, altyapisi bilimsel çalisma yapmaya uygun olmayan eczacilik fakültelerinin sayisinin artmasi verilen egitimin kalitesini azaltmakta, meslegin gelecegini tehdit etmektedir” dedi.

ECZACILARI ISSIZLIK BEKLIYOR

Eczacilik fakültesi kontenjanlari belirlenirken ülkenin kaynaklarinin, sektörün is gücü ihtiyaçlarinin göz önüne alinmadigini kaydeden Bulut söyle devam etti:

Saglik Bakanligi Saglikta Insan Kaynaklari 2023 Vizyonu’na göre 2023 yilinda eczaci ihtiyaci 32 bin 900’dür. Ancak Hâlihazirda eczaci sayisi 37 bin 761 olmasina ragmen YÖK'ün 2019-2020 yili eczacilik fakülteleri için belirledigi kontenjan 3 bin 524’dür.Her yil 2 bine yakin ögrencinin eczacilik fakültelerinden mezun oldugu göz önüne alindiginda yapilan yanlislardan dönülmedigi takdirde eczacilar ciddi bir istihdam sorunu ile karsi karsiya kalacaktir.

ISTIHDAM ARTIRILACAK MI?

Sehir hastanelerindeki bos eczaci kadrolarina bir an önce atamalarin yapilmasini isteyen CHP’li Bulut, Bakan Koca’nin yanitlamasi istemiyle su sorulari yöneltti:

-Ülkemizde eczacilara yönelik istihdam sorunu ortadayken yeni eczacilik fakültesi açilmasinin gerekçesi nedir?

-Basta kamu kurum ve kuruluslari olmak üzere; özel hastaneler ve ilaç sektöründe eczaci istihdaminin artirilmasi için yönelik herhangi bir çalismaniz var midir?

NE KADAR ECZACI KADROSU AÇILACAK?

-Bakanliginiz, 2020 yilinda eczacilar için kamuda ne kadar kadro açmayi planlamaktadir?

-Kamuda görev yapan eczacilarin özlük haklarinda yasanan sikintilarin giderilmesi yönünde herhangi bir çalisma yürütülmekte midir?

-Türkiye’de kaç hastane eczacisiz hizmet vermektedir?

 

 



Anahtar Kelimeler: Eczacıların işsizlik korkusu
  • Cuma 28.5 ° / 16.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli