Bugün, 19 Şubat 2026 Perşembe
Genel-İş’ten "Toplu Sözleşme" Resti: 24 Şubat’ta Dananın Kuyruğu Kopuyor!
Adana Büyükşehir Belediyesi’nde işçilere ‘yüzde 10+10’ dayatması
Tarih: 19.02.2026 00:04
Güncelleme: 19.02.2026 00:12

Sendikadan yapılan duyuruya göre basın açıklaması, 24 Şubat Salı günü saat 12.00’da gerçekleştirilecek. Toplantıda, masadaki son durumun, işverenle yaşanan uyuşmazlıkların ve emekçilerin kırmızı çizgilerinin detaylandırılması bekleniyor.

Akıllardaki O Soru: "İşin Sonu Greve mi Gidiyor?"

Görüşmelerin tıkandığı veya istenilen seviyeye gelmediği iddiaları gündemdeyken, sendikanın yapacağı bu açıklama kritik bir önem taşıyor.

İşçilerin hak talepleri ve enflasyon karşısındaki duruşlarının netleşeceği toplantı öncesi, kamuoyunda ve işçi cephesinde merak edilen tek bir soru var: İşin sonu greve mi gidiyor?

Sendika yönetiminin yapacağı açıklamaların, sürecin barışçıl bir şekilde masada mı biteceği yoksa alanlara mı taşınacağı konusunda net bir işaret vermesi bekleniyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nde 7 bin 700 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesinde belediye yönetiminin sunduğu yüzde 10+10’luk zam teklifi, açlık ve yoksulluk sınırı rakamları karşısında işçileri yoksulluğa mahkum ediyor. Yeni işe giren ve yaklaşık 30 bin lira ücret alan bir işçinin maaşı yüzde 10 artışla 33 bin liraya çıkacak. Oysa dört kişilik bir ailenin yalnızca gıda harcaması için yapması gereken aylık tutar 31 bin 224 lira. Kira, elektrik, su, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi zorunlu harcamalar eklendiğinde tablo daha da ağırlaşırken Adana’da CHP’li belediyelerin teklifleri işçileri yoksulluğa mahkum ediyor.

İşçiler hazırladıkları TİS taslağında yüzde 50 zam talep ederken karşılaştıkları yüzde 10+10 teklifi sefalet zammı olarak ifade ediyor. Gazetemize ulaşan işçiler borçlarla yaşamlarını idame ettirdiklerini belirterek yüzde 10 artı 10 zammı kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Taslağa göre işçiler 1. yıl yüzde 50, 2. ve 3. yıl yıllık TÜFE + 15 puan refah payı talep ediyor.

Bekar bir işçinin aylık yaşam maliyeti bile değil

Türk-İş verilerine göre gıda ile birlikte diğer tüm temel harcamalar için haneye girmesi gereken toplam gelir 101 bin 706 lira. Belediyede 30–40 bin lira aralığında ücret alan işçiler, yoksulluk sınırının üçte biri ile yarısı arasında bir gelire mahkûm durumda. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 40 bin 541 lira olarak hesaplanıyor. Bu rakam dahi yeni işe başlayan bir belediye işçisinin mevcut ücretinin 10 bin lira üzerinde. Yüzde 10 zamla 33 bin liraya çıkacak maaş, bekar bir işçinin yaşam maliyetini bile karşılamıyor.

7 bin 700 işçi süreci izliyor

Belediyeye bağlı birimlerde çalışan yaklaşık 6 bin 500 işçi için devam eden sözleşme ASKİ Personel AŞ’de görev yapan yaklaşık 1200 işçinin sözleşmesini de doğrudan etkileyecek. Toplamda 7 bin 700 işçiyi ilgilendiren süreçte, belediyede yetkili sendika olan Genel-İş Sendikası Adana 1 ve 2 No’lu Şube yönetimleri teklifi reddederek masadan kalktı. Sendika yönetimi, en düşük ücretin 50 bin lira olması gerektiğini belirtiyor. Ancak mevcut yoksulluk sınırı dikkate alındığında 50 bin lira dahi yoksulluk sınırının yarısına bile ulaşmıyor.

“Yüzde 10 artı 10’u kesinlikle reddettik”

Belediyede yetkili sendika olan Genel-İş Sendikası Adana 2 No’lu Şubesi Başkanı Serdar Çapar, teklifi “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Ulaşım AŞ’de yapılan son toplantıya ilişkin konuşan Çapar, “İlk altı ay için yüzde 10, ikinci altı ay için de yüzde 10 teklif edildi. 6500 işçimizi ilgilendiren bu rakamı kesinlikle kabul etmedik. Hem 1 No’lu hem 2 No’lu şube olarak ortak tavır aldık ve masadan kalktık” dedi. Çapar, “Burada alınacak ücret artışı ASKİ Personel AŞ’ye de yansıyacak. O nedenle toplamda 7 bin 700 işçiyi ilgilendiren bir sözleşmeden söz ediyoruz” dedi.

Açlık sınırı 31 bin, yoksulluk sınırı 101 bin lira

Belediyede yeni işe başlayan işçilerin yaklaşık 30 bin lira ücret aldığını belirten Çapar, kıdemli işçilerin ise 38–40 bin lira aralığında maaş aldığını söyledi.

60 günlük toplu görüşme süresinin dolmasının ardından 15 günlük arabulucu süreci başladı. Çapar, “Arabulucuda da sonuç çıkmazsa grev sürecini başlatacağız. İşçimiz ne derse o olacak” dedi.

Çapar: “Yoksulluk sınırı 96 bin lirayken 50 bin lira çok değil”

Resmi enflasyon ve yoksulluk verilerine dikkat çeken Çapar, “Zaten bu ülkede TÜİK’in açıkladığı enflasyon ortadayken 39 bin lira asgari ücret belirlenmiş. Yoksulluk sınırının 96 bin lira olduğu, açlık sınırının 30 bin lira olduğu bir yerde 50 bin lira, yani bir yoksulun yarısı kadar olan bir para çok değil diye düşünüyorum” dedi. Çapar, mevcut ekonomik koşullarda yüzde 10+10’luk zam teklifinin gerçekçi olmadığını belirterek, talep ettikleri 50 bin liralık taban ücretin dahi yoksulluk sınırının oldukça altında kaldığını vurguladı.

  • Perşembe 16.9 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 16 ° / 5.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 19 ° / 7.9 ° Güneşli