Bostan sinegi ya da çayir sinegi olarak adlandirilan, dogaya yararli, büyük sivrisinek görüntüsündeki bir canlinin, halk arasinda zaman zaman endise yaratmasi nedeniyle, bilim insanlariyla birlikte açiklama yapan Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, bostan sineklerinin sivrisineklerle karistirilmamasi gerektigini, ilaçla mücadeleyi gerektiren bir durum olmadigini söyledi.
Baskan Zeydan Karalar, Adana Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Kalkinma Daire Baskani Hasan Deda Büyüköztürk, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Entomoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Rifat Ulusoy ve Biyolojik Mücadele Arastirma Enstitüsü Müdürü Dr. Naim Öztürk’le bir araya gelerek, vatandasin endiselerine dair görüs alisverisinde bulundu, açiklama yapti.
ÇAYIR SINEKLERI ILE KIMYASAL MÜCADELEYE GEREK YOK
Son dönemde insanlarda dogal olarak hassasiyet meydana geldigini belirten Adana Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Kalkinma Daire Baskani Hasan Deda Büyüköztürk, “Insanlarimizda hassasiyet artti. Çayir sinekleri, bostan sinekleri dedigimiz sinekler yogun sekilde görülüyor. Insanlarda kaygi olusturdu. Bizi arayarak, ALO 153 Çagri Merkezi’ni arayarak ilaçlama yapmamizi istiyorlar. Biz yerinde gözlem yapiyoruz, kontrol ediyoruz ve çayir sinekleri oldugunu görüyoruz. O yüzden kimyasal mücadele yaptirmiyoruz” dedi.
BÜYÜK SIVRISINEK GIBI GÖRÜNÜR AMA TAMAMEN FARKLI BIR CANLIDIR
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Entomoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Rifat Ulusoy da, endise edilecek bir durum olmadigini belirterek, ayrintili bilgi verdi, Prof. Ulusoy, “Çayir sinekleri, bostan sinekleri dedigimiz sinekler sivrisineklere benzer. Sivrisineklerden daha büyük, daha iri, ayaklari daha uzun olan canlilardir. Yagisin bol oldugu iklimlerde, akarsu kenarlarinda, göl kenarlarinda, çok sulanan yerlerde olur. Bostan sinegi denmesinin nedeni de budur aslinda. Bostanlar çok sulandigi için oralarda daha fazla görülür. Sivrisineklerle hiçbir akrabaliklari yoktur. Sivrisinekler sokucu-emici dedigimiz agiz yapisina sahiptirler. Bostan sineklerinin agiz yapisi ise karasineklerle benzerdir. Yalayici-emici agiz yapisina sahiptirler. Sivrisinekler gibi hastalik tasimazlar. Aslinda sivrisineklerin de hepsi hastalik, virüs tasimaz. Bir canlinin bir virüsü, hastaligi tasiyabilmesi için o yapiya özel olarak bürünmüs olmasi gerekir. Bostan sineklerinin bu yil çok görünmelerinin nedeni, havanin yagisli geçmesi. Bostan sinekleri yagisli, nemli, çamurlu ortama adapte olmus canlilardir. Onun için daha çok ilkbaharin ve sonbaharin yagisli geçtigi dönemlerde ortaya çikarlar. Ilk dönemlerinde bitkilerin köklerinde, suda, büyük çogunlugu da gübre, toprak humusu ,çürümekte olan bitki materyalleri gibi ortamlarda beslenirler. Bostan sinekleriyle ilgili vatandaslarimizin endise duyasini gerektirecek bir durum yoktur” diye konustu.
POLENLERI TASIYARAK BITKI, SEBZE, MEYVE DÖLLENMESINE YARDIMCI OLUR
Biyolojik Mücadele Arastirma Enstitüsü Müdürü Dr. Naim Öztürk, çayir sineklerinin yararli canlilar oldugunu söyledi. Dr. Öztürk söyle devam etti: “Çayir sinekleri son zamanlarda park ve bahçelerimizde, yesil alanlarda yogun olarak görülüyorlar. Yagis var, iklim de uygun. Bunlarin çok fazla görülmesi gayet normal. Larvalardan ayni dönemde toplu olarak çikis yaptiklari için çogaliyorlar. Kanatli canlilar olduklari için zaten bir müddet sonra dogaya dagilacaklar ve nadiren insanlarin görebilecegi konumlarda kalacaklar.
Insanlari isirma, sokma, kanini emme gibi bir durum söz konusu degil. Agizlari; çiçeklerin nektarlariyla beslenip, yasamlarini sürdürecek sekilde gelismistir. Ömürleri de çok uzun degil. Havalar isindiktan sonra zaten hepsi ortadan kaybolacak. Sonbaharda belki yeniden ortaya çikabilirler. Aslinda dogaya yarari bulunan canlilardir. Bir çok bitki, meyve ve sebzede polenleri tasiyarak döllenmeye yardimci olurlar. Renkli kanatlari vardir, görsel olarak da güzel canlilardir. Sivrisinek gibi itici bir yapilari yoktur. Onlari korumamiz lazim. Sivrisinekler insanlarin yüzüne, kollarina, ellerine konar, isirir, sokar, kan emer. Ama bostan sinekleri insanin üzerine tesadüfen gelirse gelir. Insana konmazlar. Bunlar dogamizin bir parçasi. Bizim yasama hakkimiz varsa, bunlar da canlilar ve yasama haklari var.”
HASEREYLE, SIVRISINEKLE BILIMSEL MÜCADELE
Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, bilim insanlarinin da açikladigi gibi bostan sinekleriyle ilgili korkacak bir durum bulunmadigini kaydederek, sunlari söyledi: “ Biz eskiden oldugu gibi sivrisineklere sadece ilaç sikmak suretiyle hasereyle mücadele etmiyoruz. Hangi tür sinek mevcut? Hangi türleri insana zarar veriyor? Hangi sinekle nasil mücadele edilecek? Bunlarin tamaminin bilimsel çalismasini yapiyoruz. Bu yil sivrisinek ve diger hasereyle mücadeleyi çok kapsamli gerçeklestiriyoruz. Çukurova Üniversitemizden bir kaç bölüm bu isin içinde. Bilim insanlarimizla birlikte çalisiyoruz. Bu yil sinekle mücadele çok farkli olacak. Hemsehrilerim, kardeslerim tedirgin olmasin. Bostan sinekleriyle ilgili sikayetleri hemen arastirdik. Bostan sineklerinin sivrisineklerle karistirilmamasi gerektigi, faydali bir canli oldugu ve bir süre sonra ortadan kaybolacaklari da söyleniyor bilim insanlari tarafindan.
Geçen yil sivrisinekle mücadelede 30 milyon liranin üzerinde para harcanmis. Bizim bilim kurumlari ve bilim insanlariyla çalismamiz sonucunda halkimizin parasi çarçur olmayacak. Belki bunun üçte biri oraninda parayla bu yil daha etkin bir mücadele yapacagiz. Merak etmeyin, her seyin pesindeyiz ve bilimsel çalisma yapiyoruz. Bize güvenin.”