Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

'Hileli gıda ve ilaç üretenlere verilen cezalar artırılsın'

'Hileli gıda ve ilaç üretenlere verilen cezalar artırılsın'

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, hileli gida üretenlere verilen cezalarin artirilmasiiçin hazirladigi Kanun Teklifini TBMM Baskanligina sundu. Mevcut cezalarin caydiriciliktan uzak oldugunu kaydeden Bulut, 5237 Sayili Türk Ceza Kanununda degisiklik yapilmasini isteyen Bulut,. Bulut, kisilerin hayatini ve sagligini tehlikeye sokacak biçimde bozulmus, degistirilmis her tür yenilecek veya içilecek seyleri veya ilâçlari satan, tedarik eden, bulunduran kimseye üç yildan dokuz yila kadar hapis ve üç bin güne kadar adlî para cezasi verilmesini istedi. TCK’da hali hazirda bu ceza bir yildan bes yila kadar hapis ve binbes yüz güne kadar adlî para cezasi verilerek uygulaniyor.

EN AZ 1 YIL ÜRETIMDEN MEN

Hileli gida satan isletmenin en az 1 yil üretimden men edilmesi yönünde TCK’da degisiklik teklif eden Bulut, “Her yil Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan taklit ve tagsis listesi yayinlamakta, halki sagligiyla oynayan firmalar ve gida ürünlerinin listesi kamuoyu ile paylasilmaktadir. Bu yil açiklanana 618 firmaya ait bin 211 parti ürünle ilgili bilgiler piyasada tüketicinin sagliginin ne kadar büyük tehlike altinda oldugunu bir kez daha ortaya koymustur” dedi.

HER ÜRÜNDE TAGSIS YAPILIYOR

Sivi yaglar, et ürünleri ve süt ürünlerinden bala, takviye edici gidalardan, çikolata ve enerji içecegine, kahve ve pekmezden bitki çayina kadar birçok gidada taklit ve tagsis yapildigini kaydeden Bulut söyle devam etti:

Zeytinyagi ve ayçiçek yagina daha ucuz fiyatli yaglari karistirip satilmakta, et ve et ürünlerinde kirmizi ete tavuk gibi baska hayvanlarin eti karistirilmakta, sucuk ve kavurma gibi ürünlerde firma at ve esek eti kullanilmakta, et döner ve köfte diyerek tüketicilere domuz eti yedirilmekte, bala glikoz katilmakta, halka gida boyali baharat ve gida boyali biber salçasi tükettirilmektedir. Peynir, yeniden eritilip kullanilmakta, tereyagina bitkisel yag, yogurda jelatin, tulum peynirine nisasta, eritme peynirine bitkisel yag katilmaktadir. Süt ve süt ürünlerine raf ömrünü uzatan insan sagligina zararli kimyasallar konulmaktadir.

KALP KRIZINE YOL AÇAN ILAÇLAR KULLANILIYOR

Çikolata, enerji içecekleri ve meyveli gazozlara çocuklarda ve gençlerde kalp krize geçirmesine yol açabilen cinsel gücü artiran sildenafil ve tadalafil gibi ilaçlar konularak tüketicilerin sagliginin hiçe sayildigini kaydeden Bulut, “Gidada hile ve tagsis yapan firmalarin açiklanmasi ve agir para cezalari verilmesi caydirici olmadigi için hileli gida satan bu firmalar, zaman zaman isim degisikligi yaparak ayni usulsüzlügü islemeye devam etmekte, büyük bir halk sagligi sorunu olusturan tagsis ve taklit gida üreten firmalarin ve hile yapilan ürünlerin sayisi her yil artmaktadir. Ayrica hileli gida üreterek, piyasaya süren firmalar haksiz rekabete yol açmaktadir” ifadelerini kullandi.

 



  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli
  • Salı 32.5 ° / 20.1 ° Güneşli