'Hükümet yerel gazeteleri uçuruma sürüklüyor'

'Hükümet yerel gazeteleri uçuruma sürüklüyor'

umhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, resmi ilan gelirlerinin düsmesi, ekonomik kriz ve artan döviz kurlari nedeniyle maliyet yükü altinda ezilen yerel gazetelerin acil destek bekledigini söyledi. Hükümetin yerel gazeteleri uçuruma sürükledigini belirten Ayhan Barut, yerel gazeteler ve basin örgütlerinin çözüm taleplerine kulak verilmesini istedi.

'ÇÖZÜM PAKETI UYGULANSIN'

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun 'Yerel basina destek olun' çagrisina kayitsiz kalmayan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çözüm için herkesin sorumluluk duygusuyla hareket etmesini istedi. Hükümetin uzun zamandir basin kuruluslari ve basin örgütlerinin sorunlarini derinlestiren uygulamalara imza attigini dile getiren Ayhan Barut, 'Türkiye'de yayinlanan gazetelerin yüzde 90'dan fazlasini yerel gazeteler olusturuyor. Ancak kagitta tamamen disa bagimli hale gelen ülkemizde gazetelerin en büyük girdisi olan kagit maliyeti artan döviz ve ekonomik krizle birlikte gazetelerimizi kapanma noktasina getirmistir. Demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan basinimizin içinde bulundugu karanlik dönemin sona ermesi için acil önlem paketinin uygulamaya geçirilmesi gerekiyor' dedi.

SORUNLARI ANLATTI

'Yerel gazetelerin feryadini tüm dünya duydu ama hükümet bu çigligi duymuyor, kulaklarini tikayip gözlerini kapatiyor' diyen Ayhan Barut, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun çözüm önerilerini paylasip hükümeti acil adim atmaya çagirdi. Yerel basina sahip çikilmasini isteyen Ayhan Barut, söyle konustu:

'Basin Ilan Kurumu (BIK) Mevzuati çerçevesinde resmi ilan ve reklam alan bin 89 gazetemiz var. Bu gazetelerin asgari kadrolarinda halen 8 bin 683'i fikir isçisi olmak üzere dagitim, baski, büro isçileri ile birlikte yaklasik 15 binden fazla kisi istihdam edilmektedir. Ancak basinimizin yüzü gülmeyip gelecegini karartan bir dönem yasaniyor. Ülkemizin içinde bulundugu ekonomik sikintilar basin sektöründe daha fazla yasanmaktadir. Yerli kagit fabrikalarinin özellestirilmesi ve Çin'in dünya piyasalarindan kagit çekmesi nedeni ile kagit fiyatlari fahis oranda artmis, döviz kurlari çok yükselmistir. Gazetelerin diger önemli girdileri olan boya, kalip gibi kalemlerde de disa bagimliyiz. Yani girdi maliyetleri agir bir yük oluyor. Ekonomik kriz nedeniyle reklam harcamalarinda kisintiya gitmistir. Bu da özellikle yerel gazetelerin reklam ve satis gelirlerini olumsuz etkilemistir. 15 Temmuz darbe girisiminin etkisi ile resmi kurumlar istisna olmasi gereken davet usulü alimlari aliskanlik haline getirmis, ilana çikmamaya baslamistir. Acil alim, islerin birlestirilmesi ya da parçalanmasi yöntemleri ile ilandan kaçinilmaktadir. Böylece yerel gazeteler ilan kayiplari yasamakla birlikte rekabet sartlari daralmakta, alenilik ilkesi zedelenmektedir. Hem BIK Kanunu, hem Kamu Ihale Mevzuati'na aykiri islem yapilmakta, hem de kamu yarari ilkesi yara almaktadir. Resmi ilanlarin gazetelerde yayinlanmasini yük gören anlayis giderek istisnadan yerlesik kural haline gelmektedir.
5- 15 Temmuz darbe girisimi sonrasi radyo ve televizyonlarin RTÜK paylarinda indirime gidilmesine karsin 2 yila yakin resmi ilan fiyat tarifesinde artisa gidilmemistir. Basin kuruluslarimiz ve basin örgütleri bu alanda köklü uygulamalar bekliyor.'

BASIN ÖRGÜTLERININ ÖNERILERINI PAYLASTI

Yerel basinin demokrasinin temel diregi olduguna dikkat çeken Ayhan Barut, sunlari söyledi:
'Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun, basin meslek örgütleri ve basin kuruluslarimizin çözüm önerileri dikkate alinmalidir. Onlarin da dile getirdigi gibi Gazetecilik Meslek Yasasi ülkemize kazandirilmalidir. Türk Ceza Kanunu'nda ve bazi kanun ile yönetmeliklerde yer alan basin özgürlügünü kisitlayici maddeler degismeli, baski ve sansür uygulamalarina son verilmelidir. Resmi ilanlari yük gören bürokratik anlayistan uzaklasilmalidir. Yazili basin, radyo, televizyonlar ile internet mecrasini bir bütün olarak ele alan bir sistem kurulmalidir. Basin için Acil Destek Paketi çikarilmalidir. Taslak halinde olan Yargi Reformu Paketi'nden icra ilanlarini gazetelerden kaldirmayi öngören degisiklikten vazgeçilmelidir. Dogrudan alim, acil alim, ilandan kaçinmak için isleri birlestirme ya da ayirma gibi yöntemlerden vazgeçilmesi konusunda gerekli tedbirler alinmalidir. Basin Kartlari Yönetmeligi'nin aksayan yönleri sektörün de görüsleri alinmak sureti ile giderilmelidir. Basin Kartlari Komisyonu, meslek temsilcilerinin yer aldigi bir yapiya kavusturulmalidir. Bir yili askin süredir basin karti alma hakkina sahip olduklari halde alamayan gazetecilerin haklari verilmelidir.'