Tarih: 23.12.2021 17:03

İklim Değişikliğinin etkileri Seyhan'da masaya yatırıldı...

Facebook Twitter Linked-in

KAYNAKLARIN VERIMLI KULLANILMASI ZORUNLULUK HALINE GELDI’

Seyhan Belediyesi’nin Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Mimarlik Fakültesi Çevre Mühendisligi Bölümü’yle birlikte düzenledigi “Iklim Degisikligi Gölgesinde Sürdürülebilir Gida ve Atik Yönetimi Çalistayi” Yasar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçeklestirildi.

DAHA FAZLA KAZANMAK IÇIN DOGAYA KARSI MÜCADELE EDILDI

Çalistayin açilis konusmasini yapan Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay, sürdürülebilir kalkinma çalismalarinda doganin ve iklimin korunmasinin önemine isaret etti. Üretim sürecinin içerisinde yer alan kisilerin ve kurumlarin daha fazla kazanabilmek için yillardir dogaya karsi mücadele ettigine dikkati çeken Akay, daha fazla kazanma hirsinin insanliga, dogaya, çevreye ve iklime olumsuz etkileri oldugunu vurguladi.

ÜRETMEK YERINE GEREKSIZ TÜKETIM ÖGRETILDI

Akay, “Yillardir bize ‘al-sat-kullan-at’ anlayisi ögretildi. Birileri üretirken; bizler acimasizca tüketen, israfa kaçan toplumlar haline geldik. Tükete tükete artik tabiri caizse kendimizi tüketmeye basladik. Çünkü kaynaklar alabildigine hor kullanildi” dedi.

TÜKETEN TOPLUMLAR ÜRETEN TOPLUMLARIN ATIK DEPOSU HALINE GELDI

Üretmek yerine tüketen toplumlarin dogayi hesaba katmayan bir anlayisa evrildigini ifade eden Baskan Akay, “Üretmedik ve ekonomik olarak bunun sikintisini çektik ama bir taraftan da üretenlerin adeta atik deposu haline geldik. Üretmek ve kaynaklari verimli sekilde kullanmak artik zorunluluk haline geldi. Özellikle gidamizi koruma ve temiz gidaya ulasma konularini çok ciddi düsünmemiz gerekiyor” diye konustu.

 

IKLIM DEGISIKLIGININ YEREL ETKILERI IYI ANLASILMALI

Iklim degisikliginin yerel etkilerinin iyi anlasilmasi gerektigini vurgulayan ÇÜ Rektör Yardimcisi Prof.Dr. Süha Berberoglu, “Bu yerel etkileri anlarken ayni zamanda birlikte çalismamiz, kolektif bir anlayisla hareket etmemiz gerektigi açik.  Burada hem üniversitelere, hem yerel yönetimlere, hem kamu kurumlarina önemli görevler düsüyor. Içinden geçtigimiz süreçte, özellikle son iki yil içerisindeki covid salgini aslinda hem gidanin hem de çevrenin ne kadar önemli oldugunu bizlere gösterdi. Gida süreklilik arz eden bir sey ve bunun akamete ugramasi dogrudan insanligi etkileyen bir konu. Özellikle bunu çevre kirliligi boyutu ve iklim degisikligi ile birlestirdigimiz zaman ne kadar stratejik bir konu oldugunu hepimiz zaten anlamis durumdayiz” dedi.

IKLIM DEGISIKLIGI OLGUSU ARTIK KABUL EDILEN BIR GERÇEK

Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Zeki Bozkurt ise daha önce inkar edilen iklim degisikliginin artik toplumun her kesimi tarafindan kabul edilen bir gerçek olduguna isaret ederek, çalistayin bu konuda konunun farkli yönleriyle degerlendirilmesine firsat veren önemli bir çalisma oldugunu söyledi.

SICAKLIK ARTISINI AZALTMAMIZ LAZIM

Çalistayin “Iklim Krizi Neden ve Sonuçlari” baslikli ilk oturumunda Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa Orman Fakültesi Orman Mühendisligi Bölümü’nden Prof.Dr. Doganay Tolunay, “Karbon Yutak Alanlari ve Net Sifir Emisyon” konulu sunumunda çok ciddi iklimsel sorunlara neden olan sicaklik artislarinin önüne geçilebilmesi için karbonun yutak alanlarinin korunmasi gerektigini söyledi.  Prof.Dr. Tolunay, “Sicak artisi, kuraklik, dolu, firtina, hortum gibi iklim olaylarindan etkilenmemek için dünyadaki sicaklik artisini azaltmamiz lazim” dedi.

KENTLERIN IKLIM VE SAGLIK PROFILI ÇIKARILMALI

“Iklim Krizi ve Halk Sagligina Etkileri” konulu bir sunum yapan Adnan Menderes Üniversitesi Tip Fakültesi, Halk Sagligi Anabilim Dali’ndan Prof.Dr. Didem Evci Kiraz, halk sagliginin iklim degisikligi senaryolarindan bagimsiz düsünülmemesi gerektiginin altini çizdi. Prof.Dr. Kiraz, kentlerin iklim ve saglik profilinin çikarilip cografi bilgi sistemleriyle entegre edilmesinin önemini vurguladi.

HER KENTIN ÖZELLIKLERINE UYGUN ÇALISMALARLA ÇÖZÜM ÜRETILMELI

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarligi Bölümü’nden Doç.Dr. Çigdem Coskun Hepcan ise  “Kentlerde Iklim Degisikligine Uyum” konulu sunumunda her kentin kendine özel ve her ekosistemin de kendine özgü oldugunu belirtti. Her kente özel çalisma yapilarak iklim direncinin olusturulmasina yönelik çözümlerin üretilmesi gerektigini ifade eden Doç.Dr. Hepcan, “Iklime uyum, bir sosyal ögrenme sürecidir. Bu süreçte tüm merkezi ve yerel yönetimler, kamu kurumlari, özel sektör, sivil toplum ile bireylerin tamamlayici rolü bulunur” ifadelerini kullandi. Çalistay “Sürdürülebilir Gida Krizi ve Yönetimi”, “Yerel Ölçekte Sürdürülebilir Atik Yönetimi” konulu oturumlarla devam etti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —