Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

JMO’dan “Fay yasası” talebi

JMO’dan “Fay yasası” talebi

Tatar “Kentler risk havuzundan çıkarılmalı”

“Fay Yasasi ile can ve mal güvenligi saglanabilir”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasi (JMO) Adana Sube Baskani Dr. Mehmet Tatar “Türkiye’de ve Dünyada deprem etkisi altindaki mevcut binalarin aktif fay hatlari üzerine insa edilmesi de çok ciddi sorundur. “Aktif fay Zonlari” üzerine yapilasmanin durdurulmasi için “Fay Yasasi”nin acilen çikarilmasini talep ediyoruz” dedi.

Deprem haftasi nedeniyle Yönetim Kurulu adina açiklama yapan Oda Baskani Dr. Mehmet Tatar, son zamanlarda Denizli, Manisa, Balikesir, Elazig, Malatya ve Van’da meydana gelen depremlerde, 50’yi askin vatandasin yasamini yitirdigini Bin 700’ü askin vatandasin da yaralandigini animsatti.

“100 BIN BINA “AKTIF FAY ZONLARI ÜZERINE OTURTULMUS”

Depremlerde, can ve mal kayiplarinin çogunun “Aktif Fay Zonlari” veya “Hatlari” üzerine dogrudan oturan yerlesim birimlerinde daha agir bir sekilde yasandigini kaydeden Tatar , “Oda olarak yaptigimiz inceleme ve arastirmalarda tespit ettigimiz bu bilgiler endise vericidir. 2012 yilinda MTA Genel Müdürlügü tarafindan yayinlanan “Türkiye Diri fay Haritasi” baz alindiginda da, 18 kent merkezinin, 80’ni askin ilçenin ve 502’yi askin köyde 100.000’ni askin binanin dogrudan “Aktif fay Zonlari” üzerine oturtuldugu belirlenmistir” diye konustu.

“DEPREMIN ZARARLARININ AZALTILMASI IÇIN ‘FAY YASASI’ ÇIKARILMALIDIR”

Deprem zararlarinin azaltilmasi ve binalarin oturdugu zeminlerden kaynaklanan sorunlarin çözümü için bazi yasal düzenlemelere acilen ihtiyaç duyuldugunu ifade eden Dr. Mehmet Tatar söyle konustu;

“Bu kapsamda odamiz tarafindan 7269 (Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayisiyla Alinacak Tedbirlerle Yapilacak Yardimlara Dair Kanun) sayili kanunda acilen degisiklik yapilarak “Aktif Fay Zonlari veya Hatlarinin Tehlike Kusagi Bandi” içinde yapi yapilmasi gelismis ülkelerde oldugu gibi yasaklanmasini, mevcut yapilarin ise kentsel dönüsüme tabi tutularak yikilmasi ve baska alanlara tasinarak vatandasimizin can güvenligi saglanmasini talep ediyoruz.  

“MESLEKI DENETIM SAGLANMALI”

Yine 4708 sayili Yapi Denetimi Hakkinda Kanunda düzenleme yapilarak zemin arastirmalarinin fenni mesul yapi denetim kuruluslari tarafindan ciddiye alinarak yerinde denetimi esas alacak sekilde kontrol ve denetimin gerçeklestirilmesi ile 3194 sayili Imar Kanununda düzenleme yapilarak, kamu tüzel kisiligine haiz meslek örgütlerinin, kamusal yarar çerçevesinde yapi üretim ve denetim süreçlerine entegre edilmesi, ilgili meslek disiplinleri tarafindan üretilen “etüt ve projelerin”  mesleki denetimini saglayarak, ülkemiz mühendislik hizmetlerinin gelistirilmesine katki vermesi çerçevesinde yeniden düzenlenmesi gerektigi düsünüyoruz.”

“KENTLERIMIZ FISK HAVUZU OLMAKTAN ÇIKARILMALI”

Insanlarin,  can ve mal güvenliginin saglanmasi için aciliyetle “Fay yasasi”nin çikarilmasini istediklerini ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odasi Adana Sube Baskani Dr. Mehmet Tatar sözlerini söyle tamamladi;

“Gerek Avrupa Birligi Yapi Standartlari, gerekse ABD Kaliforniya da oldugu gibi 7269 sayili Kanunda gerekli degisiklikler yapilarak fay hatlari ve zonlari üzerine yapi yapilmasina yasaklama getirilerek (fay yasasi çikarilarak) ülkemiz insaninin can ve mal güvenliginin saglanmasi ve kentlerimizin risk havuzu olmaktan çikarilmasi gerektigi düsünüyoruz. Deprem haftasi nedeniyle bir kez daha Depremin zararlarinin azaltilmasi için çalismalarin hizlandirilmasini umuyor ve Depremlerde hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allahtan rahmet diliyorum”



  • Pazartesi 11.1 ° / 4.4 ° Güneşli
  • Pazartesi 11.1 ° / 4.4 ° Güneşli
  • Salı 11.4 ° / 3.4 ° false