Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarlada fiyati 70 kurusa kadar düsen karpuz üreticilerinin feryadini duyurdu.
Maliyetin çok altinda kalan düsük fiyatlar nedeniyle tarlada hasat ettikleri karpuzu yere atip kiran karpuz üreticileriyle bir araya gelen Barut, 'Tarlada 70 kurus olan karpuzu, markette 5 liraya sattirmayin. Önlem alin, çiftçiye destek verin' dedi. AKP üyesi oldugunu belirten karpuz üreticisi Fuat Kumlu ise, 'Yaktiniz bizi, mahvettiniz. Karpuz 50 kurus olur mu? Cumhurbaskanim, biraz gör, gör su çiftçiyi. Bittik, bittik. Yaziklar olsun' diye tepkisini gösterdi.
KARPUZLARI YERE ATTILAR, IKTIDARA ISYAN ETTILER
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana'nin Karatas Ilçesi'ne bagli Bahçe Köyü'nde hasat yapilan karpuz tarlasinda üreticilerle bulustu. Karpuz üreticilerinin sorunlarini dinleyen, hasat yapilan alanda incelemelerde bulunup durumu yerinde gözleyen Ayhan Barut'a tesekkür eden çiftçiler, artan maliyetlere karsin düsen karpuz fiyatlarina tepki gösterdi. Türkiye'nin en erken karpuz hasadinin Adana'da yapildigina dikkat çeken karpuz üreticileri, hasat ettikleri karpuzu 'Yaziklar olsun' diyerek yere atip kirdi, iktidara tepki gösterdi.
AKP'LI ÇIFTÇI IKTIDARA VERYANSIN ETTI
AKP üyesi oldugunu belirterek sert sözlerle iktidari elestiren karpuz üreticisi Fuat Kumlu, 'Burada en çok magdur olan üretici ve tüketici. Bu mazot bizi kahretti. Yeter Pakdemirli, kendine gel. Baban rahmetli adam gibi adamdi, ama sen renkli gözlük takmissin, gerçekleri görmüyorsun. Olmaz böyle. 'Isi politikaya dökmüssünüz' diyorsun ya, ben AKP'liyim, su ana kadar üyeyim. Yaktiniz bizi, mahvettiniz. Karpuz 50 kurus olur mu? Lütfen Cumhurbaskanim, biraz gör, gör su çiftçiyi. Bittik, bittik. Yaziklar olsun' diye konustu.
'TARLADA 70 KURUS, MARKETTE 5 LIRA'
Karpuz hasadinin yapildigi tarlada ürünlerini yere atarak feryat eden çiftçilerle görüsen CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ise sunlari kaydetti:
'Karpuz üreticisi dertli ve perisan halde. Daha önce domates, patates, sogan tarlada kalmisti. Ayni kaderi simdi karpuz üreticisi yasiyor. Çünkü üretim maliyetleri çok yüksek. Dekarda 5-6 bin liraya üretim maliyeti olan çiftçi, turfanda hasat yapmasina ragmen, ülkenin en erken ve en kaliteli üretimini yapmasi ragmen yari fiyatina satamiyorlar. Üstüne alici yok, maliyet çok yüksek. 2002 yilinda karpuz üreticisi 1 ton karpuz satip 1 ton üre gübresi alabiliyordu. 2021 yilina gelindiginde 1 ton üre gübresi alabilmek için 5 ton karpuz satacak. Üreticinin en temel girdisi olan mazotta da durum ayni. 2002 yilinda 1 litre mazot alabilmek için 5 kilogram karpuz satan çiftçi, bugün 1 litre mazot alabilmek için 10 kilogram karpuz satmak zorunda. Ihracat geç açildi, hala Iran'dan karpuz ithal ediliyor ve iç piyasada yüksek fiyatla tüketiliyor. Karpuz üreticisinin sorunlarina çözüm bulun, destek verin, ithalati tamamen yasaklayin. Semt pazarlarini açin, karpuz tüketimini tesvik edin. Tarlada 70 kurusa satilmayan karpuzu marketlerde 5 liraya sattirmayin. Aradaki bu farki elleri nasirli, alni terli karpuz üreticilerine verin.
'BU VICDANSIZLIKTIR'
Bahçe Köyü'nde 55 dönümde karpuz üreten Sergen Sahbaz ise maliyetlerin çok arttigini belirterek, 'Karpuzun üretim maliyeti dekarda 5-6 bin lirayi buluyor. Karpuzu bu duruma getirene kadar topraga kanimizi döküyoruz. Ürünü dekarda 2 bin 500 liraya satamiyoruz' dedi. 80 dönüm alanda karpuz eken Mehmet Sahbaz da, geçen seneye göre maliyetlerin yüzde 50 arttigini, ürünlerini satamadiklarini, Tarim ve Orman Bakanligi'nin üreticilerin yaninda durmadigini, adeta düsman gibi davrandigini söyledi. Hasat yapilan alanda karpuz alan tüccar Hasan Hakim ise, 'Ulusal ve yerel marketler bizi baski altina aliyor, 70 kurustan fazla fiyata karpuz almiyor. Hangi markete giderseniz gidin 4-6 liradan asagi karpuz satmiyorlar. Bu vicdansizliktir' seklinde konustu.