Tarih: 02.09.2019 16:30

Kayalıbağ’a Mimar eli değiyor

Facebook Twitter Linked-in

STK, Üniversite destegi ile Mimari miras korunacak

Akay “Meslegin verdigi güçle kaybedilmis zamani geri getirmeliyiz”

Seyhan Belediyesi, Adana Ticaret Odasi,  Çukurova Üniversitesi ve TMMOB Mimarlar Odasi Adana Subesi’nin ortak çalismasi olan Tepebag Yaz Okulu: “Eski Izlerle Yeni Çizgiler”  projesi basladi. Seyhan Belediyesi’nin katkilariyla gerçeklestirilen proje kapsaminda  “Mimari mirasi koruma” adi altinda, kente dair 3500 yillik “Izler” modern “Çizgiler”le yeniden nasil yorumlanacagi irdelenecek.

MIMARLIK BÖLÜM ÖGRENCILERI VE AKADEMISYENLER KATILIYOR

Tepebag Höyügünde bulunan Kayalibag Mahallesinde gerçeklestirilen ve degisik üniversitelerden 35 Mimarlik Bölümü ögrencisi ile 14 proje yürütücüsü Akademisyenin katildigi 9 günlük atölye çalismasinin ilk gününde Çukurova Üniversitesi, Türkoloji Arastirma ve uygulama Merkezi Kültür evinde sunum gerçeklestirildi.

AKAY “GÜNÜMÜZDE TECRÜBE KAVRAMI ÖNE ÇIKTI”

TMMOB Mimarlar Odasi Adana Sube Adana Sube Baskani Ozan Tüzün, ÇÜ Mühendislik Mimarlik Fakültesi, Mimarlik Bölüm Baskani Prof. Dr. Duygu Saban, Seyhan Belediyesi KUDEB Baskani Murat Ulas’in katildigi toplantida konusan Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay, gençlerle birlikte olmanin çok önemli oldugunu kaydetti.

Gençlikle tecrübenin bulusmasinin önemine isaret eden Baskan Akay “ Geçtigimiz süreç içinde tecrübe kavrami öne çikti. Ciddi degisim var. Yeniden çagi, günü kavrayan seylerin hayatimiza girmesi gerekiyor. Bu degisimin hizli olmasindan kaynaklanmiyor. Bu kaybedilmis çok ciddi bir zamanla ilgilidir” dedi.

AKAY “MESLEGIN VERDIGI GÜÇLE KAYBEDILMIS ZAMANI GERI GETIRMELIYIZ”

Mimarlik Mesleginin içinde birçok olguyu barindirdigini anlatan Baskan Akay söyle konustu;

“Mimarlik çok önemli meslek. Bunun içinde sanat var, Bilim, sosyoloji ve insan var. Ancak; mesleginiz Kent yasaminda bekli de en geri kalan meslek oldu. Her seyin kazanç noktasinda düsünüldügü, sadece “bir cm büyük insaat nasil yaparim”, “Nasil daha fazla kar ederim” düsüncesi bizleri belli bir noktaya getirdi.  Ancak su anda farkli bir noktadayiz. Mesleginizin verdigi güçle, kaybedilmis zamani geri getirmek zorundayiz. Ve bunu yapmaya muktediriz. Bu çerçevede yapilan atölye çalismasi da bu düsünceye katki verecek. Simdiden Tepebag höyügünde bulunan Kayalibag Mahallesi için yapilacak atölye çalismasina katki sunacak Mimarlik Bölümü ögrencilerine, Mimarlar Odasina ve akademisyenlere tesekkür ederim.”

TÜZÜN “YAZ OKULUNDA BIRIKIMLERIMIZI DEGERLENDIRECEGIZ”

TMMOB Mimarlar Odasi Adana Sube Baskani Ozan Tüzün de Mimarlar odasi olarak yaz okuluna katki verirken, hem toplumla iliskiyi kurmak, hem üyelerle bagi arttirmak hem de ögrencilerle odanin bagini kuvvetlendirmek amaciyla hareket ettiklerini anlatti.

Atölye çalismasinda ögrencilerle birlikte sahada olacaklarini ifade eden Tüzün söyle konustu;

“Mimarlik dedigimiz sey aslinda kent haklarini saglayacak enstrümanlarin,  çevrenin olusturulmasindan baslayarak kaynaklarin degerlendirilmesine kadar varan, sonunda birikimlerimizin degerlendirilmesine ulasan bir olgudur. Yaz okulunda birikimlerimizi nasil degerlendirebilecegimiz konusunda çalismalar gerçeklestirecegiz. Bu çalismanin kentimize üyelerimize ve ögrencilerimize büyük katki sunacagina inaniyorum”

TARIHI KIMLIGE ZARAR VERMEDEN “YENI ÇIZGILER”

ÇÜ Mühendislik Mimarlik Fakültesi, Mimarlik Bölüm Baskani Prof. Dr. Duygu Saban ise atölye hakkinda bilgi verdi.

Tepebag Kent Atölyesi’nin Yaz Okulu'nda kente dair 3500 yillik “Izler”in modern “Çizgiler”le yeniden nasil yorumlanacagi irdelenecek. Çalisma sonunda Kayalibag Mahallesinde, tarihi kimlige zarar vermeden, nasil bir isiklandirma yapilabileceginden,  bos alanlarin nasil kullanilabilecegine kadar genis çapli bir çalisma gerçeklestirilecek. 7 Eylül’de sona erecek çalisma raporlastirilarak Seyhan Belediyesine sunulacak.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —