CEYHAN TİCARET ODASI BAŞKANI ŞEREF CAN:
“
“CEYHAN’A GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ KURULUYOR”
“OLMAZSA OLMAZIMIZ: ÇEVREYE DUYARLI KALKINMA”
“GEÇMİŞTE PLANLANAN TERMİK SANTRALLER YAPILSAYDI,
BUGÜN NE SANAYİDEN NE DE TURİZMDEN BAHSEDEBİLİRDİK”
Adana kent merkezine 47 kilometre mesafede bulunan Ceyhan ilçesi, son yıllarda lojistik ve sanayide Türkiye’nin yükselen yıldızı olarak dikkati çekiyor. Kimya ve petrokimya endüstrisi başta olmak üzere en önemli yatırım odağı olarak görülen Ceyhan’ın gelecekteki konumunu Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Şeref Can, değerlendirmede bulundu
CEYHAN’IN GELECEK VİZYONU
2013 yılından Ceyhan Ticaret Odası Başkanlığı görevini sürdüren Şeref Can, ilçenin sanayi ve lojistikteki güçlü altyapısı, artan liman kapasitesi ve çevreye duyarlı kalkınma hedefleriyle sadece Adana’nın değil, Türkiye’nin ekonomik haritasında ön plana çıktığını ifade etti.
Başkan Can, bölgenin gelecekteki konumunu, “Biz sadece bugünü değil, geleceği de planlıyoruz. Ceyhan, Adana’nın dünyaya açılan kapısıdır. Limanlarımız ve sanayi altyapımızla bu hedefe hızla yaklaşıyoruz” ifadeleriyle özetledi.
CEYHAN OSB’NİN STRATEJİK AVANTAJLARI
Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 5350 dönümlük toplam alanıyla Türkiye’nin önemli sanayi merkezlerinden biri olmaya hazırlanıyor. Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Şeref Can, bölgenin mevcut durumu ve potansiyeli hakkında şunları ifade etti:
“Birinci etapta biri yabancı ortaklı 15 firma, ikinci etapta ise 9 firmaya yer tahsisi yaptık. Karma bir OSB olmakla birlikte şu andaki yatırımlara baktığımızda demir çelik sektörü ağırlıklı görüyoruz.
Hali hazırda birinci etapta üç parsel daha tahsis edilebilir durumda. Birinci etabın altyapısının yüzde 50’si tamamlandı. İkinci bölümün ihalesine çıkıyoruz. Suyumuzu 4.5 kilometreden getiriyoruz. Ocak ayından itibaren firmalara su verilecek. Arıtma tesisimiz ise proje aşamasında. Çevreye zarar vermeyecek, koku yaymayacak bir arıtma tesisimiz olacak.”
YEREL İSTİHDAMA ÖNCELİK
Ceyhan OSB’de mevcut yatırımlar tamamlandığında birinci etapta 7 bin kişinin, ikinci etapla birlikte 10 binden fala kişinin istihdam edileceğini belirten Şeref Can, burada yatırım yapacak firmalardan öncelikle yerel istihdama önem vermelerini istediklerini bildirdi. Başkan Can, üst düzey kadrolar haricindeki istihdamın kentten yapılmasının Ceyhan’ın sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
.CEYHAN NEDEN TERCİH EDİLMELİ?
Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Şeref Can, “Yatırımcı neden Ceyhan’ı seçmeli? Sorusunun yanıtının da çok açık ve net olduğunu belirterek, bölgenin stratejik avantajlarına dikkati çekti.
“Ceyhan’ın en büyük kozlarından birisi ulaşım ağı. Kara, deniz, demiryolu ve havayolu ulaşım imkanlarıyla lojistik üs konumunda bir şehir Ceyhan.Bu yönüyle yatırımcılar için cazip bir lokasyon sunuyoruz.”
LİMANLAR KENTİ CEYHAN
“Dünyanın en ucuz ulaşım imkanı deniz” diyen Şeref Can, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Mavi Vatan” sözünü anımsatarak, şöyle devam etti:
“Hali hazırda ilemide 7 limanımız var ve bu sayıyı 15’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bölgemizde bulunan limanlar, özellikle deniz ticaretinde bizi önemli bir merkez haline getiriyor.”
CEYHAN DENİZ TİCARET ODASI GİRİŞİMİ
Limanların gelişimiyle birlikte Ceyhan’a bir Deniz Ticaret Odası kazandırmayı da planladıklarını ifade eden Şeref Can, ilçedeki diğer yatırımlardan da söz ederek, “Ceyhan’da Enerji İhtisas Bölgesi, Kimya OSB açıyoruz. Petrol ve doğalgaz Ceyhan, Yumurtalık bölgesine gelecek. Ceyhan Kimya OSB ile bölgemiz büyük ölçekli yatırımlara ev sahipliği yapacak"dedi.
CEYHAN’IN TURİZM VE ÇEVRE POTANSİYELİ
Sanayi ağırlıklı bir dönüşüm geçiren Ceyhan’ın turizm potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğini ifade eden Başkan Can, bölgenin sahil şeridi ve eşsiz doğasının turizm açısından büyük fırsatlar sunduğunu belirtti.
ÇEVREYE DUYARLI KALKINMA HEDEFİ
Geçmişte planlanan termik santrallerin çevresel etkilerine dikkat çeken Başkan Can, bunların karşısında durduklarını, kurulmaması gerektiğini dile getirdiklerini, alınan önlemler sayesinde bu projelerin bölgeye zarar vermesinin önlendiğini ifade etti.
“2013 yılında göreve geldiğimizde bir tane kurulu termik santrali vardı. İkincisi temel atma aşamasındaydı. 11 firma da ÇED raporu almıştı” diyen Başkan Şeref Can, şöyle devam etti:
“Geçmişte planlanan termik santraller yapılsaydı, bugün ne sanayiden ne de turizmden bahsedebilirdik,Bir termik santralin bir günde ne kadar kömür yaktığını biliyor musunuz? Günlük 10 bin ton kömür yakıyor. Bırakın ÇED raporu alan 11 firmayı, burada üç termik santral daha olsaydı bu havzada canlı balık kalmazdı.”