Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Milletvekili Barut'tan bakana 'zor' sorular!

Milletvekili Barut

Milletvekili Barut'tan bakana 'zor' sorular!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, bütçe görüsmelerinde Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'ye, çiftçi borçlarinin yapilandirilmasi, Katar ile yapilan su yönetimi anlasmasi ve atamalari sordu. Bütçe teklifinin ardindan sorulari cevaplandiran Bakan Pakdemirli'nin kaçamak yanitlar vermesi dikkat çekti.

BAKANA SORDU

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Tarim ve Orman Bakanligi ile bagli kurum ve kuruluslarin bütçe teklifi görüsüldü. Bütçe teklifi üzerine elestirilerini kürsüden siralayan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, konusmalarin ardindan Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'ye traktör ve ineklerine haciz gelen çiftçilerin borçlarini, tartismalara yol açan Katar ile yapilan su yönetimi anlasmasini ve ziraat, gida, su ürünleri mühendisleri, veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerin atama konusunu sordu.

DOLAYLI YANITLAR VERDI

Genel degerlendirmelerin sonrasinda Ayhan Barut'un sorularina kaçamak yanitlar veren Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, sunlari söyledi:

'Tarim Kredi Kooperatifleri ve takipteki krediler ve genel çiftçi borçlariyla ilgili sunu söyleyebilirim. Borç yapilandirmasina Bakanlik olarak karsi degiliz. Ilgili kurumlarla da bunun yapilabilirligine ve kaynagina da Bakanlik olarak çalisiyoruz. Ama Tarim Kredi özelinde 806 bin ortakta 2020'e 7.7 milyar kredi verilmis. Yüzde 1.4 icra takibi var; onun da yüzde 0.3'ü yani binde 3'ü hacze gitmis. Katar su anlasmasinin resmi içerigi tamamen yardimdan ibarettir, baska hiçbir sey yoktur. Ne bir gizli ajanda vardir, ne de bir sey vardir. Personel alimiyla alakali olarak bugüne kadar 11 bin 717 personel almisiz. Asagi yukari 150 bin kisilik bir Bakanligiz. Otuz sene memur ömrü oldugunu düsünürsen senede 5 bin memur gider, 5 bin gelmesi lazim en fazlasindan. Biz verimlilikten dolayi biraz daha az gelsin istiyoruz ama iki buçuk sene içerisinde asagi yukari 11.800 kisi almisiz. Görevde yükselme ve ünvan degisikligi sinavi çalismalarimiz sürüyor, OGM'miz de rotasyon uyguluyor.'

BAKAN PAKDEMIRLI'YE SESLENDI

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'nin sorularina yönelik verdigi cevaplari degerlendiren Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Igneden iplige her seye zam geldi. Üretim maliyetleri fahis oranda artti ama çiftçinin binbir emekle ürettigi ürünler para etmiyor. Bu nedenle çiftçilerimiz tarimdan uzaklasiyor. Yakin zamanda borç yapilandirmasina dair torba yasa görüsülüp kabul edildi. Burada çiftçilerimiz yine yok sayildi. Bunun disinda geçenlerde yapilan son kabine toplantisinda da çiftçi lehine bir iyilestirme karari açiklanmadi. Biz çiftçilerimize ve tarima destek isterken, birakin destek vermeyi adeta köstek oldular. Bu söz konusu torba yasada çiftçilerin borçlariyla ilgili en ufak bir düzenleme dahi yapilmadi. Ülkenin bir çok noktasinda çiftçinin tarlasi, traktörü, inegi bile hacizlik oldu. Basina da genis sekilde yansidi. Bakan borçlarla ilgili ilimli konusuyor ama geregini yapmiyor. Iktidar degil misiniz? Hemen getirin bir düzenlemeyle çiftçilerimize rahat nefes aldiralim. Katar ile yapilan su yönetimi anlasmasina dair, su ulusal egemenlik konusu oldugu için de ayrica kusku ve endiselerimiz var. Bu anlasmanin sakincali yani olmadigini söyleyen Bakan Pakdemirli'ye bir kez daha resmi olarak bu anlasmanin tam içerigini açiklama çagrisi yapiyoruz. Tarim Bakanligi'nda geçmis dönem bakanlarindan Esref Fakibaba'nin 10 bin 551 ziraat, gida, su ürünleri mühendisi, veteriner hekim, tekniker ve teknisyen atamasiyla ilgili sözü var. Bakan Pakdemirli, bu meslek gruplarindan 2 bin 300 civarinda atama yaptiklari gerçegini kabul etmiyor ama kuruma yapilan memur ve isçi atamalari sayisini gösterip olayip çarpitiyor. Söz verilen atamalarin en kisa sürede yapilmasini, atama bekleyen genç meslektaslarimizin sesinin duyulmasini istiyoruz.'



  • Cuma 28.5 ° / 16.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli