Milletvekili Koncuk, çiftçiye sahip çıktı...

Milletvekili Koncuk, çiftçiye sahip çıktı...

Milletvekili Koncuk, çiftçiye sahip çıktı...

ÇIFTÇININ KULLANDIGI, TARIMSAL KREDI ORANLARI VE ELEKTRIK BIRIM FIYATLARININ DÜSÜRÜLMESI GEREKMEKTEDIR.!

 IYI Parti Adana Milletvekili Ismail KONCUK, “Çiftçilerimizin yasadigi en önemli sorunlarindan biri tarimsal kredi borçlaridir. Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, 2019 Eylül ayi itibariyla, son bir yilda tarim ve balikçilik sektörüne kullandirilan nakdi kredi miktari %3,3 artisla 101,2 milyar liradan 104,6 milyar liraya yükseldi. Bu dönemde Tarim Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye kullandirdigi kredi miktari da yüzde 5,6 artisla 8,1 milyar liradan 8,5 milyar liraya çiktigini belirtti. Tarim Kredi Kooperatifleri kademeli olarak, 4 Kasim 2019 tarihinde 1 yillik isletme kredisi faiz oranini % 17’ye, Ziraat Bankasi % 12’ye, bazi özel bankalar ise faiz oranlarini % 13,5’e kadar düsürmüstü. Hazine ve Maliye Bakanligi olarak tarimsal kredilerde faiz oraninin % 12’den % 9’a çekildigi açiklanmistir.” diyerek Meclis Arastirmasi açilmasi için önerge verdigini belirtti.

Koncuk, “Çiftçimizin, kredileri dogal afetler nedeniyle %3 faizle ertelenmis, fakat kredilerini yapilandirmak istediklerinde borcunu %10 faizle yapilandirilmaktadir. Son yillarda afetlerin de etkisiyle çiftçi kredi borcunu, baska banka kredisiyle kapatmak zorunda kalmaktadir. Bu yil da Adana’da yasanan afetler nedeniyle borçlarin ödenmesi mümkün görünmemektedir. Tüm borçlarin faizsiz olarak yapilandirilip 3 yil ertelenmesi yönünde bir çalisma yapilmasi gerekmektedir. Ziraat Bankasi 2019 yilinda kredi talebinde bulunan çiftçilere kullandirdigi kredinin tamamini nakit olarak ödememistir. Ilçeden ilçeye oranlar degismekle birlikte genel olarak kredinin bir kismini nakit, bir kismini ise çiftçiye girdi alimi için vermis oldugu çiftçi kartina yüklemektedir. Çiftçimize kullanmis oldugu kredisi nakit olarak neden verilmiyor. Üretimin sürdürülebilir kilinmasi bakimindan kredi kullanan çiftçimizden, hayat sigortasi, tarim sigortasi, ipotek masrafi gibi ilave masraflar neden tahsil ediliyor? Bundan vazgeçilmesi veya oranlarinin düsürülmesi yönünde yönetmelik/mevzuat degisikligine gidilmesi gerekmektedir.” dedi.

 

IYI Parti Adana Milletvekili Koncuk, “Tarimsal üretimde, basta sulama olmak üzere seralarda “isitma, havalandirma, nemlendirme, serinletme, aydinlatma, otomasyon” hayvansal üretimde, elektrik enerjisi tarimsal girdi olarak kullanilmaktadir. Ocak 2018- Ocak 2020 döneminde fiyat artislari yüzde 108,2’ye ulasmistir. Mesken abone grubu fon, pay ve vergi dahil 69,5 kurusa elektrik alirken, meskenlerde oturanlarin gida ihtiyacini karsilayan üreticilerimizin ödedigi tutar 80,8 kurustur. Üreticilerimiz mesken abone grubuna göre yüzde 14 daha pahali elektrik kullanmaktadir.

 

Elektrik aboneligi olan üreticilerimizin elektrik dagitim sirketine borcu bulunmadigi halde sirket tarafindan bir yil önceki tüketim miktarlar dikkate alinarak üreticilerimizden yüksek miktarlarda “teminat” istenmesi ise son derece yanlis bir uygulamadir. Bu uygulama dogru degildir ve kaldirilmalidir.”

 

Koncuk, “Tarimda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kilinmasi bakimindan tarimda kullanilan elektrik birim fiyatlarinin düsürülmesi, tarimsal sulamada aboneden alinan %1 Enerji Fonu, %2 TRT payinin kaldirilmasi ve üreticilerimiz üretim yaptiklarindan dolayi %18 KDV oraninin %8’e düsürülmesi veya tamamen neden kaldirilmasi gerekmektedir diyerek ayrica aylik fatura düzenlenmesi üreticilerimizi sikintiya sokmaktadir. Her ay düzenli bir geliri olmayan üreticilerimizin, elektrik faturalarini aylik olarak ödemeleri mümkün olmamaktadir. Bu nedenle gerekli yasal düzenlemeler yapilarak tarimsal sulama abone grubundan elektrik alan üreticilerimiz için aylik tahakkuk uygulamasindan vazgeçilmeli, ürünlerin hasat dönemi dikkate alinarak yilda iki kez olacak sekilde tahsilât yapilmasi gerekmektedir.” diyerek sözlerine son verdi.